Piata de carte: locul in care promovarea trece uneori neobservata

o analiza de Sorina Iordan

In Romania, promovarea produselor de carte se face mai mult prin PR si BTL, campaniile de comunicare neavand, mereu, un impact sesizabil asupra vanzarilor. In general, piata romaneasca de carte e descrisa de oamenii din industrie ca fiind foarte imprevizibila, mai ales pentru ca anumite titluri care, in alte tari devin bestseller, la noi trec neobservate, iar unele carti obscure au vanzari neasteptate.

Ca regula, promovarea se face, pe de o parte, de catre edituri, iar pe de alta parte, de catre librarii. Un editor investeste in promovare o parte din banii obtinuti din vanzarea de carte, iar cum Romania nu este o tara unde industria de carte sa vanda nici macar la jumatate fata de tarile occidentale, fondurile care revin promovarii sunt, de regula, destul de mici. Pe de alta parte, cele cateva librarii care organizeaza campanii de promovare pentru cartile pe care le au pe raft, se lovesc, uneori, de lipsa de cooperare a editurilor.

Aboneaza-te pentru a avea acces la acest articol
Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Pozitii

Sectiune


Comentarii

Flaviu Pastor
acum 14 ani
un articol nedocumentat despre piata de carte.

unde sunt librariile Humanitas, CLB-urile(caci trebuie amintite si ele) cele 65 Diverta, Alexandria... aici se intampla restul de 10% din evenimente?...

si restul de jucatori de pe piata de carte. TOP 5 edituri?

piata de carte are o alta definitie:)

oana stanescu
acum 14 ani
Sigur, oricind putem gasi nod in papura. Dar eu ma bucur ca exista aceasta analiza, o consider binevenita. Cite alte materiale care sa se refere la promovare/marketing in edituri exista?
Flaviu Pastor
acum 14 ani
daca nu exista astfel de materiale asta nu inseamna ca nu putem sa facem o analiza ok.
Elena Paslaru
acum 14 ani
piata de carte nu este imprevizibila, fata de multe industrii este destul de previzibila...

cele cateva librarii...care mama?: 65 Diverta, nu stiu cate Humanitas, nu stiu cate Carturesti...etc

extrem de nedocumentat acest articol... pacat! s-ar fi putut scrie niste lucruri foarte frumoase despre piata de carte si mai ales despre cele cateva concept store-uri care au fost deschise de curand...



Branded


Related