Plantele in ghiveci: solutia naturala pentru putere de concentrare mai mare in munca remote

Plantele in ghiveci: solutia naturala pentru putere de concentrare mai mare in munca remote

De fiecare data cand vorbim de beneficiile plantelor, ne gandim cu precadere la diete vegane, sucuri de fructe sau legume, ceaiuri sau plante medicinale. Cine s-ar fi gandit insa ca si plantele de interior pot avea beneficii asupra sanatatii noastre?

Cercetarea vine in contextul in care cazurile de burn-out sunt tot mai dese, iar pandemia a dus ideea de munca la un nivel diferit, in care suntem mult mai conectati la tehnologie si in care am renuntat, in mare parte, la spatiile comune de birouri, pentru a lucra de acasa.

Lucratul de acasa poate aduce un spor de confort, mai ales pentru ca inseamna mai putin timp petrecut in trafic, ideea de a lucra din spatiul propriu, cunoscut noua si o oarecare flexibilitate a programului.

Pe de alta parte, ne lipseste rutina de la birou, mobilierul specific si acea putere de concentrare pe care ne-o dadea insasi atmosfera de la birou. Cum putem face sa ne bucuram de acestea si acasa?

Solutia este mai simpla si mai placuta decat credeam: o serie de cercetari ne arata ca plantele de apartament ne imbunatatesc semnificativ puterea de concentrare.

 

Plantele de apartament imbunatatesc concentrarea

Simpla prezenta a plantelor in spatiul de lucru ajuta la sporirea atentiei. Cum? Teoria pleaca de la fundamentele atentiei noastre voite. Ca atunci cand avem in fata un document excel complex, in fata caruia ne putem concentra, facand eforturi constiente, pentru o perioada de timp determinata. Dupa o astfel de activitate solicitanta, creierul simte nevoia unei pauze, care sa ii permita sa se refaca si sa revina la functiile normale. Acea “pauza in natura” de care am auzit cu totii sau de care am avut nevoie in mod instinctiv. Asta pentru ca expunerea la mediul natural, cat mai bogat in verdeata, are efecte regenerative pentru partea din creier care raspunde de atentie.

Astfel, ne putem crea o gradina in miniatura pe spatiul de lucru, decorand simplu, cu cateva ghivece de flori.

 

Plantele de apartament cresc productivitatea

Un studiu condus de Universitatea Exeter din Marea Britanie arata ca plantele de interior imbunatatesc puterea de concentrare, productivitatea personalului si starea de bine cu pana la 47%. In plus, imbunatatesc si capacitatea de a memora cu pana la 20%. Studii conexe arata ca au beneficii si asupra gandirii creative, intelegerii proceselor si altele.

 

De ce a plantele de apartament efecte benefice asupra concentrarii?

Toate aceste efecte pozitive se datoreaza culorilor vii ale plantelor, care stimuleaza creierul, dau energie si, mai ales, oxigen. Echilibrul perfect intre oxigen si dioxid de carbon este cheia pentru functionarea optima a creierului, iar acest lucru este reglat in mod natural de catre plante. Petrecand mai mult timp in spatii inchise, suntem expusi unor cantitati mari de dioxid de carbon, ceea ce impovareaza capacitatea de concentrare, claritate in gandire si luarea deciziilor. In acest caz, plantele de interior sunt o solutie naturala, estetica si ieftina pentru a curata, purifica si imbunatati calitatea aerului respirat.

Diferite specii de plante au un miros aparte, care actioneaza ca o forma de aromaterapie. Iasomia, lavanda, eucaliptul sunt astfel de plante, care relaxeaza si calmeaza in mod natural. In plus, se stie ca verdele este culoarea care ajuta la stabilirea echilibrului emotional si la cresterea puterii de concentrare.

 

Ce plante de apartament imbunatatesc concentrarea

Desigur, orice plante ai alege pentru masa de lucru de acasa vor fi benefice. Insa exista o serie de plante recomandate pentru multitudinea de beneficii pe care le aduc: fie ca actioneaza ca purificatoare naturale, fie ca au o aroma deosebita sau o culoare aparte.

 

Planta paianjen

Denumita popular “Valul miresei” aceasta planta are o putere deosebita de a purifica aerul. Este prima in topul facut de NASA care nominalizeaza plantele purificatoare. Prezenta ei ajuta la indepartarea toxinelor din aer cauzate de vopseluri industriale (folosite pentru pereti, mobila, pardoseli, covoare) si la stabilirea echilibrului intre oxigen si dioxid de carbon.

Dracaena

La fel ca si planta paianjen, dracaena ajuta la indepartarea substantelor chimice din aer, precum cele cauzate de fumul de tigara si materiale sintetice. In plus, dracaena are o culoare intensa, ceea ce ajuta la stimularea creierului.

Sanseveria

Sanseveria sau Limba Soacrei este si ea o planta purificatoare. Marele ei beneficiu este si faptul ca se adapteaza si traieste in orice conditii - deci va supravietui si in bataia aerului conditionat, a luminii artificiale si nici nu trebuie udata foarte des.

 

Asadar, daca ai un mic spatiu de lucru creat acasa, decoreaza-l cu cateva plante. Nu numai ca estetic va fi mult mai placut, ci te vor ajuta si in munca de zi cu zi.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related