Studiu: 88% dintre români au auzit de posibilitatea de a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, dar mai puțin de jumătate declară că o folosesc în mod recurent

Studiu: 88% dintre români au auzit de posibilitatea de a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, dar mai puțin de jumătate declară că o folosesc în mod recurent

Aproape 9 din 10 români din mediul urban au auzit de redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit (Formularul 230), dar mai puțin de jumătate dintre ei declară că folosesc această facilitate în mod recurent (47%) – arată un studiu realizat pro bono de Daedalus Online pentru Dăruiește Viață. 25 mai este termenul în care românii pot opta pentru redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit către un ONG.

Printre principalele motive enumerate pentru necompletarea Formularului 230 regăsim: nu am știut ce ONG să aleg – 23%, nu știu cum se face acest lucru – 15% și nu am avut timp/nu am fost pe fază – 15%. Datele fac parte dintr-un studiu menit să înțeleagă comportamentul românilor privind donațiile și sunt relevante pentru mediul urban, pentru intervalul 18-65 de ani.

Același studiu arată că principalele domenii către care s-ar îndrepta oamenii pentru donații sunt: sănătatea (32%), ajutorarea copiilor orfani și/sau a bătrânilor singuri (27%), îmbunătățirea educației copiilor (14%) și protecția animalelor (12%). Dăruiește Viață este unul dintre principalele ONG-uri care activează în domeniul medical și Asociația din spatele inițiativei #NoiFacemUnSpital – construcția Spitalului de Copii de la Marie Curie. 

“Oamenii încep să înțeleagă că redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit este o modalitate elegantă și, de ce nu, convenabilă de a dona către ONG-uri. Către cei care fac lucrurile să se întâmple în România, fie că vorbim despre Dăruiește Viață, fie că vorbim despre alte ONG-uri din domeniul protecției sociale, educației etc. Vedem, de altfel, că există doar un procent infim, de 3%, dintre cei care nu completează Formularul 230, care cred că e mai bine ca acești bani să meargă la bugetul de stat.”, Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.

Topul trei al metodelor prin care românii ar dona către ONG-uri cuprinde: redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit (58%), transferul bancar (34%) și SMS (31%).

“De multe ori primim acest feedback – dacă ar fi la fel de simplu și la stat cum este la voi. Pe daruiesteviata.ro oamenii pot completa în doar 3 minute Formularul 230 pentru redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit. Au nevoie doar de buletin. De restul ne ocupăm noi. Cu fondurile strânse Dăruiește Viață construiește și reconstruiește secții, spitale și speranțe. Cei 3,5% din impozitul tău pe venit înseamnă o șansă în plus pentru copiii cu boli grave care se vor trata în Spitalul pe care l-am construit împreună, înseamnă training pentru cadrele medicale și condiții decente de tratament.”, Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

Studiul mai arată că ceea ce i-ar convinge cel mai mult pe oameni să doneze către o organizație non-guvernamentală ar fi rezultatele reale ale proiectelor sale (60%), destinația fondurilor către copii (41%) și transparența în folosirea fondurilor strânse (36%).

Studiul a fost realizat în aprilie 2022 de compania Daedalus Online, prin intermediul portalului Frappe Digital. Eșantionul este de 1100 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban, 18-65 ani. Eroarea de eșantionare este de +/- 3%.

De mai bine de 10 ani, Dăruiește Viață construiește și reconstruiește secții, spitale, speranțe, investind peste 60 mil. euro în sistemul medical din România, fonduri strânse exclusiv din donații și sponsorizări. Cel mai ambițios proiect al Dăruiește Viață este inițiativa #NoiFacemUnSpital – construcția Spitalului de Copii de la Marie Curie. De-a lungul timpului, Asociația a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București) și a schimbat un Ordin de Ministru (prin fondatoarele sale). De asemenea, s-a implicat activ în perioada pandemiei de coronavirus, ridicând două unități modulare de triaj la Sibiu și la București, Spitalul Modular 1 Elias pentru pacienții cu COVID-19 (o investiție de aprox. 2.6 mil euro), Spitalul Modular 2 Piatra Neamț (o investiție de aprox. 2.7 mil euro) și sprijinind cu echipamente de protecție și echipamente medicale peste 140 de unități de îngrijire, din 102 orașe. În total, Dăruiește Viață, cu sprijinul donatorilor și sponsorilor, a distribuit 17 tone de echipamente de protecție în toată țara.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related