[Antreprenor educator] Andrada Furcoi (Gradinita SmartKids): Cand investesti in educatie, nu te duci ca la un birou clasic, in care iti cunosti agenda cu saptamani inainte

Printre business-urile dificile si sensibile in care cineva poate investi, se numara si cele in educatie. Mai cu seama gradintele, unde o serie de factori total diferiti de restul pietelor fac diferenta dintre succes si esec. Demaram astazi o serie in care personajele principale, alaturi de copii, sunt antreprenorii din educatie. 

Andrada Furcoi este investitor si manager al Gradinitei SmartKids din Bucuresti. Gradinita are alaturi afterschool si scoala propriu-zisa, insa povestea este una atipica: proprietarul gradinitei a decis sa se mute din tara, astfel ca era in cautarea unui investitor care sa ii preia business-ul. Andrada a fost la locul potrivit si, din cate ne putem da seama din discutia cu ea, a facut o alegere buna.

Echipa de la SmartKids numara 14 angajati, plus profesorii colaboratori si parteneri, care determina calitatea institutiei de invatamant.

Sunt importante lucruri precum: bucatarie proprie cu o super bucatareasa, meniuri pentru vegetarieni, grija fata de intolerantele copiilor la diferite alimente, apoi o curte foarte mare si frumoasa care asigura copiilor toate conditiile de joc si relaxare.

Cat despre investitii, acestea nu se termina niciodata, este de parere Andrada Furcoi, pentru ca dotarile si amenajarile unei gradinite sunt lucruri ce trebuie mereu schimbate sau imbunatatite.

 

Ocazia unei investitii in educatie

Sunt, in primul ramd, mama. Sunt inginer constructor, antreprenor, si, mai nou, investitor in educatie si in viitorul copiilor.

Inceputul anului 2017 purta vestea ca scoala la care copilul meu invata isi cauta un investitor. Un om dedicat, care sa preia businessul si sa isi asume rolul de management pentru o institutie care crescuse deja 14 generatii de copii.

Ideea ca scoala la care invata propriul copil poate fi obiectul unor experimente a mobilizat o mama si un investitor totodata. Experienta mamei a trecut in revista toate amintirile din perioada in care cauta gradinita si, ulterior, o scoala  pentru copilul ei.

Acum aparea posibilitatea implicarii directe intr-un proiect care aduce atatea satisfactii personale si care creioneaza un parcurs deosebit pentru copilul ei si pentru colegii lui.

 

Evolutia si relatia cu statul roman

Inceputul propriu-zis al gradinitei (si apoi parcursul celor 14 ani sub indrumarea celei care a pus bazele proiectului) a creionat un drum frumos pentru copii si care a oferit importante garantii parintilor.

Decizia ownerului de a se muta in alta tara a atras dupa sine cautarea unui nou „cap de familie” - caci totul aici e ca acasa: caldura, confort, multa veselie - toate pentru a crea un context favorabil invatarii.

Serviciile institutiei s-au imbunatatit de la an la an, iar acreditarea gradinitei si ulterior autorizarea scolii au certificat un sistem care atinge toate standardele moderne.

Programul gradinitei este de luni pana vineri, de la 8:00-18:00, al scolii de la 9:00—18:00 si cel al afterschool-ului incepe de la momentul preluarii copiilor de la scolile de stat, in functie de orarul fiecaruia.

Gradinita si scoala respecta programa traditionala a invatamantului, dar metode moderne vin zilnic in sprijinul cadrelor didactice si inlesnesc procesul de  invatare. Totul se face respectand ritmul propriu al fiecarui copil, particularitatile si inclinatiile lui, iar competitia este mai intai cu tine insusi si apoi cu ceilalti.

Daca gradinita si scoala au un statut legiferat prin ordine de ministru, autorizari si acreditari, stresante inspectii, evaluari externe, raportari si multe alte proceduri birocratice consumatoare de timp, afterschool-ul este o forma suport in efectuarea temelor si dupa terminarea lor asigurarea unui timp de calitate pentru copii.

Cadrul didactic coordonator are misiunea de a imbina obiectivele scolii cu cele ale parintilor si, nu in ultimul rand, de a completa programul copiilor cu activitati de consolidare, activitati distractive, de dezvoltare personala si vocationale.

Echipa gradinitei s-a format avand ca cerinte calificarea in invatamant si criterii precum: o mare dragoste pentru copii si respect pentru profesie, empatie, caldura si stabilitate.

Colectivul scolii s-a format respectand acelasi criteriu al calificarii, al pasiunii pentru copii si profesie si o continua disponibilitate de formare si perfectionare. Toti ceilalti membri ai echipei au aceeasi daruire, iar faptul ca unii lucreaza aici inca de la infiintare nu poate decat sa ne bucure.

Cu totii, cei 14 oameni angajati, alaturi de profesori colaboratori si parteneri, incercam sa le facem copiilor zile cat mai frumoase, experiente de invatare moderne, sa dezvoltam relatii armonioase si sa ne gestionam emotiile.

Tot acest proces este supravegheat de Inspectoratul Scolar prin controale permanente, raportari si multe alte solicitari. Utile sau mai putin, nu este usor de tinut pasul; de apreciat este totusi ca si cei din inspectorate constientizeaza volumul acestora si ofera suport si intelegere uneori.

 

Clientii parinti

Majoritatea parintilor in cautarea „primei gradinite” isi doresc un loc modern, foarte dotat, cu standarde inalte, cat mai multe evenimente si rezultate. Parintii care au cateva experiente nu tocmai placute in spate si schimba gradinita isi schimba si perspectiva. Ei se intereseaza de oamenii din echipa, de relatia acestora cu copiii si constientizeaza ca, intr-un final, asta conteaza cel mai mult.

Sunt, bineinteles, importante si alte componente: bucatarie proprie cu o super bucatareasa, mancaruri delicioase, meniuri pentru vegetarieni, grija fata de intolerantele copiilor la diferite alimente, apoi o curte foarte mare si frumoasa care asigura copiilor toate conditiile de joc si relaxare.

La momentul inscrierii, parintii sunt informati de importanta parteneriatului gradinita– parinte si ulterior mentinerea acestuia.

Disponibilitatea sistemului privat de a mentine un permanent contact cu parintii, deschiderea de a le transmite permanent informatii despre copil si o abordare moderna atat a comunicarii cat si a invatarii stau la baza alegerii pe care din ce in ce mai multi o fac.

 

Partea de business

Business-ul din spatele acestui proiect nu este unul usor, iar cea mai importanta metoda de promovare o reprezinta recomandarile parintilor. Tot ce tine de imagine conteaza, dar experienta ne-a demonstrat ca un copil fericit si un parinte multumit - care abia reuseste sa isi convinga copilul sa plece seara acasa – povesteste mai departe despre gradinita copilului.

Aceasta conteaza cel mai mult, iar in  astfel de momente uiti de apasarea facturilor, termenele solicitarilor de la inspectorat si alte momente neplanificate.

Pentru noi, cei din echipa manageriala, zilnic apare  o provocare – nu te duci ca la un birou clasic in care iti cunosti agenda cu saptamani inainte, ci te astepti zilnic la ceva nou. Investitiile nu se termina niciodata, caci baza materiala, dotarile, amenajarile trebuie permanent imbunatatite.

De asemenea,  asigurarea confortului financiar, dar si mentinerea unui climat placut in randul echipei reprezinta o prioritate.

Piata in care ne desfasuram este intr-o continua miscare si doar asigurarea unor servicii variate si de calitate te mentin in top. Cele 5 componente educationale pe care le oferim: gradinita, scoala, afterschool beforeschool si scoala de vara se completeaza asigurand copiilor continuitatea atat de dorita de catre parinti.

Numarul celor din gradinita care aleg sa continue scoala la noi este mai mare decat al celor care s-au indreptat catre unitati din invatamantul public, iar alegerea are la baza armonia din toti acesti ani de gradinita.

Cei care se indreapta catre stat o fac si din motive financiare, dar si din dorinta de a incerca o adaptare a copiilor in sistemul public. O serie de parinti au motivat frecventarea unei scoli de stat datorita faptului ca acolo se practica zilnic competitia. Pentru noi, insa, competitia inseamna altceva. Inseamna a-i incuraja pe copii sa fie mai buni fata de cum au fost ieri, mai buni la o anumita materie fata de cum au fost luna trecuta – competitia cu el insusi.

Specificul pietei este unul variat, larg cuprinzator de alternative educationale, cluburi si optionale, predari in limbi straine, afilieri si parteneriate cu unitati din alte tari si multe alte abordari moderne.

Noi am considerat ca mentinerea unui firesc al lucrurilor, pastrarea unor valori traditionale si a unui climat natural si familiar, in completare cu o abordare moderna a predarii, asigura copiilor cel mai favorabil mediu de dezvoltare.

Aceeasi normalitate am pastrat-o si in tarife, iar pentru faptul ca parinti cu posibilitati materiale peste medie au ales Scoala Primara Smart Kids, in defavoarea unor unitati de mare renume, nu poate decat sa ne confirme calitatea.

 

Promovarea SmartKids

Promovarea nu a fost punctul forte al institutiei, dar in noua strategie agreata odata cu preluarea scolii va fi o prioritate. Suntem in cautarea unei echipe cu care sa lucram la un site si o directie de comunicare online, ca toti acesti ani de experienta, activitatile, perfomantele sa fie vizibile.

 

Dezvoltare si viitor

Viitorul suna bine nu doar pentru copiii care cresc alaturi de noi, ci pentru intregul proiect. Scoala va continua cu clasele gimnaziale intr-un spatiu nou si in vecinatatea gradinitei, in paralalel cu investitiile propuse pentru modernizarea cladirii actuale.Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune

DictionarRelated