Pandemia singurătății omoară vârstnicii României. 1 din 4 vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate

Pandemia singurătății omoară vârstnicii României. 1 din 4 vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate
  •  1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate și peste 50% se simt singuri deseori.
  • 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situații de necesitate.
  • 28% nu interacționează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă.
  • 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale.
  • În luna decembrie, Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează o campanie menită să atragă atenția asupra izolării sociale și a singurătății persoanelor vârstnice.

Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează campania ,,Pandemia Singurătății”  - o campanie de creștere a gradului de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri români dar și de strângere de fonduri pentru aceștia. Scopul campaniei este de a determina publicul larg să înțeleagă starea de singurătate a seniorilor și să se implice în a le oferi bătrâneți  demne și liniștite.

 

În acest sens, Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează rezultatele unui studiu național, realizat de Kantar România, cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români. Conform studiului, 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate. 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare. Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.

,,Bunicii noștri nu doar că sunt singuri, însă și-ar dori să fie în continuare utili și vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori. Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei și a depăși barierele cu privire la recunoașterea impactului singurătății în viața lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignorați de societate. Misiunea Niciodată Singur este de a ajunge la toți vârstnicii aflați în această situație și de a le reda bucuria de a trăi’’ a declarat Cătălin Dinu, Director Executiv Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor.

Conform rezultatelor din studiu, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate: astfel, 1 din 4 seniori declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală. Dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, de două ori mai mult decât media.

Sănătatea îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei: 64% dintre seniori petrec mare parte din timp realizând activități casnice, cum ar fi gătit sau curățenie, ocupații folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea. Rutina lor arată astfel: 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, iar doar 27% au activități în afara casei, grădinăresc sau au alte hobbyuri. Cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies și mai puțin din casă (18%).

Asociația Niciodată Singur-Prietenii Vârstnicilor este o organizație care are misiunea de a aduce demnitatea în viețile vârstnicilor singuri, prin voluntariat și implicare civică. Din 2015, Niciodată Singur și-a asumat misiunea de „a fi împreună”- împreună în cauza singurătății vârstnicilor. 250 de vârstnici care locuiesc singuri și peste 600 din căminele de bătrâni sunt sprijiniți de peste 250 de voluntari. De 6 ani, Niciodată Singur oferă sprijin moral, practic și material vârstnicilor singuri sau aflați în situații dificile de viață. Echipele de voluntari din București, Brăila, Ploiești, Pitești, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Târgoviște le oferă toate cele necesare, dar și sprijinul și prietenia lor necondiționate.

Pentru a contribui la misiunea asociației, de a oferi sprijin vârstnicilor singuri, este necesar și sprijinul material. Toți cei care vor să le ofere bucurii seniorilor pot dona lunar 2 euro prin SMS la 8845 cu textul ,,ÎMPREUNĂ", sau o sumă recurentă pe site, fie printr-o sponsorizare deductibilă din impozitul pe venit/profit al companiei, prin facilitatea fiscală de 20%.

Studiul “Explorarea și măsurarea singurătății la persoanele vârstnice din România” a fost realizat de Kantar România, la solicitarea Asociației Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor, în perioada 27 septembrie – 12 octombrie 2021. Acesta conține o parte calitativă (interviuri în profunzime, cu persoane din segmentul reprezentativ de vârstă) și una cantitativă (sondaj pe bază de interviuri telefonice în rândul vârstnicilor). Studiul a fost realizat pe un eșantion generat aleator, reprezentativ la nivel național. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Kantar

Kantar is the world’s leading data, insights and consulting company. We help clients understand people and inspire growth. Kantar is a data and evidence-based agency providing insights and actionable... vezi detalii »

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related