#EYY2022: Noul raport privind sănătatea mentală și bunăstarea emoțională a tinerilor din România

#EYY2022: Noul raport privind sănătatea mentală și bunăstarea emoțională a tinerilor din România

Pandemia COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra sănătății mentale a tinerilor. Înainte de Ziua Mondială a Sănătății Mentale, un nou raport din UE analizează modul în care țările europene au abordat provocările pe care pandemia le-a declanșat în privința sănătății mentale și emoționale a tinerilor. Cercetările fac parte din eforturile Comisiei Europene de îmbunătățire a sănătății mentale și de reducere a stigmatului legat de problemele de sănătate mentală.

Țările europene au adoptat o metodă proactivă de abordare a provocărilor de sănătate mentală pentru tineret, în timpul pandemiei. Una dintre cele mai des întâlnite măsuri a fost consolidarea sprijinului psihologic în școli, atât prin creșterea numărului de psihologi și consilieri disponibili pentru elevi, cât și prin instruirea personalului școlar pentru a recunoaște și aborda semnele de afecțiuni mentale.

Comisarul pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, afirmă:

„Tuturor ne pasă de sănătatea emoțională a tinerilor noștri. În urma pandemiei și a războiului pe teritoriul Europei, acest raport privind sănătatea mentală a tinerilor sosește la momentul potrivit. Sunt încântat să văd că statele membre ale UE iau această provocare în serios și că au stabilit măsuri pentru susținerea tinerilor, în special în școli. Aceste eforturi trebuie să continue să permită tinerilor să prospere, acum și în anii următori, iar Comisia le va fi întotdeauna aproape pentru a oferi sprijin."

Proiectul Open Minds - introdus de Ministerul Sănătății și susținut prin granturile SEE 2014-2021 - a creat și consolidat serviciile comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți (49). Pe lângă sensibilizarea cu privire la amenințările pe care le reprezintă lockdown urile pentru sănătatea mintală a tinerilor, proiectul
a consolidat capacitatea serviciilor locale de a interveni în situații de vulnerabilitate, în special cele care implică copii și tineri cu risc de excludere sau cu boli mintale preexistente. Diferiți membri ai comunităților - părinți, profesori, profesioniști din domeniul sănătății, educatori și asistenți sociali - au fost activati pentru a crea o plasă de siguranță pentru tinerii aflați în situații de risc, iar acestora li s-au oferit resurse și formare pentru a detecteza și pentru aborda mai bine eventualele dificultăți mentale și emoționale.

Pe lângă eforturile statelor membre, cum ar fi România, Comisia Europeană a desemnat 2022 drept Anul European al Tineretului în recunoașterea sacrificiilor tinerilor în timpul pandemiei COVID-19. Un sondaj Eurobarometru Flash din 2022 arată tineri din 16 dintre cele 27 de state membre care au în vedere îmbunătățirea sănătății și bunăstării mentale și fizice ca cea mai importantă prioritate pentru Anul European al Tineretului.

În calitate de viitori lideri ai Europei, Comisia Europeană încurajează tinerii să contribuie la modelarea UE. Prin intermediul platformei vocale dedicate, Comisia Europeană ascultă tinerii și le cere să-și împărtășească opiniile, îngrijorările și ideile. Dintre toate vocile înregistrate la categoria „Sănătate, stare de bine și sport”, o treime dintre tineri folosesc platforma pentru a spori conștientizarea pentru sănătatea mentală și interacțiunea facilă cu profesioniștii din domeniul sănătății mentale.

Context

Anul European al Tineretului 2022 a fost lansat de Comisia Europeană drept „un an închinat încurajării celor care s-au dedicat remarcabil pentru ceilalți”, așa cum a anunțat președintele Von der Leyen în Discursul privind starea Uniunii din 2021. Prin urmare, este un an dedicat pe deplin tinerilor, având ca scop împuternicirea, încurajarea și îmbogățirea acestora cu noi oportunități și noi modalități de participare și de asumare activă a spiritului civic în societate.

Ca obiectiv general, Anul European al Tineretului își propune să încurajeze toți tinerii să-și facă auzită vocea și să ia parte la schimbare împărtășindu-și viziunea asupra subiectelor cheie ale Anului*, precum și speranțele lor privind viitorul Europei. Una dintre principalele obiective ale Anului European al Tineretului 2022 este sprijinirea dezvoltării personale, sociale și profesionale a tinerilor, inclusiv a sănătății mentale. Acest lucru este în deplină concordanță cu Strategia UE pentru tineri 2019-2027, cu scopul de a obține o stare de bine mentală mai bună și de a reduce stigmatul privind problemele de sănătate mentală, promovând astfel incluziunea socială a tuturor tinerilor.

De asemenea, Anul își propune să ofere vizibilitate și să promoveze valorile europene, răspândind în același timp mesaje de solidaritate în rândul tinerilor, precum și sprijinind Ucraina prin tot felul de activități. Totodată, Anul European al Tineretului este asociat cu un spirit co-creator și cooperant, la care contribuie activ sute de organizații de tineret și părți interesate. Conceptul acestuia se concretizează prin nenumărate activări naționale și locale – peste 4000 de activități din toată Europa sunt deja încărcate pe site-ul web al Anului European al Tineretului – care reunește tinerii pentru a interacționa într-un mod pozitiv și relevant în acest An dedicat lor.

EYY2022 #EuropeanYearOfYouth

* Anul European al Tineretului subiecte cheie: Mobilitatea europeană pentru învățare; Ocuparea forței de muncă și incluziunea; Dialoguri politice și participare; Ecologie; Digital; Cultură; Sănătate, Bunăstare și sport; Tineretul și lumea; Valorile UE și democrația.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related