O nouă comedie semnată de Taika Waititi, bazată pe întâmplări incredibil de reale

O nouă comedie semnată de Taika Waititi, bazată pe întâmplări incredibil de reale

Regizat de câștigătorul premiului Oscar, Taika Waititi, și bazat pe o poveste adevărată, “Next Goal Wins /Golul victoriei” spune povestea echipei de fotbal din Samoa Americană, cunoscută pentru brutala înfrângere cu 31-0 în 2001. Cu preliminariile Cupei Mondiale apropiindu-se, echipa îl angajează pe antrenorul nonconformist Thomas Rongen (Michael Fassbender), în speranța că va transforma cea mai slabă echipă de fotbal din lume într-o poveste de succes despre cei defavorizați.

Searchlight Pictures și TSG Entertainment prezintă “Next Goal Wins /Golul victoriei” cu Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana, David Fane, Rachel House, Beulah Koale, Uli Latukefu, Chris Alosio, Semu Filipo, Ioane Goodhue, Lehi Falepapalangi, Hio Pelesasa, alături de Will Arnett și Elisabeth Moss. Regizat de Taika Waititi, după un scenariu semnat de Waititi și Iain Morris, filmul este produs de Jonathan Cavendish, Garrett Basch, Taika Waititi, Mike Brett și Steve Jamison.

O poveste adevărată

11 aprilie 2001. Stadionul Internațional din Coffs Harbour, Australia. Australia stabilește recordul mondial pentru cea mai mare victorie într-un meci internațional de fotbal cu scorul de 31-0, iar echipa de fotbal din Samoa Americană ajunge de râsul lumii sportului în urma acestei înfrângeri  colosale din calificările pentru Cupa Mondială.

Pierderea dezastruoasă a devenit cea mai gravă înfrângere din istoria fotbalului internațional, o umilire care a atârnat peste mica insulă din Pacific ca un nor necruțător. Echipa din Samoa Americană a rămas cel mai jos în clasamentul mondial FIFA până în noiembrie 2011, când lucrurile s-au schimbat în sfârșit și micuța insulă a obținut prima sa victorie internațională cu 2-1 în fața echipei din Tonga la calificările pentru Cupa Mondială a Confederației de Fotbal din Oceania.

Aici începe povestea din film. Când Waititi a aflat despre eșecul epic și povestea unei echipe defavorizate ale cărei vise devin în sfârșit realitate, a știut că trebuie să facă acest film.

„Întotdeauna cauți inspirație, dar în cazul acesta totul era deja acolo”, spune el.

Inspirați de povestea pierderii, mântuirii și bucuriei, producătorul Jonathan Cavendish și producătorul executiv Andy Serkis, sub umbrela de producție Imaginarium Productions, și-au asigurat drepturile de adaptare a documentarului din 2014 “Next Goal Wins /Golul victoriei”, care a surprins anterior aceeași poveste. Regizorii de documentare Mike Brett și Steve Jamison sunt, de asemenea, producători ai filmului, alături de colaboratorul frecvent al lui Waititi, Garrett Basch.

Ei știau că Waititi era persoana perfectă pentru a regiza această repunere în scenă a poveștii.

„Nu a existat niciun alt regizor în lume care ar fi putut sau ar fi trebuit să facă acest film cu distribuția și echipa pe care le-a adunat”, afirmă Brett.

În 2015, Waititi s-a alăturat proiectului în calitate de regizor, recrutându-l pe prietenul său de lungă durată, nominalizat la BAFTA, Iain Morris, pentru a co-scrie scenariul.

Au trecut patru ani înainte ca Waititi să aibă timpul necesar, iar producătorii au dus filmul la Searchlight Pictures pentru o filmare de toamnă în Oahu, Hawaii, în 2019.

Cavendish spune: „A fost o poveste atât de clasică și ne-am gândit că are toate ingredientele potrivite. Nu am vrut să facem documentarul mai dramatic, am vrut să-l reimaginam.”

Waititi și producătorii săi au adunat o distribuție impresionantă, bazându-se pe un grup mare și divers de actori reprezentând Triunghiul Polinezian - regiunea Oceanului Pacific cu cele trei insule Hawaii, Insula Paștelui și Noua Zeelandă la colțuri. Distribuția include și talentele actoricești formidabile ale lui Michael Fassbender, Elisabeth Moss și Will Arnett, plus Rhys Darby, Angus Sampson și Luke Hemsworth.

Michael Fassbender, care îl interpretează pe antrenorul Thomas Rongen în film, spune despre Waititi:

„Taika este un talent foarte special. Când faci povești umane și vrei cu adevărat să duci pe cineva într-o călătorie emoționantă râsul este întotdeauna cel mai bun instrument. El înțelege asta și îi place ceea ce face.”

Waititi spune: „Când faci un film care este o adaptare a unui documentar trebuie să-ți lași libertatea de a schimba lucrurile. Este o oportunitate de a pătrunde mai adânc în interiorul personajelor și de a le înțelege la nivel uman, pentru a stârni empatia publicului.”

Unicitatea culturii din Samoa

 „Am abordat filmul ca pe un fel de proiect de familie. Cunosc atât de mulți oameni în Samoa Americană și am lucrat cu mulți dintre ei”, spune Waititi. „Fiind în preajma poporului meu și a culturii polineziene, totul era ușor. Acest film pare mai firesc decât oricare alt film pe care l-am făcut.”

„Am recunoscut întotdeauna că unele elemente narative trebuie schimbate la acest remake față de documentar”, notează producătorul Jamison. „Cel mai important element de păstrat a fost rolul pe care familia – Aiga în samoană – și valorile familiei îl joacă.”

Lehi Falepaplangi, care îl joacă pe fotbalistul Pisa, adaugă:

„Sper că oamenii de pe insulă vor fi inspirați urmărind producția. Nu vezi multe filme polineziene cu drepturi depline și să-i vezi pe oamenii noștri pe marele ecran la un asemenea nivel este minunat.”

Valorile de bază ale vieții americane din Samoa sunt abnegația și credința, familia și toleranța. Acestea sunt un contrapunct direct la ignoranța și furia pe care antrenorul Thomas Rongen le poartă cu el atunci când vine pentru prima dată în țară la începutul filmului. Pe măsură ce Rongen se deschide către stilul de viață de aici, și inima i se deschide.

Oscar Kightley, actorul care îl interpretează pe Tavita, șeful Federației Americane de Fotbal din Samoa, spune:

„Cultura ne conectează. Taika este maori, iar el înțelege asta – face parte din munca lui, reiterează umanitatea noastră comună.”

Henry Sataraka, care a fost consilier cultural pentru film, comentează:

„Nimic nu este individual în Samoa, sacrificăm mult pentru familia noastră – echipa de fotbal este practic o mare familie”.

Waititi a putut să se bazeze pe distribuție pentru a asigura autenticitatea.

„O mare parte din distribuția care îi înfățișează pe jucătorii din echipă sunt prieteni de-ai mei pe care îi cunosc din Noua Zeelandă, până în Samoa”, spune el. „A-i avea acolo pentru a păstra specificul cultural a fost extrem de important.”

 

SINOPSIS:

“Next Goal Wins /Golul victoriei” redă povestea echipei de fotbal din Samoa Americană, cunoscută pentru un meci dezastruos din 2001, pierdut cu 31 la 0.

Regizat de Taika Waititi, “Next Goal Wins /Golul victoriei” îi are în distribuție pe Elisabeth Moss, Michael Fassbender, Will Arnett, Rhys Darby, Angus Sampson.

Distribuit de Forum Film, “Next Goal Wins /Golul victoriei” are premiera în  toate cinematografele din România în data 22 decembrie 2023.

 

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel și LucasFilm si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor Lionsgate, A24, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related