Contextul pandemic agravează și afecțiunile ortodontice, aproximativ 60% dintre pacienți fiind pe punctul de a amâna tratamentul

Contextul pandemic agravează și afecțiunile ortodontice, aproximativ 60% dintre pacienți fiind pe punctul de a amâna tratamentul

În contextul pandemiei, aproximativ 60% dintre pacienții ortodontici au intenția de a amâna tratamentul, lucru cu atât mai periculos, întrucât anomaliile dento-faciale sunt asociate cu o respirație defectuoasă care atrage după sine alte probleme de sănătate, avertizează un studiu recent derulat de Ortho Institute în luna septembrie.

Respirația normală este apanajul dezvoltării corecte a maxilarelor și dințiilor. Atunci când respirăm normal, nasul filtrează, încălzește și umezește aerul înainte ca acesta să ne intre în plămâni. Cei care nu pot respira pe nas, inspiră pe gură aer rece și uscat, plin de impurități și virusuri”, explică Ela Bănică, medic specialist ortodont, fondator Ortho Institute.

Dezvoltarea normală a cavității orale și dinții drepți înseamnă și o dezvoltare normală a căilor respiratorii. Legătura dintre funcțiile dentare și respirație încep încă de la naștere. Atunci când înghițim, limba pune o presiune pe bolta palatinală, dezvoltând în mod natural arcada superioară.  

Epidemia modernă de afecțiuni cronice non-transmisibile, precum astmul, alergiile, apneea în somn, ADHD, depresia, anxietatea, disfuncțiile posturale, dinții înghesuiți și problemele ortodontice, se află în creștere în țările vestice și în cele industrializate. Aceste afecțiuni par a fi conectate, iar medicii susțin că un copil care prezintă unul dintre aceste simptome, tinde să prezinte și mare parte din restul. Studiile epidemiologice sugerează că la bază se află factori de mediu, mai degrabă decât factori de genetici.

Contextul pandemic existent face ca aceste probleme să fie cu atât mai importante cu cât respirația nazală, corectă protejează și de virusuri. De aceea, sfatul specialiștilor în ortodonție este ca, mai ales acum, tratamentul ordontic să nu fie întrerupt, pentru că nu este doar o problemă estetică, ci una holistică ce are impact asupra întregii stări de sănătate”, explică Ela Bănică.

Copiii care respiră de obicei pe gură se vor confrunta cu numeroase probleme care le vor afecta aspectul și funcționalitatea: erupția excesivă a molarilor, rotirea mandibulei în sensul acelor ceasornicului, îngustarea arcadei superioare, boltă palatină înaltă, îngustarea maxilarelor, zâmbet gingival (expunerea excesivă a gingiei), malocluzii (suprapunerea incorectă a dințiilor), un aspect alungit al feței.

Pentru a crește gradul de conștientizare, Ortho Institute împreună cu asociația Ortho FACE (Ghidarea Creșterii Faciale - Fundația pentru Căi Aeriene și Excelență Craniofacială) au declarat luna octombrie „Luna națională a sănătății în ortodonție”, pentru a atrage atenția asupra acestor tulburări. Pe tot parcursul lunii octombrie se vor organiza sesiuni de informare la sediul Ortho Institute pe baza de programare pentru a respecta regulile de distanțare, iar pe 28 octombrie, se va desfăsura un seminar online pe pagina de Facebook a institutului.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related