Bugetul de marketing taiat si la Nike

Nike, unul dintre brandurile cu cele mai mari vanzari din lume, recurge la taierea bugetului de marketing in incercarea de a reduce cheltuielile.
Nike, cunoscut la nivel global prin contractele de promovare cu atletii Tiger Woods si Kobe Bryant si cu cluburile europene de fotbal Manchester United si Arsenal, a semnalat ca se afla intr-un proces de reducere a costurilor si va elimina peste 1400 de posturi, ceea ce reprezinta 4% din forta sa de munca.
Desi compania a redus cheltuielile de publicitate, sponsorizarile din sport sau afacerile girate de anumite personalitati Nike ar putea sa isi mentina pozitia dominanta, spun analistii.
“Ei au o asa mare penetrare in bugetele de marketing incat nu vor putea renunta pur si simplu la contracte”, a spus Robert Boland, profesor de managementul sportului in cadrul Universitatii din New York, citat de Reuters. “Insa cu siguranta vom vedea alocari diferite ale bugetului, dar si reduceri ale acestuia. Cand esti cel mai mare, ai puterea sa faci asta”, a completat acesta.
Companiile General Motors si FedEx, alti doi mari sponsori ai sportului, au redus si ele bugetele de marketing, incluzand cheltuielile din domeniul sportului, ca raspuns la recesiune.
“Ca parte a restructurarii afacerii noastre, noi analizam toate aspectele costurilor, incluzand aici si contractele de marketing din sport, publicitate si brand marketing”, a spus Derek Kent, purtatorul de cuvant al companiei. “Sunt oportunitati de reducere a contractelor de promovare. Si noi le evaluam pe fiecare in parte din temelie.”
Totodata analistii spun ca daca cei de la Nike ar elimina contractele cu atletii mai mici, echipele si evenimentele sportive ar reusi sa faca astfel economii substantiale.
In 2008 Nike a cheltuit intre 255 si 260 de milioane de dolari pentru sponsorizari, de la 240-245 de milioane cat a cheltuit in 2007, conform IEG,  firma de cercetare detinuta de WPP Group.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Sectiune



Branded


Related