Pepsi - Si ieri.Si azi - Cum poate un simbol al generatiilor trecute deveni cool pentru generatia Y

Pepsi - Si ieri.Si azi - Cum poate un simbol al generatiilor trecute deveni cool pentru generatia Y

In ultimul panel al Romanian Youth Focus 2013 s-a vorbit despre proiecte pentru tineri, pornite plecand de la insight-uri despre generatia Y. In cadrul acestei ultime sectiuni Alecsandra Roman (Strategic Planner, Graffiti BBDO) ne-a povestit despre campania Pepsi "Si ieri. Si azi", inspirata atat de tinerii generatiei Y, cat si de cei din generatiile trecute.

Gasirea unei solutii pentru brieful Pepsi a fost de fapt gasirea unui raspuns la intrebarea “Ce au in comun Millenarii cu tinerii anilor ’70 – ’80?”. De aici si pana la reintroducerea in circui a unei replici ale sticlei Pepsi de la sfarsitul anilor ’60 a fost doar un pas mic, cu un research mare in spate. Decizia a fost precedata de un workshop la care au participat oameni din agentie, reprezentanti din partea clientului si trend-setteri ale principalelor comunitati targetate de Pepsi. Concluzia a fost ca sticla Pepsi trebuia sa reapara pe piata pentru ca este un simbol al vremurilor trecute, amintind ca Pepsi este primul brand capitalist care a intrat in Romania comunista, un simbol pentru generatiile X si baby-boomer. Pentru ele Pepsi este sinonim cu libertatea, cu un mic pas facut in afara granitelor tarii chiar daca nu plecai de la masa.

Sticla avea sa le aminteasca celor din generatia baby-boomer de lucruri frumoase, insa generatia Y trebuia sa fie si ea atrasa cumva. Daca, in 1968, Pepsi era prima bautura de tip cola din Romania si un simbol al revoltei, 2010 ii gasea pe tinerii romani asaltati de o mult mai mare varietate de bauturi carbogazoase dulci, vazand in Pepsi un simbol al  culturii pop si al fotbalului. Desi diametral opuse, pozitiile Pepsi de atunci si de acum trebuia sa aiba ceva in comun.

Asa s-a nascut insight-ul de la baza campaniei: generatiile sunt legate una de cealalta prin lucrurile pe care parintii iti spun sa nu le faci, dar pe care le-au facut si ei la varsta ta.

In 2011 sticla retro se intoarce. Conceptul creativ al campaniei s-a bazat pe sentimentul de mandrie pe care multi dintre tineri il au cand vad poze din tineretea parintilor lor si realizeaza ca “mama si tata au fost cool”. Imaginile folosite pentru materialele din campanie erau fotografii autentice ale tinerilor care au trait vremurile cand Pepsi abia intrase pe piata, si au fost explicate in cuvintele tinerilor de azi.

Campania a continuat si in 2012. Daca, in anul precedent, Pepsi a pus in cuvintele generatiei de astazi viata tinerilor de ieri, in 2012 prezentul a fost implicat mai mult, iar executiile ii pun in legatura directa pe tinerii de astazi cu cei de ieri.

Concluzia pe care o trage Alecsandra: nu trebuie sa cautam tot timpul diferentele dintre generatii, desi e mai la indemana decat sa cauti asemanarile. “Pe vremea mea” ar merge inlocuit cu “si pe vremea mea”.

Romanian Youth Focus 2013 este o conferinta ce face parte din seria de evenimente SMARK KnowHow si a avut loc pe 21 si 22 octombrie la Hotel Ramada. Young Leader a fost Studentbank, powered by Raiffeisen Bank. Transportator oficial a fost Air France, iar creative food partner a fost frufru.

Evenimentul a fost sustinut de 360 Revolution, Trade Media, Casa de Traduceri si Agrafa.

Partenerii media ai evenimentului au fost: IQads, Realitatea.net, 24 FUN, Forbes, Cariere, The Institute,HotNews, Magazinul Progresiv,VICE, Gen90, Hipmag, Catavencii, Zumzi, Piata, Ziare.com, Business24, Port.ro, Money Magazine, Money.ro si Radio Guerrilla.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Casa de Traduceri

Toti stim ca cel mai bine ne simtim acasa. Noi credem ca, exact ca oamenii, cuvintele au locurile lor, locuri in care se potrivesc cel mai bine si in care se simt ca acasa. Intelegem ca mutarile nu sunt niciodata... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related