Cum influenteaza reclamele decizia de achizitie a consumatorului roman?

Cosmetizate sau directe, cu povesti frumoase, originale, amuzante, melodii memorabile si mesaje retinute de la prima intalnire, advertiserii incearca diverse combinatii in reclamele pe care le livreaza la TV, in incercarea de a patrunde in atat de ravnita “minte a consumatorilor”. Zi de zi agentiile de publicitate si departamentele de marketing cauta formula magica a reclamei perfecte care sa surprinda prin creativitate si sa si duca la achizitia produsului, incercand sa descopere ce anume apreciaza consumatorii la o reclama, ce elementele determina achizitia si cat de importanta este frecventa difuzarii. Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care GfK Romania a gasit raspuns prin studiile realizate pentru IQads – un studiu in panelul online pe 500 de respondenti si un studiu Omnibus pe 1000 de persoane.

Influenteaza reclamele comportamentul consumatorilor?

In primul rand este important de stiut modul in care comportamentul consumatorilor poate fi influentat. Conform studiului, 78% dintre locuitorii din mediul urban declara ca au preluat comportamente din reclame, 73% preluand cuvinte, expresii si glume folosite in reclame - un comportament intalnit mai degraba la barbati si la tinerii cu varstele cuprinse intre 15-24 de ani. Totodata, 36% dintre respondenti consuma un produs asa cum este recomandat sau aratat in reclama sau se comporta in acelasi fel cum o faceau si personajele din reclama. Persoanele cu educatie superioara sunt mai deschise la mesajele comportamentale din reclame si afirma in mai mare masura ca au consumat un produs asa cum era consumat in reclame.

De ce este important ca reclama sa placa consumatorului?

Expunerile seci ale atributelor si beneficiilor aduse de produse nu mai sunt suficiente. Reclamele au nevoie de un diferentiator cu care sa iasa din calupul de reclame care isi asteapta cuminti numarul in pauza publicitara. Originalitatea si povestea reclamei raman punctele forte in opinia consumatorilor, 60% din consumatorii romani indragind o reclama in principal datorita originalitatii acesteia, 43% datorita povestii reclamei, in timp ce muzica si mesajul transmis sunt urmatoarele elemente apreciate, de 40%, respectiv de 39% din respondenti.

Comparativ cu barbatii, femeile sunt mai atente la detalii si apreciaza mai mult o reclama pentru fundalul sonor al acesteia.

Originalitatea si mesajul reclamei sunt mai apreciate de persoanele cu studii superioare. De asemenea, povestea reclamei este mai importanta pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18-24 ani si mai putin importanta pentru persoanele mature (45-55 ani), probabil mai preocupate de beneficiile concrete ale produsului.

Care sunt avantajele unei reclame placute de consumator?

In urma studiului a reiesit faptul ca reclama pe care respondentii au placut-o cel mai mult a mers dincolo de intiparirea in memorie, reusind chiar sa influenteze comportamentul cotidian al acestora. Mai exact, aproape jumatate dintre respondenti s-au surprins preluand cuvinte, expresii sau glume folosite in reclama si 42% au discutat cu prietenii despre marca din reclama, devenind promotori activi ai acesteia. 46% dintre respondenti au cautat mai multe informatii despre produsul din reclama pe internet, la magazin sau in ziare/reviste, internetul fiind preferat pentru cautarea informatiilor de 35% din respondenti.

Mai mult de o treime dintre respondenti au fost influentati in privinta deciziei de cumparare si au cumparat produsul sau serviciul prezentat in reclama care le-a placut cel mai mult.

Decizia de cumparare este influentata de promotii

Promotiile la diverse produse reprezinta principalul element care determina decizia de achizitie, 57% dintre consumatorii din mediul urban declarand ca prefera sa cumpere un produs la promotie. Cel mai probabil acest comportament de cumparare se datoreaza si sensibilitatii economice rezultate de pe urma crizei financiare.

Alti factori care duc la achizitionaresunt: experienta personala cu produsul respectiv (este importanta pentru 56% dintre respondenti), in timp ce recomandarile prietenilor / rudelor / cunostintelor detin o pondere de 51%. La nivel declarativ, doar o treime dintre respondenti afirma ca reclama ii convinge sa cumpere un anumit produs sau serviciu.

Femeile cauta activ informatii, pentru ele recomandarile prietenilor, rudelor sau cunostintelor contand mai mult in luarea deciziei de cumparare.

Ce elementele din reclama determina achizitia produsului?

Gandindu-se strict la reclamele in urma carora au si cumparat un produs, 52% din respondenti au fost determinati de caracteristicile produsului prezentat in reclama, 46% au cumparat din curiozitatea pe care reclama o genereaza, 38% s-au declarat influentati de informatiile suplimentare furnizate, 29% de modul in care reclama era realizata, iar 27% de recomandarile specialistilor din reclame.

Barbatii tind sa se rezume la informatiile din reclame

Surprinzator, barbatii sunt cei pentru care conteaza mai mult caracteristicile produsului prezentat in reclama. In acelasi timp, daca femeile pun mai mare accent in cumpararea unui produs pe recomandarile prietenilor, rudelor si cunostintelor, ele schimband mai multe informatii despre produse cu persoanele din jur, barbatii incerca sa profite mai mult de informatiile din reclame, acestea fiind mai importante pentru ei comparativ cu femeile.

Nu conteaza de cate ori este difuzata reclama

Frecventa de difuzare a reclamei nu este pentru respondenti un factor care sa genereze cumpararea produsului, doar 13% declarand ca ar cumpara datorita frecventei de difuzare. Cu toate acestea, frecventa difuzarii isi pastreaza rolul important pentru generarea de notorietate, factor ce poate influenta ulterior decizia de cumparare.


Metodologie studiu

Studiul online este aplicat pe un esantion de 500 de respondenti recrutati din panelul online www.askgfk.ro, reprezentativ pentru populatia cu varste intre 18 si 55 de ani, utilizatori de internet din mediul urban. Marja de eroare este +/- 4%.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Sectiune


Comentarii

Roxana Catalina
acum 12 ani
Foarte interesant studiul!
Andra Grigorescu
acum 12 ani
da, frumos articol. Aici intra in discutie reclamele care au o poveste, prezinta produsul dint-un punct de vedere, o melodie, ceva concret, pentru ca mai sunt si reclame din care consumatorul nu poata sa priceapa nimic.
CONSTANTIN CONSTANTINESCU
acum 12 ani
@andrag. Interesante, din perspectiva celor spuse de tine, sunt dupa parerea mea spoturile Bestjobs.


Branded


Related