Studiu Open-I despre diaspora romaneasca: 62% dintre romanii emigrati isi doresc sa investeasca in Romania

Studiu Open-I despre diaspora romaneasca: 62% dintre romanii emigrati isi doresc sa investeasca in Romania

62% dintre romanii emigrati vor sa investeasca in dezvoltarea unei afaceri in Romania, conform rezultatelor studiului despre diaspora romaneasca realizat de Open-I Research pentru Asociatia Romanian Business Leaders.

Ei considera ca cele mai atractive domenii sunt turismul (50%) si agricultura (44%), insa principala bariera pe care o sesizeaza este gradul ridicat de coruptie din tara.

Studiul mai arata ca principalul motiv pentru care romanii emigreaza este posibilitatea de a avea o situatie materiala si loc de munca mai bune (70%), dar recunosc ca, in noua viata pe care o construiesc astfel, ajung sa le lipseasca cei dragi (73%) si interactiunile sociale (33%).

Interesant este faptul ca, desi 70% dintre respondenti isi doresc sa se intoarca in tara, 46% dintre ei nu au nici un plan concret in aceasta directie.

Mai mult decat atat, cei mai multi considera ca viitorul lor in Romania ar fi incert, in special din cauza gradului ridicat de coruptie din tara. Astfel, acesta este principalul motiv pentru cei care nu isi mai doresc sa revina in tara (83%), iar lipsa coruptiei este mentionat de 56% dintre respondenti ca fiind unul dintre cele mai importante avantaje oferite de tara de adoptie (56%), depasit doar de nivelul de trai mai bun (70%).

"Veniti dintr-o cultura in care familia si sentimentul de apartenenta reprezinta valori esentiale, romanii au, de cele mai multe ori, dificultati in a se adapta intr-un mediu nou, departe de familie. Pe de alta parte, oricat de mult si-ar dori sa revina in Romania, coruptia, nivelul scazut de trai si diferentele de mentalitate reprezinta cele mai importante impedimente", a spus Adina Nica (Managing Director Open-I Research).

"Desi nivelul de trai pe care romanii emigrati il percep in strainatate este superior celui din tara, un procent important dintre acestia doreste sa se intoarca in tara. Mai mult decat atat, ei sunt interesati sa investeasca in deschiderea unei afaceri in Romania, iar un procent de 81% dintre ei trimit regulat bani in Romania."

Din studiu mai rezulta ca jumatate dintre emigrantii romani (48%) sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul tarii, in timp ce 34% considera ca nu se va schimba nimic. Desi isi doresc sa revina in tara, cei mai multi respondenti (43%) ii incurajeaza pe cei care vor sa emigreze sa o faca, in timp ce doar 27% ii descurajeaza.

Motivele pentru care ii incurajeaza sunt aceleasi legate de cariera si situatia materiala, iar cei care ii descurajeaza pun accentul pe lipsa familiei (11%) si imaginea idealizata pe care romanii o au privind viata in strainatate (11%).

Studiul arata si importanta existentei unei comunitati de romani in tara de adoptie, iar 62% dintre respondentii care au spus ca exista o comunitate de romani in tara in care locuiesc pastreaza legatura cu aceasta. In acest fel, ei se simt mai putin discriminati si mai satisfacuti cu interactiunile lor sociale decat cei care nu pastreaza legatura cu o comunitate.

Studiul privind romanii din diaspora a fost initiat in noiembrie 2015 de catre agentia de cercetare Open-I Research, la cererea Asociatiei Romanian Business Leaders. Chestionarul a fost completat online de peste 300 romani emigrati in tari precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania si Belgia. Chestionarul va ramane deschis pana la finalul lunii ianuarie 2016.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related