Studiu Open-I Research: Doar 16% dintre adolescenti vor sa emigreze, majoritatea si-ar dori sa contribuie la schimbarea in bine a societatii romanesti

Studiu Open-I Research: Doar 16% dintre adolescenti vor sa emigreze, majoritatea si-ar dori sa contribuie la schimbarea in bine a societatii romanesti

Majoritatea adolescentilor romani sunt convinsi ca Romania este o tara in care sunt recompensati pe masura muncii depuse si pot avea succes fara sa emigreze, arata un studiu realizat in randul tinerilor de 14-18 ani de catre agentia de cercetare Open-I Research, la initiativa Educatia Azi.

Astfel, foarte multi tineri sunt hotarati sa isi construiasca viitorul in tara, doar 16% dintre cei chestionati fiind de parere ca pot accede la un trai mai bun doar daca pleaca in strainatate. Mai mult, 73% dintre adolescenti isi doresc foarte mult sa contribuie, prin munca, la schimbarea in bine a societatii romanesti.

 

"Fata de acum cativa ani, observam ca adolescentii au o viziune mai optimista asupra viitorul si sunt mai increzatori ca pot contribui la schimbarea in bine a societatii", a spus Adina Nica (Managing Director Open-I Research).

"In acest studiu, am vazut ca exista un segment important de tineri care vad o legatura directa intre eforturile lor si rezultatele obtinute, care cred in importanta unei educatii solide, care vor sa aiba o viata cat mai activa si care se implica din ce in ce mai mult in activitati extrascolare."

 

Schimbarea de atitudine a tinerilor romani este vizibila si in contextul succesului profesional. Studiul Open-I arata ca marea majoritate a adolescentilor romani (84%) sunt convinsi ca pot primi recompense pe masura eforturilor lor, iar 54% considera ca pot realiza ceea ce isi propun fara nepotisme.

Mai mult decat atat, educatia joaca un rol central in viata tinerilor, 85% dintre acestia sustinand ca este cea mai importanta baza pe care isi pot construi succesul profesional.

Aproape toti tinerii (96%) isi doresc vieti active si sa se implice in activitati care ii pasioneaza.

Studiul Open-I mai arata ca, in timpul liber, tinerilor le place sa se implice in activitati extrascolare (39%), sa practice un sport de care sunt pasionati (27%; 74% dintre baieti vs. 53% dintre fete), sa aiba activitati artistice (25%; 56% dintre baieti vs. 40% dintre fete), sa faca voluntariat pentru diferite cauze sociale/protectia mediului (23%) si sa participe la olimpiade scolare (23%). De asemenea, pasiunea pentru arta apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decat la cei de 17-18 ani (59% dintre adolescentii tineri vs. 42% dintre adolescentii mai maturi).

 

In plus, o parte dintre ei au cautat moduri noi si moderne de a se exprima in mediul online, 13% dintre ei detinand un blog sau un canal de comunicare video de tip vlog.

Este important de mentionat ca mediul in care au crescut segmentul de adolescenti care au mai degraba atitudini pozitive privind societatea si schimbarea acesteia are anumite caracteristici:

  • Tinerii provin din familii in care nu s-au intamplat situatii traumatice precum divort, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui parinte;
  • Parintii lor au relatii bune, cu conflicte minore si rare;
  • Tatal este implicat in relatia cu ei.

Studiul despre stilul de viata al adolescentilor din Romania a fost desfasurat in perioada septembrie-octombrie 2015, la initiativa Educatia Azi, si a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban de 357 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14-18 ani.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Oameni

Sectiune

Dictionar



Branded


Related