Premiu special in Franta pentru Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Premiu special in Franta pentru Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Echipa Festivalului de Film Istoric Rasnov a participat in perioada 14-21 noiembrie 2016 la editia a 27-a a Festival International du Film d’Histoire de Pessac (Bordeaux). Este deja a doua etapa a colaborarii intre cele doua evenimente dupa ce in august 2016 selectionerul oficial al Festivalului de la Pessac, cunoscutul actor si producator Pierre-Henri Deleau (selectioner al Festivalului de la Cannes in perioada 1969 - 1998), a participat in calitate de invitat special la Festivalul de la Rasnov avand sustinerea Institutului Cultural Francez de la Bucuresti.

Cu ocazia decernarii premiilor acestei editii la gala de inchidere, Festivalul de Film Istoric de la Rasnov a primit premiul special "Coup de Coeur" din partea echipei de la Pessac. Prezent la acest moment, coordonatul Festivalului de la Rasnov, domnul Mihai Dragomir a multumit organizatorilor pentru acest premiu onorant si a remarcat multiplele posibilitati de colaborare intre cele doua evenimente, Festivalul de la Pessac avand o bogata experienta.

In sectiunea competitiva pentru documentare a fost selectat si filmul Razboiul Regelui realizat de Trevor Poots si produs de Chainsaw Europe. La proiectii a fost prezent si a raspuns intrebarilor din sala domnul Dan Draghicescu (coproducator al filmului).

Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat in anul 1990 si plaseaza reflectia asupra imaginilor in inima cercetarii istorice. Cinematograful este acum o sursa esentiala in intelegerea secolului XX in diverse domenii: evolutii sociale, transformari politice, schimbari culturale si a sistemelor de reprezentare.

 

Pentru fondatorii festivalului, Istoria este abordata mai mult decat doar printr-o privire spre trecut, este de fapt un proces de invatare culturala si civica perpetua, care ancoreaza tema fiecarui an in evenimentele actuale. Proiectiile de film sunt oportunitatea perfecta pentru dezbateri sincere si valoroase. Care este diferenta dintre fictiune si realitate in filmele cu tematica istorica? Ce linie subtire si fragila le separa?

Conceptia festivalului a fost gandita de Alain Rousset, primarul orasului Pessac in 1990 (actual Presedinte al Regiunii Aquitaine), si de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima data ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (nascut in Pessac) si cu dorinta de a imbina istoria si imaginea. O echipa formata din profesionisti (istorici, cineasti, jurnalisti) lucreaza pentru fiecare editie: Jean-Noel Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stephane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula si Pierre Sadran.

Editia din acest an a presupus 150 de filme invitate, 40 de dezbateri si peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related