Ce schimbări recomandă cetățenii europeni pentru o Europă mai sustenabilă: Peer Parliament

Ce schimbări recomandă cetățenii europeni pentru o Europă mai sustenabilă: Peer Parliament

Pactul Climatic European a lansat o nouă inițiativă: din noiembrie 2021 până în martie 2022, cetățenii UE din întreaga Europă au fost invitați să organizeze dezbateri deliberative în grupuri mici numite Peer Parliament. În cadrul acestor dezbateri, cetățenii au discutat întrebările esențiale ale viitoarelor politici europene în materie de climă în grupuri formate din 5-10 persoane și în contexte familiare, cu prietenii, familia, vecinii sau colegii.

Pe parcursul acestei perioade, un total de 461 de astfel de activități au fost organizate în mod independent în 26 de state membre ale UE (niciunul în Luxemburg), iar rezultatele acestora au fost prezentate pe site-ul central al Pactului european pentru climă.

Transmițând Comisiei Europene rezultatele evenimentelor de tip Peer Parliament, cetățenii au avut posibilitatea de a-și face auzite vocile și de a informa factorii de decizie ai UE cu privire la opiniile lor.

Au fost stabilite trei subiecte de discuție dintre care gazdele Peer Parliament pot să aleagă:

1) cum ne deplasăm (mobilitate durabilă);
2) cum facem ca energia să fie ecologică și echitabilă (energie durabilă);
3) ce mâncăm și cum consumăm (alimentație și consum durabil). 

Transportul viitorului

În ceea ce privește mobilitatea pe distanțe scurte, cetățenii doresc o infrastructură mai bună și prețuri mai mici. Aceștia solicită un transport public urban accesibil și mai convenabil, cu actualizări în timp real, precum și piste de biciclete mai bine dezvoltate și sigure. De asemenea, cetățenii ar dori ca diferitele moduri de transport public să fie integrate și să ofere servicii mai frecvente, în special în zonele rurale. În afară de trotuare mai sigure și de un număr mai mare de zone pietonale, aceștia doresc, de asemenea, ca modurile de transport durabile (cum ar fi vehiculele electrice) să devină mai accesibile pe distanțe scurte.

În ceea ce privește mobilitatea pe distanțe lungi, europenii doresc o rețea feroviară europeană mai bine dezvoltată și integrată, inclusiv trenuri de noapte și o modalitate de rezervare cât mai facilă a biletelor. Este la fel de important să ne asigurăm că biletele pentru călătoria pe calea ferată și pentru alte moduri de transport ecologice sunt accesibile. Cetățenii consideră că acest lucru ar putea fi realizat cel mai bine prin subvenții publice pentru transportul cu emisii reduse și prin impozitarea transportului și a activităților economice cu emisii ridicate.

Energie durabilă

În ceea ce privește consumul de energie la domiciliu, europenii doresc ca trecerea la surse de energie mai ecologice, cum ar fi panourile solare și pompele de căldură, să fie mai ieftină. Mulți cetățeni solicită, de asemenea, stimulente mai mari pentru adoptarea măsurilor de economisire a energiei, precum și o mai mare atenție acordată educației și informării pe această temă. Printre alte propuneri comune se numără consultări gratuite sau cu costuri reduse atunci când ne referim la renovarea eficientă din punct de vedere energetic a locuințelor, producția descentralizată de energie la nivel local, modificări ale reglementărilor în domeniul construcțiilor pentru a ține cont de durabilitate și mai multă cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiilor energetice durabile.

Pentru a realiza o tranziție energetică echitabilă, se recomandă dispoziții specifice, compensații financiare și măsuri de ajustare structurală pentru regiunile și persoanele cele mai afectate de tranziția energetică, în special pentru lucrători. În cele din urmă, subvențiile publice pentru producția de energie ecologică, utilizarea energiei și renovarea gospodăriilor și a întreprinderilor sunt, de asemenea, o idee populară.

Food for the good

În ceea ce privește o producție și un consum alimentar mai sustenabil, în cadrul Peer Parliament cetățenii europeni au cerut ca agricultura să fie transformată radical, agricultorii folosind mai puține îngrășăminte și pesticide și primind sprijin pentru protejarea biodiversității. Cetățenii au exprimat, de asemenea, nevoia unei mai bune educații și a unor campanii de informare privind consumul durabil de alimente. De asemenea, pentru a evita risipa alimentară, o altă soluție care a fost frecvent discutată a fost aceea de a face obligatorie reciclarea sau donarea alimentelor rămase și de a legaliza colectarea gunoiului.

Pactul European pentru Climă este o inițiativă la nivelul UE care invită oamenii, comunitățile și organizațiile să participe la acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și să construiască o Europă mai ecologică. 

Climate Pact, lansat în decembrie 2020, este o inițiativă a Comisiei Europene și un eveniment de acțiune. Acesta îți propune să scoată în evidență progresul din cadrul Climate Pact și să conecteze oameni din țările europene care luptă pentru o cauză comună. Acesta își propune să arate că, acționând fiecare la nivel local, toată lumea joacă un rol important în construirea unui mediu eco.  

#ClimateChange  
#globalwarming

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related