Increderea Consumatorului la Nivel Global scade doua puncte in T4 2014 fata de trimestrul trecut, dar, la nivelul intregului an, creste cu doua puncte

Increderea Consumatorului la Nivel Global scade doua puncte in T4 2014 fata de trimestrul trecut, dar, la nivelul intregului an, creste cu doua puncte

Fiecare regiune a inregistrat mici scaderi in T4 2014, dar scorurile de incredere s-au imbunatatit in 39 din cele 60 de tari pe parcursul anului

Increderea consumatorului la nivel global a incheiat anul 2014 cu un index de 96 – un declin de doua puncte de index fata de trimestrul anterior, urmand cateva trimestre cu impuls pozitiv, conform unui nou studiu realizat de Nielsen, lider la nivel global in furnizarea de informatii si intelegerea comportamentului si atitudinilor consumatorilor. In timp ce increderea a scazut usor in fiecare regiune in al patrulea trimestru, fata de trimestrul anterior, raportat la anul anterior, indexul este in continuare deasupra nivelului pre-recesiune de 94, incepand cu al treilea trimestru in 2007.

Increderea consumatorului a scazut cu un punct in America de Nord (106) si Asia-Pacific (106) in al patrulea trimestru – singurele regiuni care au inregistrat scoruri peste nivelul de baza de 100. Increderea a scazut, de asemenea, cu un punct in Orientul Mijlociu/Africa (95), cu trei puncte in America Latina (88) si cu doua puncte in Europa (76), fata de trimestrul anterior.

In randul celor mai mari economii ale lumii, increderea consumatorului a scazut cu doua puncte in S.U.A. (106), cu patru puncte in China (107) si cu patru puncte in Japonia (73). Pe de alta parte, increderea a crescut cu cate un punct in Germania (98) si Marea Britanie (94).

"Nivelul de incredere in randul a mai mult de jumatate dintre pietele masurate din intreaga lume a scazut usor in al patrulea trimestru, pe fondul tensiunilor geopolitice continue si o incetinirii cresterii pietelor emergente," a declarat Louise Keely (senior vice president Nielsen si presedinte The Demand Institute).

Sursa foto: americatalyst.com

“Pietele din America Latina, precum Brazilia, au inregistrat scaderi majore ale increderii in comparatie cu ultimul trimestru al anului anterior, ce reflecta incetinirea economica din zona. In timp ce recuperarea in Europa continua sa fie slaba, si exista speculatii recente cu privire la o relaxare cantitativa de catre Banca Centrala Europeana, increderea este in continuare usor crescuta in majoritatea economiilor, in comparatie cu anul anterior, sugerand ca temerile legate de o alta recesiune a zonei Euro nu au afectat inca perspectivele tuturor consumatorilor. In S.U.A., unde pietele fortei de munca au continuat sa recupereze, nivelul de incredere a crescut in mod semnificativ fata de anul anterior.”

INDEXUL INCREDERII CONSUMATORILOR

In ceea ce priveste indexul increderii consumatorilor, Romania isi pastreaza ritmul bun de crestere, inregistrang un scor usor peste media europeana si semnificativ mai mare decat al celorlalte tari din vecinatate.

Increderea consumatorului continua sa urmeze trendul ascendent, inregistrand cel mai inalt scor de la inceputul turbulentelor financiare globale din 2008 (77 in comparatie cu un nivel stabil de 73 in T2 si T3 2014), in ciuda unui mediu socio-politic national si European in continua schimbare.

NU SUNT NUMAI VESTI PROASTE: PERFORMANTA POZITIVA PE PARCURSUL ANULUI

Progresul este lent, dar are loc intr-adevar in mai mult de jumatate dintre pietele masurate la nivel global. Scorurile de incredere din 39 din 60 de piete s-au imbunatatit pe parcursul anului. Unsprezece piete au raportat cresteri ale increderii de doua cifre, incluzand S.U.A. si Marea Britanie, care au crescut cu 12 si, respectiv, 10 puncte. Alte cresteri notabile fata de anul anterior includ Romania (+15), Egipt (+14), Irlanda (+13) si Bulgaria (+13).

Pe parcursul anului, valorile indicatorilor principali de performanta s-au imbunatatit in mod radical in America de Nord. Asteptarile cu privire la perspectivele unui loc de munca au crescut cu 12 puncte procentuale, pana la 50%, situatia finantelor personale s-a imbunatatit cu sase puncte procentuale, pana la 64%, iar intentiile de achizitii imediate au ajuns la 51% (cu 8 puncte procentuale mai mult) pe parcursul unei perioade de 12 luni.

Putin sub jumatate dintre respondetii la nivel global (49%) cred ca piata locurilor de munca va fi buna sau excelenta in urmatoarele 12 luni, crescand de la nivelul de 47%, inregistrat in trimestrul al patrulea din 2013. De asemenea, perceptiile asupra finantelor personale au crescut putin ajungand la 56% (fata de 55% in anul anterior) iar intentiile de achizitii imediate au crescut la 40% (de la 38%).

"A fost inregistrat un mic pas inapoi in al patrulea trimestru ce reflecta o crestere a retinerii consumatorilor, urmand imbunatatiri pe parcursul intregului an 2014," a declarat Keely. "Unele regiuni din lume inca nu au iesit la lumina, incluzand zona Euro, in timp ce altele – precum China si unele tari din America Latina – ar putea intra intr-o perioada de crestere mai lenta in 2015."

SENTIMENTUL DE RECESIUNE S-A IMBUNATATIT PENTRU MAJORITATEA TARILOR IN 2014

Peste jumatate dintre respondentii la nivel global (53%) cred ca s-au aflat in recesiune in al patrulea trimestru, o imbunatatire de un punct procentual fata de trimestrul anterior si o imbunatatire de patru puncta fata e anul anterior (T4 2013). In total, 58% dintre pietele masurate la nivel global au raportat imbunatatiri ale sentimentului de recesiune, pe parcursul anului.

Intentiile de cheltuieli / economii discretionare, la nivel global, ori au ramas constante ori au scazut usor in al patrulea trimestru: aproape jumatate (48%) planifica sa economiseasca banii ramasi rest, aproximativ trei respondenti din 10 se asteapta sa cheltuiasca pe concendii/vacante (34%), haine noi (34%) si divertisment in afara casei (30%).

Un sfert dintre respondentii la nivel global planifica achizitia de noi produse tehnologice (24%) si plata datoriilor (25%). O cincime va cheltui pe imbunatatiri ale casei (21%) si va investi in actiuni (21%), iar unul din 10 oameni va economisi pentru pensionare (10%). La nivel global, 13% dintre respondent au spus ca nu au bani lichizi de rezerva.

INCREDEREA CONSUMATORULUI DIN AMERICA DE NORD ESTE IN CONTINUARE PUTERNICA

Increderea consumatorului in Statele Unite ale Americii a scazut cu doua puncte, in al patrulea trimestru, la un scor de 106 – primul declin din 2014, dar o imbunatatire de 12 puncte fata de anul anterior. Increderea a scazut, de asemenea, in Canada, coborand cu un punct la un nivel al indexului de 102, fata de trimestrul anterior.

In timp ce toti indicatorii de incredere a consumatoilor din S.U.A. au scazut putin in al patrulea trimestru, au fost inregistrate imbunatatiri semnificative, raportandu-ne la anul anterior: perspectivele asupra locurilor de munca au crescut cu 13 puncte procentuale, pana la 50%, increderea in finantele personale a crescut cu sase puncte procentuale, pana la 64% iar procentajul respondentilor care considera ca acum este un moment bun pentru a cheltui a crescut cu noua puncte procentuale, pana la 52%, fata de trimestrul al patrulea in 2013.

"In ciuda celor mai recente scaderi din S.U.A. ale perspectivelor asupra locurilor de munca si ale finantelor personale, consumatorii par sa fie mai optimisti decat in alte regiuni, la inceput de 2015,” a spus Keely.

“Scaderea somajului, scaderea preturilor petrolului si continuarea ratelor scazute ale dobanzilor plaseaza consumatorii din cea mai mare economie a lumii intr-o pozitie mai buna pentru cheltuieli si achizitii decat in anii anteriori."

PROGRESUL IN EUROPA RAMANE LENT

Nori de pesimism s-au intors asupra zonei Euro in al patrulea trimestru, increderea scazand in 20 din 32 de piete. Numai Danemarca, cu un scor al increderii consumatorului de 103, a manifestat optimism, iar Germania si Elvetia au fost singurele doua tari in care jumatate din respondenti (49% si 56%, in mod respectiv) optimiste cu privire la perspectivele locurilor de munca, in urmatoarele 12 luni.

Increderea in Germania, cea mai mare economie din regiune, a crescut cu un punct de index la un scor de 98 – o continuare a micilor cresteri inregistrate pe parcursul ultimelor cateva trimestre, ajungand la un scor apropiat de pragul de referinta, aflat in contradictie puternica fata de scorul mediu de index al regiunii, de 76. Cea mai mare crestere a indexului la nivel regional, in comparatie cu al treilea trimestru, s-a inregistrat in Irlanda (+6 la 90). Invers, indicele Rusiei a scazut cu opt puncte la un scor de 79, dupa trei trimestre consecutive de cresteri. De asemenea, Italia (45) si Franta (57) au scazut cu doua puncte fiecare, in comparatie cu al treilea trimestru. 

In Romania, starea sanatatii, siguranta locului de munca, datoriile si cresterea valorii facturilor la utilitati reprezinta principalele ingrijorari ale romanilor. Starea sanatatii si datoriile sunt mentionate semnificativ mai mult in randul romanilor comparativ cu media europeana, ca principale ingrijorari.

Ingrijorarile Consumatorilor

Temerile cu privire la siguranta locului de munca au ramas in continuare la un nivel ridicat (20% fata de 19% in T3), cu mult peste nivelul de 9% din T2. Ingrijorarile referitoare la economie au continuat sa creasca, ajungand la un nivel de 10% (fata de 8% in T3 si 7% in T2). La polul opus, temerile cu privire la izbucnirea unui razboi au scazut semnificativ in T4 2014, la 4%, dupa un nivel stabil de 7% in T2 si T3. Printre alte ingrijorari de natura economica, temerile cu privire la datorii au crescut la 13%, semnificativ mai mult fata de T3 (9%).

INCREDEREA IN REGIUNEA ASIA-PACIFIC ESTE IN CONTINUARE RIDICATA IN CIUDA SCADERILOR RECENTE

Increderea consumatorului in Asia-Pacific a crescut in numai trei din cele 14 piete masurate in al patrulea trimestru, dar noua din 14 tari raman la nivelul de referinta de 100, sau peste aceste nivel. In China, indexul a scazut cu patru puncte la 107 in al patrulea trimestru, dupa patru trimestre consecutive la un nivel de 111.

Malaezia a raportat cea mai dramatica scadere a increderii consumatorului, coborand cu 10 puncte la 89 – cel mai scazut scor din 2009. De asemenea, increderea a scazut cu cinci puncta in Indonezia (120) si cu cate patru puncta in Australia (120), Japonia (73) si Korea de Sud (48).

AMERICA LATINA CONTINUA SA INREGISTREZE UN NIVEL AL INCREDERII CONSUMATORILOR IN SCADERE

Increderea in regiunea America Latina a scazut cu trei puncte de index la un scor de 88 in al patrulea trimestru, in timp ce scorurile au coborat in cinci din cele sapte tari masurate. Peru a fost singura tara din regiune cu o imbunatatire a scorului, urcand cu patru puncte la 101 – cel mai ridicat scor din regiune si depasind Brazilia (95) pentru prima data din 2011. Increderea in Brazilia a scazut cu sase puncte fata de trimestrul anterior – cel mai mare declin si cel mai scazut scor al tarii incepand cu 2011. Mexic (85) a scazut cu trei puncte, Columbia (94) si Chile (81) au scazut cu patru puncte fiecare, iar Argentina (67) a coborat cu un punct in al patrulea trimestru. Scorul Venezuelei (70) a ramas constant fata de trimestrul anterior.

Perspectivele de angajare au scazut in trei din sapte tari din America Latina iar perceptiile asupra finantelor personale s-au diminuat in fiecare tara, cu exceptia Peru. Un sentiment de recesiune s-a inrautatit cu sapte puncte procentuale in Brazilia (73%) si Chile (59%) – cele mai ridicate niveluri de la inceputul monitorizarii acestor perceptii, in 2008.

Intentiile de cheltuieli discretionare au manifestat cele mai dramatice retrageri dintre toate regiunile, cu scaderi de cinci puncte pentru haine noi (24%) si imbunatatiri aduse locuintei (15%), patru puncte pentru noi tehnologii (16%), trei puncte pentru economii (28%) si doua puncte pentru divertisment in afara casei (30%). Aproximativ unul din cinci respondent (18%) a spus ca nu are bani lichizi de rezerva, o crestere cu doua puncte procentuale, pe parcursul trimestrului.

REGIUNEA ORIENTUL MIJLOCIU/AFRICA PREZINTA UN PROGRES LENT DAR STABIL

Increderea consumatorului a crescut in trei tari din cele cinci masurate in regiunea Orientul Mijlociu/Africa, in al patrulea trimestru. Cu un scor de 114, Emiratele Arabe Unite au inregistrat cel mai ridicat nivel de index al regiunii, cu o crestere de doua puncte fata de al treilea trimestru. De asemenea, increderea cu cinci puncte in Egipt la 90 si cu doua puncte in Africa de Sud la 88. In sens invers, increderea a scazut cu trei puncte in Arabia Saudita, pana la 102 si cu doua puncte in Pakistan la 101.

La nivel regional, intentiile de cheltuieli discretionare trimestriale au crescut in T4 cu patru procente atat pentru haine noi (27%) cat si pentru divertisment in afara casei (23%), cu doua procente pentru plata datoriilor (20%) si imbunatatiri ale locuintei (17%) si cu un punct procentual pentru pensionare (6%). Douazeci si doua de procente dintre respondentii din Orientul Mijlociu/ Africa au spus ca nu au bani lichizi de rezerva, la acelasi nivel fata de trimestrul anterior si cel mai ridicat procentaj dintre toate regiunile.

CRESTERI ALE INCREDERII IN AFRICA SUB-SAHARIANA

Increderea consumatorului a crescut cu patru puncte de index in Nigeria in al patrulea trimestru la un scor de 127 – cel mai ridicat scor din cele trei tari masurate de catre Nielsen prin intermediul telefoanelor mobile, in Africa Sub-Sah ariana.

Perspectivele asupra unui loc de munca s-au imbunatatit cu 12 puncte procentuale in Kenya (62%), cu sase puncte procentuale in Nigeria (64%) si au ramas la acelasi nivel in Ghana (42%). Optzeci si doua de procente dintre respondentii din Nigeria au ramas increzatori in finantele personale, dar numai jumatate (56%) considera ca este un moment bun sa cheltuiasca. In Kenya, 69% dintre respondenti au considerat ca situatia materiala este buna sau excelenta, iar 41% au fost increzatori in capacitatea curenta de achizitii – o crestere cu cinci puncte procentuale fata de trimestrul al treilea. De asemenea, 66% dintre respondentii din Ghana au fost optimisti cu privire la finante, iar 36% au fost increzatori cu privire la cheltuieli.

Totodata, increderea a crescut cu opt puncte in Kenya (113) si cu cinci punte in Ghana (102) fata de al treilea trimestru. Majoritatea respondentilor din cele trei tari (70% in Ghana, 61% in Nigeria si 59% in Kenya) nu aua vut bani de rezerva, un nivel care a scazut in Kenya si Nigeria in comparatie cu al treilea trimestru. In randul celor care aveau fonduri discretionare, economisirea a fost o prioritate pentru 89% in Kenya, 86% in Nigeria si 85% in Ghana, urmata de cheltuielile pe proiecte de imbunatatire a locuintei (73% in Kenya, 73% in Nigeria si 71% in Ghana).

Despre sondajul global Nielsen

Sondajul global Nielsen, care include Indicele Increderii Consumatorilor la nivel mondial, a fost initiat in 2005. Sondajul Global privind Increderea Consumatorilor si Intentia de a Cheltui a fost realizat in perioada 10-28 noiembrie 2014 si a adunat peste 30.000 de respondenti cu acces la internet din 60 de tari din regiunile Asia-Pacific, Europa, America Latina, Orientul Mijlociu, Africa si America de Nord. Acest esantion are cote bazate pe varsta si sex pentru fiecare tara in parte, fiind realizat pe utilizatorii de internet ai acestora, este reprezentativ pentru utilizatorii de internet si are o marja de eroare de ±0.6%. Acest sondaj Nielsen se bazeaza doar pe comportamentul respondentilor cu acces la internet, rata de raspandire a internetului variind in functie de tara.

Sondajul Nielsen foloseste un standard minimum de raportare de 60% privind nivelul de raspandire a internetului sau minimum 10 milioane de utilizatori de internet pentru includerea in sondaj. Indicele Increderii Consumatorilor din China este intocmit pe baza unui sondaj diferit, cu o metodologie mixta, realizat pe un esantion de 3500 de respondenti din China. Tarile din Afria Sub-Sahariana incluse in acest studiu sunt compilate dintr-un sondaj separat bazat pe metodologie mobila cu 1600 de respondenti din Ghana, Kenya si Nigeria. Aceste trei tari au fost adaugate in studiul Nielsen in primul trimestru din 2014, utilizand o metodologie de studiu prin intermediul telefoanelor mobile, ce difera de metodologia de cercetare online utilizata pentru a raporta increderea consumatorului si intentiile de a cheltui pentru celelalta 60 de tari masurate in acest raport. Astfel, cele trei piete din Africa Sub-Sahariana nu sunt incluse in scorurile medii globale sau din Orientul Mijlociu/Africa discutate pe parcursul acestui raport.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related