„The Creator / Creatorul”, un eveniment cinematografic despre prejudecăţi, dragoste şi AI

„The Creator / Creatorul”, un eveniment cinematografic despre prejudecăţi, dragoste şi AI

 „The Creator / Creatorul”, de la 20th Century Studios, New Regency și Entertainment One, este un action-thriller SF, a cărui acţiune este plasată în mijlocul unui viitor război între oameni și forțele inteligenței artificiale.

Regizat de Gareth Edwards, filmul îi are în distribuție pe John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Madeleine Yuna Voyles și Allison Janney. Scenariul este semnat de Gareth Edwards și Chris Weitz, fiind bazat pe o poveste de Gareth Edwards. Producători sunt Gareth Edwards, Kiri Hart, Jim Spencer și Arnon Milchan. Producători executivi sunt Yariv Milchan, Michael Schaefer, Natalie Lehmann, Nick Meyer și Zev Foreman.

În „The Creator / Creatorul”, Joshua (John David Washington), un fost agent înrăit al forțelor speciale, îndurerat de dispariția soției sale (Gemma Chan), este recrutat să-l vâneze și să-l ucidă pe Creator, arhitectul evaziv din spatele unei Inteligenţe Artificiale avansate care a dezvoltat o armă misterioasă care are puterea de a pune capăt războiului... și omenirii. Joshua și echipa sa de agenți de elită călătoresc peste liniile inamice, în miezul întunecat al teritoriului ocupat de AI, doar pentru a descoperi că arma pe care a fost instruit să o distrugă este de fapt un AI sub forma unui copil mic (Madeleine Yuna Voyles).

Un thriller SCI-FI cu o temă actuală

Inteligența artificială (AI) și potențialele beneficii și pericole pentru omenire, unul dintre cele mai arzătoare subiecte dezbătute astăzi, se află în epicentrul filmului „The Creator / Creatorul”, un action thriller științifico-fantastic plasat în viitorul apropiat.

Regizorul şi co-scenaristul Gareth Edwards spune: „Momentul apariţiei acestui film este suprarealist. Chiar dacă îl dezvoltăm de ani de zile, el vine într-un moment fascinant în care lumea noastră se luptă cu multe dintre problemele și întrebările pe care am vrut să le abordăm în film - ce înseamnă să fii om, dacă AI poate fi conștient, întrebări despre bine şi rău, atât la AI, cât şi la oameni. Chiar cred că explorarea acestor întrebări este ceea ce un SF face cel mai bine.”

„Inițial, m-am gândit la AI ca la o metaforă pentru alți oameni, pe care adesea îi considerăm inamici. Apoi, pe măsură ce am început să lucrez la scenariu, toate aceste dileme filozofice au început să iasă la suprafață. De exemplu, dacă ar exista un AI cu care să interacționezi 100% real, ce s-ar întâmpla dacă nu ți-ar plăcea ce face? Ai putea să îl închizi? Este greșit să-l oprești? Ce s-ar întâmpla dacă nu ar vrea să fie oprit? La acea vreme părea puțin exagerat, ca ceva cu care am putea avea de-a face peste 30 de ani.”

El continuă: „Dar, în mod ciudat, în timp ce făceam filmul, au început să apară știri despre whistleblower-ii de la marile companii de tehnologie care ne avertizau despre cât de avansat a devenit AI și cum tehnologia era dezvoltată pentru scopuri comerciale și cum ar putea înlocui munca oamenilor. Și se pare că am atins acest punct de cotitură acum. Acea cutie a Pandorei a fost deschisă. Și acest film, din întâmplare, este despre această problemă. Și este reală? Contează? Ar trebui să o îmbrățișăm? Ar trebui să o distrugem? Aceste idei sunt în centrul filmului. Deci, este cu adevărat oportun în acest sens.”

Acţiunea din filmul „The Creator / Creatorul” începe în urma unui dezastru cataclismic şi anume decimarea Los Angeles-ului de către inteligența artificială. Guvernele din Occident răspund prin a interzice complet inteligenţa artificială, în timp ce națiunile din Est continuă să dezvolte tehnologia până la punctul în care roboții devin asemănători oamenilor, fiind egalii lor. Asta generează un război între Vest și Est, America împotriva Asiei, acesta fiind contextul poveștii.

Joshua, un soldat american care lucrează sub acoperire în Asia, este despărţit de soția sa, Maya, în timpul unui atac. Presupunând că Maya este moartă, Joshua se întoarce în SUA și cade pradă suferinţei. Cinci ani mai târziu, el este rugat de armată să se întoarcă în zona de război, pe fondul îngrijorărilor că un creier AI a creat o armă care va duce la câştig pentru Est. Misiunea lui Joshua este să găsească această armă și să o distrugă.

Joshua acceptă fără mare tragere de inimă să se alăture misiunii şi asta abia după ce colonelul Jean Howell (Allison Janney) îi spune că Maya ar putea fi încă în viață și că cel mai probabil trăiește în zona de război. La scurt timp după ce ajunge în Asia, el descoperă că arma pe care trebuie să o distrugă este o fetiță de șase ani pe nume Alphie. Din acel moment, Joshua începe să pună la îndoială tot ce credea despre AI și tot ce este real și ce nu este.

Edwards explică: „Trăim într-o lume în care avem această frică de celălalt, de cei care sunt diferiți de noi. Devenim din ce în ce mai polarizați. Uneori avem ideea că cei care nu împărtășesc valorile noastre sunt răi, iar noi suntem cei buni. Dar, evident, ei simt exact invers. Așa sunt oamenii. Am vrut să explorez genul de situație în care ai avut odată o prejudecată serioasă împotriva unui anumit grup și apoi ai fost aruncat în mijlocul acelui grup și a trebuit să te adaptezi sau să găsești o cale de ieșire. Cum te schimbă experienţa asta? Îmi place ideea de personaj aruncat într-o situație care se dovedeşte a fi o experienţă care îi schimbă perspectivă.”

El continuă: „Aici avem un protagonist care merge într-o călătorie printr-o zonă de război futuristă și începe să pună la îndoială ce credea el că este adevărat. Ca societate, mergem deja în această călătorie, indiferent dacă ne place sau nu. E vorba de AI. E real? E o persoană cu care vorbim? Filmul ridică o mulțime de întrebări despre tehnologie și AI, dar este şi un basm. O figură paternă reticentă trebuie să ajute un copil printr-o pădure metaforică cu scopul de a-și găsi soția. Ceea ce își dorește este dragostea soţiei lui. Dar ceea ce are nevoie cu adevărat este să iubească acest copil.”

 

SINOPSIS:

„The Creator / Creatorul” este un thriller post-apocaliptic care se desfășoară într-un viitor afectat de războiul dintre oameni și inteligența artificială.

În regia lui Gareth Edwards, cu Gemma Chan, Allison Janney, John David Washington, Ralph Ineson, Ken Watanabe în rolurile cheie, filmul are la bază un scenariu semnat de Gareth Edwards și Chris Weitz, fiind bazat pe o poveste de Gareth Edwards.

„The Creator / Creatorul” este distribuit în România de Forum Film şi va avea premiera în cinematografe în data de 29 septembrie 2023 în formatele IMAX, 4DX, Dolby Atmos,.

 

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel și LucasFilm si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor A24, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related