Daikin: Locuințele viitorului vor avea un consum de energie aproape zero. 4 direcții principale pentru decarbonizarea caselor

Daikin: Locuințele viitorului vor avea un consum de energie aproape zero. 4 direcții principale pentru decarbonizarea caselor

Pompa de căldura este una dintre cele mai eficiente soluții de încălzire.

Daikin, producătorul de echipamente de încălzire și răcire cu o experiență de peste 90 de ani în domeniu, contribuie la reducerea emisiilor de carbon din clădirile rezidențiale, având ca scop principal creșterea ponderii echipamentelor ce folosesc energie regenerabilă pentru încălzire și răcire la 40% până în 2030. În plus, decarbonizarea locuințelor vine în sprijinul obiectivelor de reducere a impactului asupra mediului asumate de Uniunea Europeană, prin diminuarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. În acest context, Daikin are în plan patru direcții necesare pentru procesul de transformare și decarbonizare a locuințelor.

Majoritatea construcțiilor rezidențiale sunt încă încălzite cu sisteme învechite, pe bază de combustibili fosili poluanți, cum ar fi cărbunele și petrolul, iar clădirile sunt responsabile în prezent pentru aproximativ 36% din toate emisiile de CO2 din Uniunea Europeană. Această observație contrastează puternic cu obiectivul ambițios al UE, asumat în legea europeană climatică recent semnată, de reducere a emisiilor de CO2 de la 40% la 55% până în 2030. În unele țări europene, încălzirea pe bază de energii regenerabile a devenit un standard pentru noile construcții, dar potențialul pe care îl oferă necesită o expunere mult mai mare în procesul de înlocuire.

 

Energia regenerabilă joacă un rol esențial în atingerea noilor obiective „verzi”. Daikin are ca țintă să ajungă la o amprentă netă de carbon zero în întreaga activitate până în 2050, iar cele patru direcții principale pe care le avem în plan sunt absolut necesare pentru asigurarea unui nivel cât mai ridicat de decarbonizare în ceea ce privește încălzirea locuințelor. Pompele de căldură sunt viitorul pieței de încălzire, fiind de până la patru ori mai eficiente decât soluțiile tradiționale de încălzire”, explică Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

 

4 direcții pentru decarbonizarea căldurii  în mediul rezidențial

Primul pas din ghidul Daikin pentru decarbonizarea locuințelor ține de consolidarea noilor reguli de construcție privind utilizarea energiei. În prezent, specialiștii Daikin estimează că pompele de căldură au deja o cotă de piață de până la 50% în casele noi (unifamiliale) din Europa. Prin urmare, aplicarea normelor face ca pompele de căldură să devină sistemul implicit de încălzire.

Al doilea pas este creșterea ratei de înlocuire. Pentru a atinge obiectivele legii europene climatice, rata de înlocuire trebuie să se dubleze de la 1% la 2% până în 2030. Prin creșterea ratei de înlocuire, sistemele vechi sunt înlocuite cu echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce duce în mod natural la reducerea emisiilor. Prin urmare, următoarea provocare este de a motiva și îndemna cetățenii europeni să aleagă soluții regenerabile. Acest lucru implică necesitatea de a explica, pe o scară cât mai largă, faptul că sistemele de încălzire ce folosesc energii regenerabile, precum pompele de căldură, sunt o soluție eficientă, rentabilă și durabilă.

A treia etapă constă în eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili. În prezent, de aceste stimulente beneficiază diferite sisteme de încălzire în detrimentul pompelor de căldură, deoarece sunt sisteme mai accesibile, iar tehnologiile ce folosesc energii regenerabile au nevoie de condiții de concurență echitabile. Decalajul dintre prețurile actuale ale energiei electrice și gazelor din multe state membre este prea mare pentru a face pompele de căldură accesibile tuturor cetățenilor europeni.

Ultimul pas este ca aceste sisteme de încălzire moderne să devină standardul și nu excepția în piața de înlocuire, iar Daikin consideră că pompele de căldură sunt soluția optimă, fiind din ce în ce mai performante chiar și la temperaturi exterioare mici. Prin urmare, sunt potrivite pentru orice tip locuință, iar folosirea echipamentelor cu energie regenerabilă pentru încălzirea locuințelor reduce consumul de combustibili fosili poluanți și emisiile de CO2.

Daikin Airconditioning Central Europe a fost fondată în 1999 și are sediul central în Austria, la Viena. Portofoliul companiei cuprinde produse și soluții pentru încălzire, răcire, ventilație, aer condiționat și refrigerare. Aproximativ 410 angajați sunt responsabili pentru operațiunile de vânzări și servicii din 16 țări din Europa Centrală și de Est (Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Moldova, Slovenia, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo, Albania, Polonia).

 

Daikin Europe N.V. este o filială deținută integral de Daikin Industries Limited și un important producător european de aparate de aer condiționat, sisteme de încălzire și echipamente frigorifice, cu aproximativ 7.000 de angajați în toată Europa și fabrici importante în Belgia, Republica Cehă, Germania, Italia, Turcia și Marea Britanie. La nivel global, Daikin este recunoscut pentru abordarea sa de pionier în dezvoltarea produselor, pentru calitatea și versatilitatea de neegalat a soluțiilor sale integrate. Cu o experiență de peste 90 de ani în proiectarea și fabricarea tehnologiilor de încălzire și răcire, Daikin este lider de piață în tehnologia pompelor de căldură.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related