Planurile de consum ale romanilor releva intentia de a investi in tehnologie

Planurile de consum ale romanilor releva intentia de a investi in tehnologie

40% dintre romani planuiesc sa achizitioneze un telefon mobil in urmatoarele 3 luni

• Consumatorii din Romania sunt primii din Europa la timpul petrecut folosind telefoane mobile, cu o medie de 1 ora si 49 de minute pe zi
• Romanii folosesc dispozitive electronice in medie 10 ore si 20 de minute pe zi, in comparatie cu media pe Europa de 8 ore
• 40% dintre romani planuiesc sa achizitioneze un telefon mobil in urmatoarele 3 luni, de doua ori mai mult decat media europeana de unul din cinci utilizatori (21%)
• CCS Insight Analyst - consumatorii continua sa investeasca in gadget-uri si tehnologie in intreaga lor gospodarie, astfel ca realitatea Internet of Things se apropie vertiginos.

Consumatorii romani sunt interesati de noile tehnologii, potrivit studiului anual Techonomic Index, realizat de Samsung, care ofera o privire cuprinzatoare asupra comportamentelor si atitudinilor fata de tehnologie a 18.000 de consumatori europeni.

Apetitul romanilor pentru tehnologie creste, acestia fiind mai inclinati sa cumpere dispozitive de ultima generatie decat media europeana. Studiul a fost realizat online, pe 1.000 de respondenti cu varsta peste 16 ani.

• 40% dintre romani intentioneaza sa cumpere un telefon mobil in urmatoarele 3 luni
• In comparatie cu ceilalti europeni, de doua ori mai multi consumatori din Romania planuiesc sa cumpere un televizor nou sau accesorii de gatit si curatenie in casele lor in urmatorul trimestru
• In Romania, 15% dintre utilizatori intentioneaza sa isi cumpere o tableta in urmatoarele trei luni, fata de media europeana de 11%
• Jumatate dintre cei care isi doresc sa achizitioneze un telefon nou isi doresc o performanta mai buna, la fel si in cazul laptop-urilor. Un sfert (28%) inlocuiesc un dispozitiv mobil sau laptop stricat (22%).

Increderea consumatorilor

Increderea romanilor in finantele personale este comparabila cu cea a nordicilor cand vine vorba de consum, dar in ceea ce priveste planurile de investitie in noi dispozitive tehnologice, cei din Tarile Nordice sunt aproape la jumatate fata romani.

Apetitul romanilor pentru tehnologie: numarul de dispozitive si timpul de utilizare sunt mari

Majoritatea covarsitoare a gospodariilor din Romania (97%) are cel putin un telefon mobil, PC sau laptop, televizor si aparat electrocasnic. In prezent, penetrarea tabletelor a ajuns la 67%, putin mai mare decat media europeana de 64%.

In ansamblu, studiul arata ca locuinta anului 2015 este acum imbogatita de tehnologie si numarul de dispozitive detinute de un roman este de 19, similar mediei europene. Nu numai ca sunt mai multe dispozitive in gospodarii, dar timpul total petrecut utilizandu-le zi de zi este de 10 ore si 20 de minute, cu 2 ore si 20 de minute mai mult decat media europeana.

• Romanii au acum o medie de 19 dispozitive electronice in gospodariile lor, la fel ca restul europenilor
• Aproape toate gospodariile din Romania detin telefon mobil, PC / laptop, TV, electrocasnice pentru gatit si curatenie
• Gradul de penetrare a pietei pentru tablete (67%) este putin mai mare decat media europeana de 64%
• Consumatorii romani folosesc dispozitive electronice timp de 10 ore si 20 de minute pe zi, cu doua ore si 20 de minute mai mult decat media europeana

"Numarul de dispozitive detinute in medie de o gospodarie este in crestere, la fel si beneficiile pe care tehnologia le poate aduce in vietile noastre. Se observa o crestere a timpului de folosire a tehnologiei, atat pentru rezolvarea sarcinilor zilnice, cat si pentru dezvoltarea abilitatilor personale sau a pasiunilor", spune Roxana Grigorean (Public Relations Manager Samsung Electronics Romania).

"Anul trecut, Samsung a vandut 665 milioane de dispozitive, iar majoritatea dintre acestea sunt conectate la internet. Credem ca acest lucru este o oportunitate uriasa si tocmai de aceea ne-am angajat sa transformam Internet of Things in realitate. Pana in 2017, 90% din dispozitivele noastre vor fi compatibile IoT, si 100% in urmatorii cinci ani".

 

Martin Garner (SVP, Internet of Things Research, CCS Insight, CCS) a declarat: "Consumatorii continua sa investeasca in gadget-uri si tehnologie pentru intreaga lor locuinta. In special odata cu aparitia 4G, prognoza de vanzari a smartphone-urilor cu 4G activat va creste de la 65% din totalul vanzarilor de smartphone-uri in acest an la 95% pana in 2019.

Cercetarea noastra arata ca aceasta crestere a numarului de dispozitive conectate pe persoana inseamna ca apetitul consumatorilor este, de asemenea, in crestere pentru alte servicii avansate, cum ar fi streaming video si audio, stocare si sincronizare pe toate dispozitivele. Aceste tendinte ne indreapta catre o piata in crestere pentru case inteligente, construite pe Internet of Things".

Samsung Techonomic Index - cifre cheie

Romania:
• 40% dintre consumatori au in vedere achizitionarea unui telefon nou in urmatorele 3 luni
• Aproape un sfert din respondenti (22%) intentioneaza sa cumpere un televizor nou in urmatoarele trei luni
Increderea consumatorilor
• 42% dintre consumatorii din Romania se simt increzatori sau foarte increzatori cu privire la finantele lor in urmatoarele 12 luni
• Romanii cu varste cuprinse intre 16 si 34 de ani sunt cei mai increzatori in finantele personale in urmatorul an (55%)

Comportamentul de cumparare
• Telefoanele mobile sunt cele mai populare produse pe care respondentii intentioneaza sa le cumpere in urmatoarele trei luni. 40% dintre romani intentioneza sa cumpere unul in urmatoarele 3 luni
• 51% dintre romani declara ca doresc un produs cu performante mai bune, acesta fiind principalul motiv pentru achizitie
• 28% dintre romani planuiesc sa cumpere un nou mobil pentru a inlocui un dispozitiv defect
• 21% dintre europeni intentioneaza sa achizitioneze un telefon mobil
• 15% din cei intervievati in Romania intentioneaza sa cumpere o tableta

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Sectiune



Branded


Related