7 zile-maraton de cultură românească la Berlin. 20 de artiști și manageri culturali au celebrat la Berlin universalitatea operei lui Dimitrie Cantemir

7 zile-maraton de cultură românească la Berlin. 20 de artiști și manageri culturali au celebrat la Berlin universalitatea operei lui Dimitrie Cantemir

În perioada 3-10 septembrie, la Berlin,  în galeria Fantom s-a derulat proiectul cultural de anvergură „Divanul. Cantemir. Spirit universal”, inițiat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și curatoriat de Andreea Sandu și Anca Boeriu. 22 artiști și manageri culturali, prin intermediul formelor şi mediilor contemporane de exprimare, au creionat o epocă intensă şi relevantă atât prin tematica actuală cât şi prin elementele de inspiraţie, prezentând din diferite  puncte de vedere personalitatea marelui erudit român.

Conceptul inovativ s-a concentrat pe interdisciplinaritatea și reprezentarea multifațetării în creația contemporană pornind de la opera și personalitatea cărturarului Dimitrie Cantemir,  creatorul de tip renascentist, reprezentant al iluminismului european. Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, un fond special dedicat proiectelor realizate în străinătate.

„Divanul. Cantemir. Spirit universal” a avut ca nucleu expoziția cu același nume ce a reunit lucrările artiștilor Liliana Basarab, Anca Boeriu, Mariea Petcu Chiobaș, Raluca Ilaria Demetrescu, Cosmin Paulescu, Mirela Trăistaru şi studenții de la Universitatea Națională de Arte din București.

 

7 zile-maraton de cultură românească

Publicul berlinez l-a putut descoperi pe creatorul român și prin perspectiva mai multor  evenimente performative, conferințe, artist talk, seri de filme și ateliere.

2 evenimente de tip performativ, „The interactive installation Stratum“  și "The Young Cantemiroglu", coproducții Fantom-Galateca, au fost special create pentru acest proiect, fiind realizate de  Mircea Florian, artist poliglot și poli-instrumentist și, respectiv, de regizoarea Petra Rațiu, cu participarea artistelor Iulia Grigoroiu și Anastasiia Starodubova (Germania).

„Tema toleranței, atât de importantă în acest moment, a fost  declinată prin desen, gravură, pictură, artă textilă, video, performance și arta sunetului.  Un proiect cultural interdisciplinar care integrează dimensiunii artistice o importantă axă educativă și  are ca element central o abordare trandisciplinară a personalității și creației lui Dimitrie Cantemir”, precizează Anca Boeriu.

Evenimentele celor șapte zile se vor regăsi într-un documentar ce va fi prezentat și publicului din România.

“ A fost o experiență complexă și relevatoare participarea atât  la procesul curatorial cât și la cel de cercetare, din care a rezultat maratonul de 7 zile de cultură românească pe care l-am construit alături de o echipă extraordinară. Dincolo de evenimentele performative am integrat și o serie de patru conferințe susținute de  Ana Negoiță, Ludwig Norz, Roxana Lăpădat și subsemnata, precum și un  atelier de  monotip al Ancăi Boeriu ce s-a bucurat de o largă participare,  și art performance inedit și artist talk susținut de Cosmin Paulescu“, adaugă Andreea Sandu.

 

Programul proiectului desfășurat la Berlin

Duminică - 3 septembrie, 18.00

 • Lansarea proiectului Divanul/ The Divan. (Cantemir. Spirit universal)
 • Vernisajul expoziției de artă contemporană- Divanul (Cantemir, Spiritul universal) Liliana Basarab • Anca Boeriu • Mariea Petcu Chioibaș • Raluca Ilaria Demetrescu • Cosmin Paulescu • Mirela Trăistaru (expoziție în perioada 3 – 10 septembrie)
 • Dialog-dezbatere-conferință
 • Andreea Sandu- „Cantemir. Importanța socială și culturală în arta contemporană”
 • Ludwig Norz- „Dimitrie Cantemir, un prinț al iluminismului” (26.11.1673 Stănilești – 21.08.1723 Dimitrowka), integrând repere istorice ale lui Cantemir în Germania
 • Ana Negoiţă- „Cantemir 2.0 Dimitrie Cantemir și modernitatea”pe tema universalității spiritului cultural al lui Cantemir

Luni, 4 septembrie, ora de începere: ora 18.00

 • Anca Boeriu- Atelier de monotip

Vineri, 8 septembrie, ora 19.00

 • Film documentar "Dimitrie Cantemir", ce punctează cele mai importante direcții culturale și științifice deschise de Dimirie Cantemir, dar și o succintă biografie a cărturarului.

Sâmbătă, 9 septembrie, ora de începere: ora 18.00

 • Art performance- Artist talk, Cosmin Paulescu „Cartea, harta și teritoriul”
 • Sound Performance - Mircea Florian- „Tânărul Cantemiroglu”, poliglot și poli-instrumentist, cântând cântece europene amestecate din Orient până în Occident, concept dedicat proiectului.

Duminică, 10 septembrie, ora de începere: ora 18.00 

 • Roxana Lăpădat- prezentare"Divanul performance-urilor sau despre temele marilor transformări globale în artele performative".
 • Petra Raţiu, regizor, Anastasiia Starodubova, actriţă şi Iulia Grigoriu, actriţă, performance, instalaţie interactivă „Stratum“ , un parteneriat între regizoarea de origine română Petra Rațiu și actrița germană Anastasiia Starodubova, iar vocea este a actriţei Iulia Grigoroiu.

Proiect realizat de galeria Galateca, în colaborare cu Asociația Neo Art România și susținut de ICR. 
Partener/ Asociația Culturală Fantom, Berlin
Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Kreatoria, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociația Culturală "Neo Art România" este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2012, care promovează cultura națională și internațională, educația culturală și artistică, precum și cercetarea, dezvoltarea și programele internaționale multidisciplinare. Principala activitate constantă a asociației este în domeniul artelor vizuale și este reprezentanta galeriei de artă contemporană și design Galateca.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related