De la optimism la panica si retur: marketingul romanesc dupa aproape doi ani de criza

o analiza de Antonia Tucheac

Dincolo de scaderea de 37% a pietei media autohtone, in 2009, generata de taierile masive de bugete de publicitate, e optimism. Sau, cel putin, optimismul ii mana in lupta cu bugetele de anul acesta pe publicitarii si marketerii romani, prezenti la Marketing360, eveniment organizat de Evensys.

Iar daca a fost optimism, inseamna ca anul trecut au existat si castigatori, in ciuda unor pauze publicitare sau a unor pagini de ziare si de reviste mai sarace. Iulian Padurariu (Managing Partner, Trout&Partners Romania), spune ca, in toata aceasta perioada, au castigat liderii si specialistii. “Depinde mult cum privesti criza: dramatic sau ca pe o parte din contextul competitional si o iei ca atare. Au fost clienti care au inteles in ultimul ceas ca trebuie investitii”, a declarat acesta. In sprijinul afirmatiilor sale – ca si pe timp de recesiune poti iesi castigator daca marketingul pe care il faci e “cu cap” – au stat doua exemple, doi clienti pe care criza i-a determinat sa intre cu publicitate pe TV. “Pentru Fan Curier, 2009 a fost primul an cu publicitate pe micul ecran. Compania a ajuns pe prima pozitie si a inregistrat o cifra de afaceri mai mare decat cea din 2008. Un jucator din industria materialelor de constructii a avut vanzari mai mari cu 20% in 2009, fata de anul precedent”, a explicat acesta.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Initiative Romania

Initiative este una dintre cele mai mari retele independente de media din lume, asigurand servicii specializate de strategie, planificare si cumparare de media. Initiative este membra a Interpublic Group of... vezi detalii »

Leo Burnett

Leo Burnett Romania este unul dintre cele mai prestigioase nume din industria de marketing si comunicare din Romania. In mod constant o agentie de top, Leo Burnett a reusit de-a lungul timpului sa creeze lideri... vezi detalii »

Sectiune



Branded


Related