Femeile si sportul in Romania

Femeile si sportul in Romania

Primavara vine cu soare, martisoare si flori, cu multe urari pentru doamne si domnisoare. Este, totodata, o buna perioada pentru a creste gradul de practicare a sportului si a activitatilor fizice. In acest context, consideram oportuna o scurta radiografiere a relatiei pe care femeile o au cu sportul.

Pe baza cercetarilor despre sport realizate in cadrul platformei Sport Insights in 2014 si 2015, grupate in raportul ”Femeile si sportul in Romania 2014-2015”, se contureaza cateva perspective interesante.

In cele mai multe studii in care sunt surprinse activitati de lifestyle si hobby, sportul este mai degraba asociat segmentului masculin. Insa nu putem vorbi numai despre sau pentru barbati atunci cand atingem teme legate de sport. Daca ne aruncam o scurta privire asupra performantelor sportive romanesti din ultimii ani, vom observa ca femeile joaca un rol important. De pilda: Simona Halep, cel mai apreciat nume din sportul romanesc la acest moment, dar si alte reprezentante de top ale tenisului de camp. 

Lotul de gimnastica feminina, cu medalii atat la Europene cat si la mondiale, despre realizarile caruia, de-a lungul anilor, toti iubitorii sportului, indiferent de varsta, au un mare respect.

Performantele handbalistelor, recent medaliate cu bronz la Mondiale, dar cu performante remarcabile si la nivel de club (HCM Baia Mare si CSM Bucuresti tocmai s-au calificat in primele opt echipe ale Europei, iar Corona Brasov va juca in emifinalele Cupei EHF). Desigur, nu putem omite faptul ca, in urma campionatului mondial din Danemarca, romanca Cristina Neagu a fost declarata cea mai buna handbalista a lumii.

Ar trebui adaugate aici si medalia de aur la mondialele de fitness obtinuta de Anca Bucur sau titlul de campioana europeana a Elizei Samara la tenis de masa, alaturi de multe alte performante, inclusiv la junioare, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra rezultatelor remarcabile ale romancelor in sport.

Fara sa minimizam rezultatele baietilor, putem spune ca fetele au fost mai mult in lumina reflectoarelor in sportul international in ultimii ani. 

Fiind in an olimpic, o sumara analiza a participarilor noastre la Jocurile Olimpice de vara ne arata faptul ca, din circa 1.500 sportivi, am avut peste 67% barbati. Daca facem o statistica pe medaliile de aur obtinute de-a lungul timpului, 66% sunt castigate de femei.

 

 

La nivel de sport de masa, studiile realizate in programul de cercetare Sport Insights pe mediul urban ne arata ca femeile fac intr-adevar mai putin sport decat barbatii.

Avem insa 55% dintre respondente care sustin ca au practicat cel putin un sport in anul precedent. In plus, peste 3 sferturi dintre ele urmaresc sport pe diverse canale sau se informeaza despre subiecte sportive.

Un alt aspect demn de mentionat este ca trendul de adoptie a practicarii sporturilor este mai accelerat la segmentul feminin: 32% dintre femeile intervievate sustin ca fac mai mult sport decat in urma cu un an (fata de 30% in cazul barbatilor).

In ce priveste intentia de a face mai mult sport in urmatoarele 12 luni, 54% dintre femei au aceasta inclinatie (fata de 50% dintre barbati).

Cele mai practicate sporturi de catre femei sunt alergarea/jogging-ul (61%) si fitness/aerobic (47%). De asemenea, rate inalte de practicare gasim la mersul pe bicicleta, inot sau activitati asociate gimnasticii. Fitness-ul, aerobic-ul sau gimnastica se practica mai frecvent decat alte sporturi fiind mai bine ancorate in programele saptamanale. 36% dintre femei practica sport sub indrumarea unui antrenor sau instructor (fata de 20% in cazul barbatilor)

In ceea ce priveste vizionarea, cele mai urmarite sporturi de catre femei sunt tenisul de camp (64%), fotbalul (52%), patinajul artistic (48%) si gimnastica (45%).

Tenisul de camp a avut o ascensiune remarcabila in ultimii ani, atat in ceea ce priveste vizionarea cat si practicarea. Este evident de ce, am mentionat si in introducere, performantele atrag atentia (vorbim in special de realizari in tenisul feminin).

Fotbalul continua sa atraga, desi performantele vizibile au lipsit in ultimii ani. In 2016, echipa nationala va juca la Europene in Franta, astfel ca este de asteptat sa avem o crestere a interesului. Sa nu neglijam faptul ca, in afara vizionarii, unele femei joaca fotbal (4% dintre respondente care afirma ca au jucat fotbal in ultimul an).

O situatie aparte regasim la patinajul pe gheata: interesul pentru vizionare este enorm (in 2014 era sportul preferat de catre femei), in schimb ratele de practicare sunt reduse. Suntem in acord cu numerosi sustinatori activi ai patinajului care se lupta pentru cresterea bazei materiale. 

In ceea ce priveste gradul de pregatire, aproape 20% dintre femei sustin ca nu stiu deloc sa mearga pe bicicleta. 50% nu stiu deloc sa inoate, 61% nu stiu deloc sa patineze si 73% nu stiu deloc sa schieze. Procentele sunt semnificativ mai mari fata de segmentul masculin si semnaleaza in mod evident zone de lucru, atat in cadrul famiilor, cat si in scoli si cluburi.

O femeie cheltuie in medie aproape 700 lei pe an pentru practicarea sportului. Sumele difera in functie de rolul pe care sportul il joaca in viata fiecareia. In raport cu barbatii, femeile au cheltuieli mai echilibrate intre produse sportive si servicii legate de sport (abonamentele la sala fiind, desigur, unul dintre motivele din spatele acestui fapt).

Femeile urmaresc sport mai putin decat barbatii pe posturi dedicate si mai mult in cadrul programelor unor televiziuni mai ”generaliste” precum ProTV sau TVR. In ceea ce priveste mediul online, femeile sunt mai prezente pe retelele de socializare.

Dincolo de date, suntem martorii unui curent atitudinal favorabil, puternic ancorat in umbrela mai larga a unei vieti active si sanatoase. 92% dintre femei percep o legatura directa intre sport si starea de sanatate a populatiei (asociere mai pregnanta decat la barbati).

Sub aspect motivational, exista de asemenea cateva diferentieri. Desi legatura sportului cu sanatatea este foarte puternica si in cazul femeilor si al barbatilor, la segmentul feminin se observa o importanta relativ mai mare acordata beneficiilor legate de corp (slabit, modelarea unui corp atletic), socializare sau caracterul revigorant.

Peste 91% dintre femei sustin ca sportul le ajuta sa scape de stress (fata de 82% in cazul barbatilor).

Speram ca datele referitoare la relatia femeilor din tara noastra si sportul sa isi gasesca utilitate in randul celor care pot influenta dezvoltarea sportului din Romania.La nivel individual, cum multi ne planificam activitati legate de practicarea sportului, ar putea ajuta ”insight-ul” urmator: 60% dintre femei prefera sa faca sport dimineata, fata de numai 45% in cazul barbatilor.

Datele provin din cercetarile realizate de Quantix Marketing Consulting sub umbrela SMARK Research, in 2014 (partener Inovation) si 2015 (partener Daedalus Online). Detalii despre raportul ”Femeile si sportul in Romania 2014-2015” pot fi gasite aici.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Sectiune



Branded


Related