DefCamp 2023: Numărul de incidente cauzate de atacurile de tip ransomware a crescut cu 79%

DefCamp 2023: Numărul de incidente cauzate de atacurile de tip ransomware a crescut cu 79%

Pregătirea pentru astfel de atacuri, dar și soluții pentru problemele actuale de securitate cibernetică vor fi discutate în cadrul conferinței regionale ce are loc la București, între 23 și 24 noiembrie.

Evoluția situației economice și geopolitice aduce noi provocări pentru securitatea cibernetică, hackerii etici confruntându-se cu o creștere semnificativă a amenințărilor informatice. În 2020, 20% dintre atacuri erau de tip ransomware, potrivit unui studiu internațional, și afectau aproape un sfert din companii. În 2023, numărul de breșe de date cauzate de atacurile de tip ransomware și făcute publice a crescut cu 79%. Pentru a discuta soluții la astfel de probleme, dar și tendințe actuale din infosec, peste 2.000 de experți în securitate cibernetică se reunesc la DefCamp, cea mai importantă conferinţă anuală de hacking şi securitate cibernetică din Europa Centrală şi de Est. Dezvoltarea comunității de experți, oportunitățile de conectare și de informare reprezintă prioritatea celei de-a 13-a ediție a DefCamp, care are loc la București, între 23-24 noiembrie 2023, în Hala Laminor.

Domeniul securității cibernetice este supus constant provocărilor, mai ales că atacurile informatice se dezvoltă mult mai rapid decât măsurile de protecție. În plus, situația economică mondială din ultimul an, zvonurile despre o posibilă recesiune, dar și posibilitatea adoptării unor măsuri fiscale ce vor afecta marile companii pe plan local amplifică provocările în securitatea cibernetică. Pe de o parte, companiile pot lua în calcul reducerea bugetelor pentru protejarea sistemelor informatice, făcând retenția specialiștilor și mai dificilă. Pe de altă parte, din punct de vedere istoric, tentativele de fraudă cresc în perioadele de recesiune, iar atacatorii se pot adapta pieței, scăzând prețurile instrumentelor de hacking și făcând criminalitatea cibernetică și mai accesibilă. De exemplu, după recesiunea din 2008-2009, atacurile cibernetice au crescut cu 40%.

În acest context, ediția DefCamp din acest an oferă cadrul pentru discuții despre cele mai frecvente tipuri de atacuri cibernetice în 2023, autentificarea criptografică, metode inedite de apărare, folosirea automatizării în operațiunile de apărare sau vulnerabilitățile tehnologiei cloud și multe altele.

„Evenimentele economice și geopolitice în desfășurare schimbă lumea într-un ritm foarte rapid, iar provocările aduse securității informatice sunt neprevăzute. Tocmai de aceea, comunitatea noastră de experți infosec are nevoie de un cadru în care să discute idei, să se informeze și să relaționeze cu alți oameni cu interese comune, generând conexiuni noi și schimburi de idei benefice dezvoltării acestui domeniu”, a declarat Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.

Printre speakeri amintim nume relevante în domeniu, mulți dintre ei fiind invitați recurenți pe scena DefCamp. Totodată, DefCamp deschide noi oportunități și pentru practicienii și cercetătorii din domeniul securității cibernetice, care vor să își prezinte cele mai recente studii în cadrul conferinței, prin secțiunea Call for Papers, unde numărul de aplicanți a depășit așteptările. Anul acesta, participanții îi pot revedea pe Chris Kubecka, consilier în materie de incidente cibernetice la nivel de stat, război cibernetic și spionaj cibernetic, Tudor Damian, consultant IT care va explora schimbările pe care le aduce Directiva NIS 2, sau Abdullah Joseph, Senior Security Researcher care va analiza protocoalele de autentificare de tip zero-knowledge. Acestora li se alătură nume noi precum Remi Gascou, Senior Security Researcher care va arăta care sunt cele mai eficiente modalități de a introduce cod malițios în aplicațiile web bazate pe Python, sau Todor Todorov, care va analiza atacurile de tip software supply chain.

La ediția din acest an, sunt așteptați fizic aproape 2.000 de participanți din toată lumea, atât pasionați de securitate cibernetică, cât și experți, reprezentanți ai instituțiilor, lideri ai companiilor și ONG-urilor, și studenți.

„Numărul atacurilor informatice este în continuă creștere, iar protecția datelor este mai importantă ca oricând, de aceea investițiile în educație și sprijnirea comunităților de experți în securitate cibernetică sunt o necesitate vitală ce contribuie la consolidarea întregii noastre industrii. Reziliența comunității de experți DefCamp și anvergura evenimentului anual pe care îl organizează au devenit o referință la nivelul Grupului Orange. Suntem bucuroși să putem susține și în acest an cea mai importantă conferință de cybersecurity din România, dar și să contribuim la crearea unui mediu digital mai sigur”, a declarat Julien Ducarroz, Chief Executive Officer Orange România.

 

Peste 200 de echipe deja înscrise la DefCamp Capture the Flag (D-CTF), una dintre cele mai mari competiții de acest fel din Europa Centrală și de Est

Participanții au ocazia de a lua parte la o serie de activități și competiții de ethical hacking și securitate cibernetică, organizate în cadrul Hacking Village. Cel mai important concurs, DefCamp Capture the Flag (D-CTF), va avea o rundă de calificări în perioada 20-22 octombrie. Cele mai bune 10 echipe vor participa la runda finală, ce se va desfășura în București, pe parcursul conferinței. Pentru prima oară la DefCamp, finala D-CTF va consta într-o competiție cu format mixt. Aceasta va îmbina CTF-ul clasic de tip Jeopardy, în care fiecare echipă va trebui să găsească soluții pentru un set de provocări din mai multe zone de securitate, cu o competiție Attack and Defense. Acesta este un concurs cu un nivel de complexitate mai ridicat ce permite participanților să experimenteze o parte din activitatea de zi cu zi a echipelor de securitate cibernetică și să exploreze atât rolurile ofensive, cât și cele defensive dintr-o astfel de echipă.  Competițiile din Hacking Village sunt găzduite pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

„DefCamp nu este doar un motor pentru dezvoltarea comunității de experți infosec, ci este și un mediu care încurajează educația și evoluția în securitatea cibernetică. Încă de la lansare, zona de activități și competiții din cadrul conferinței a atras cei mai mulți participanți, dornici să învețe și să-și testeze cunoștințele din domeniu. Astăzi avem deja peste 200 de echipe înscrise la DefCamp Capture the Flag, majoritatea din România, dar și din țări precum Franța, India, Bulgaria, Albania, Ucraina, Austria, Georgia, Arabia Saudita, Germania și altele, ceea ce ne bucură și ne motivează să venim cu probe cât mai provocatoare. Ne așteptăm ca până la competiția propriu-zisă, numărul echipelor înscrise să se apropie de 500”, completează Andrei Avădănei.

Evenimentul DefCamp 2023 este organizat de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), powered by Orange România. Conferința se bucură de sprijinul Bit Sentinel, Booking Holdings și Keysight Technologies România în calitate de parteneri Gold, Pentest-Tools.com, OPSWAT, FORT și Bitdefender  în calitate de parteneri Silver, precum și CyberEDU.

Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă la București aproape 11.000 de participanţi din peste 55 de ţări şi 150 de oraşe, securitate cibernetică, pasionați de ethical hacking, vulnerabilităţi cibernetice și interesați să-și dezvolte abilitățile tehnice. DefCamp oferă totodată și mediul propice pentru consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică, prin facilitarea colaborării și schimbului de informații între experții din domeniu. Audiența conferinței cuprinde: participanți din zona de cercetare și dezvoltare proiecte (45%), specialiști în securitate cibernetică (30%), reprezentanți din zona de top management și factori de decizie în companii (18%) și studenți (7%).

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related