NEfrica de a munci impreuna: Specialistii ne spun cum sa lucram in siguranta la locul de munca

NEfrica de a munci impreuna: Specialistii ne spun cum sa lucram in siguranta la locul de munca

Ne-am reinceput activitatea și suntem pusi în fața unor reguli noi, comportamente schimbate și gesturi zilnice mici, de care trebuie sa fim constienti. Vlad Mixich, medic și expert în politici de sănătate, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, și ing. Iosif Răducu, consultant SSM-SU, ne explică cum să avem grijă de sănătatea noastră, a colegilor și a familiei și cum să ne modificăm rutinele zilnice de la serviciu, în webinarul MedLife - NEfrica de a munci împreună.

In cele ce urmeaza, am sumarizat principalele subiecte de discutie. 

 

MASCA DE PROTECȚIE

Intrebare: Cum ne bem cafeaua la birou astfel incat sa ne pastram sanatatea?

Dr. Adrian Marinescu - Sunt date noi care ne arata ca transmiterea virusului prin intermediul suprafetelor este destul de mica. Daca sunt intr-un spatiu inchis port masca. (..) Dar fiind in spatiu inchis ar trebui aerisita camera, distanta sa fie de 1,5 m, imi scot masca, dar inainte o solutie dezinfectanta este necesara. 

Ing. Iosif Raducu - Se recomanda sa nu mai iesim in grup mare, iesim in 2-3 colegi – grupuri cat mai mici cu pastrarea distantei sociale de 1,5 – 2m. Conversatiile de la cafea – trebuie sa renuntam la obiceurile de a saluta (dat mana), sa ne dezinfectam pe maini si practicam respectarea intregului set de masuri.

 

Oamenii ingrijorati ca purtarea mastii la birou ar duce si la o oxigenare mai scazuta, ar putea avea efecte negative asupra persoanelor cu probleme respiratorii. Merita cost / beneficiu purtarea mastii?

Dr. Adrian Marinescu – Clar merita. Scoatem masca, dar pastram distanta si combinam cu bautul apei sau a unui ceai. Asmaticii, cei care au bronsita, aici va trebui sa aiba o contraindicatie de a purta masca, in cazul lor purtarea mastii trebuie inlocuita cu distantarea de 3m. Daca nu am afectiuni, nu exista o contraindicatie pentru masca, trebuie sa am aerisire sa fac pauza la 2 ore si sa nu fie cald in interior.

Ing. Iosif Raducu - Anagajatii care se afla singuri in birou nu vor purta masca, asemenea, si cei care lucreaza in aer liber – cu distantare sociala. Cerintele legale sunt ca aceste masti sa fie oferite de catre angajator, in mod normal minim 4 masti /persoana / zi. Una pentru drumul spre munca, apoi cate 1 la 4 ore si ultima pentru drumul spre casa. De asemenea, trebuie sa asigure diverse substante dezinfectate pentru suprafete, echipament tehnic si tegumente.

 

Ce fel de măști are obligația angajatorul să ofere?

Ing. Iosif Raducu – Este vorba de măștile chirurgicale albastre din polipropilena. La cadrele medicale sunt și alte tipuri de măști mai performante cu diferite grade de filtrare.

 

PURTAREA MANUSILOR

Dr. Marinescu - Purtarea manusilor ofera un grad in plus de protectie, dar foarte important: si manusile trebuie dezinfectate, trebuie sa ne dam cu solutie pe maini in timp ce le purtam. Manusile nu ne protejeaza de virus daca ducem mana la fata.

 

DEZINFECTAREA

Cat de des trebuie sa ne dezinfectam la locul de munca? Exista prea mult sau prea putin? Care e echilibru?

Dr. Adrian Marinescu - Cat de des este nevoie. Trebuie sa evitam sa ducem mana la gura sau la nas. Oricat te-ai dezinfecta daca atingi si apoi ai ticul de a duce mana la nas, nu ajuta. Daca stau la birou si nu fac nimic altceva, nu trebuie sa ma dezinfectez din 5 in 5 min. Suprafetele pe care lucram trebuie dezinfectate la un anumit interval, mai ales cand impartim un calculator sau un spatiu. Pe langa dezinfectanti, recomand si varianta de dezinfectant de buzunar si e important sa o avem la indemana cand iesim si am atins anumite suprafete.

Ing. Iosif Raducu - Dezinfectarea suprafetelor la inceputul programului de lucru, la 4 ore de la inceputul programului si apoi la plecare. (…) În planurile de prevenire și protecție noi, cum cere legea, se prevăd bugete și pentru celelalte costuri, 3 categorii de substanțe dezinfectante, pentru alimente, pentru suprafețe și pentru tegumente. Trebuie sa fie substanțe omologate, certificate ca substanțe biocide, care au efect asupra acestui virus. Costurile pentru angajatori sunt mai mici decât dacă o persoană s-ar îmbolnăvi. Dacă spunem "hai lasa ca merge"," hai că nu există COVID", ne putem trezi cu o explozie epidemiologică, repercusiuni financiare și medicale, iar se pot închide activitati economice.

 

SIMPTOMATOLOGIE

Daca vedem un coleg care are simptomatologie cu raceala, trebuie sa il trimitem imediat acasa?

Dr. Marinescu – Orice simptomatologie respiratorie trebuie luata in calcul si persoana trimisa acasa, chiar daca nu este vorba de COVID.

 

E suficient un termometru clasic tip pistol?

Ing. Iosif Raducu – Pentru societatile cu personal redus, este suficienta termometrizarea. La cei cu flux mare de angajati se recomanda un serviciu epidemiologic. Medicii de medicina muncii pot face acest triaj.

 

Care e logica din spatele acestei obligativitatii? Nu toti fac febra.

Dr. Marinescu – Persoana simptomatica are risc mai mare de transmitere. Pornim de la idea ca daca are febra este bine sa nu intre in mediu, pentru ca simptomatologia are incarcatura virala mai mare si sansele sa ii imbolnaveasca pe ceilalti este mai mare. Este bine sa asteptam cateva minute dupa ce ajungem, apoi sa se ia temperatura. E posibil sa venim de la caldura si sa avem temperatura mai sus pentru cateva minute. Dacă temperatura este mai mare de 37.3 se trimite la consult de specialitate.

 

TRIAJUL MEDICAL

Screening epidemiologic poate fi facut si de o persoana fara pregatire medicala?

Dr. Marinescu – Angajatorul trebuie sa puna urmatoarele intrebari: daca exista simptomatologie, daca a avut contact cu persoane care au avut un contact pozitiv si efectiv masurarea temperaturii.

Ing. Iosif Raducu – Legat de triaj, in afara de cel facut dimineata intr-o companie, sefii de echipa au obligatia legala de a observa anagajatii daca au aceste simptome si sa-i indrume catre medic.

 

Ce le recomandati companiilor mici si mijlocii unde e dificil sa aiba acces la un cadru medical? Pot desemna o persoana care sa fie epidemiolog de serviciu?

Ing. Iosif Raducu – Angajatorul trebuie sa desemneze o persoana responsabila pentru acest triaj, care sa masoare temperatura. Dificultățile apar la companiile mici și mijlocii, e dificil să aibă acces la medicina muncii, să desemneze o persoană, epidemiolog de serviciu și atunci de obicei e portarul. Legal, angajatorul trebuie să desemneze o persoană responsabilă pentru triaj și măsurarea temperaturii.

 

STRESUL

Exista o crestere a frecventei posibilelor tulburi de afectiune mentala?

Dr. Marinescu – Este important sa avem informatiile corecte. Desi este o situatie grava, trebuie sa intelegem ca vom putea trece peste. Trebuie sa gandim cu calm si rabadare, logica ne ajuta sa avem o rutina. Ceea ce trebuie sa fac este logic, aici vorbim de masurile de siguranta. Partea psihologica este la fel de improtanta ca cea medicala, asta o spun din practica. (…) Să ne gândim și la concedii, la vacante, dar să le facem cu prudență.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related