Descoperă rădăcinile creștinismului în İznik, Turcia

Descoperă rădăcinile creștinismului în İznik, Turcia

Aniversarea celor 1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea

Anunțul pregătirii vizitei Papei Leon al XIV-lea în orașul turcesc İznik, cu ocazia aniversării a 1700 de ani de la primul sinod de la Niceea, a readus această localitate în atenția lumii. İznik, un oraș mic din provincia Bursa, ușor accesibil din Istanbul, atrage vizitatori pasionați de istorie și natură prin atmosfera sa liniștită și patrimoniul bogat. Recunoscut ca membru al rețelei Cittaslow și inclus pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, acest oraș liniștit este totodată o etapă importantă pe traseele de pelerinaj creștin din Turcia.

 

Un muzeu viu al creștinismului

Cunoscut în antichitate sub numele de Niceea, İznik a găzduit primul și al șaptelea Sinod Ecumenic, în anii 325 și 787. La primul dintre ele a fost adoptat Crezul de la Niceea, un text fundamental pentru teologia creștină timpurie. Această moștenire a transformat İznik într-un oraș sacru, comparabil cu Ierusalim și Vatican. Aniversarea a 1700 de ani de la acest eveniment este un prilej perfect pentru cei care vor să pășească pe urmele istoriei creștine.

De-a lungul secolelor, İznik a fost martorul ascensiunii și decăderii unor mari civilizații: bithynieni, romani, bizantini, selgiucizi și otomani: toate și-au lăsat amprenta asupra identității orașului. Prima oprire în explorarea creștinismului timpuriu este la ruinele parțial scufundate ale Palatului Senatului. Săpăturile au scos la iveală o biserică în stil bazilical dedicată Sfântului Neofit. Se crede că aici a avut loc Primul Sinod de la Niceea, iar biserica a fost scufundată în lacul İznik în urma cutremurului din anul 740. În curând, aici va fi deschis un nou muzeu, muzeul Bazilicii din lacul İznik – care va oferi publicului o incursiune în istoria locului, cu săli de expoziție ce vor prezenta artefacte descoperite în bazilică și în împrejurimi.

Un alt punct de atracție este impresionantul sistem de fortificații al orașului, cu origini în secolul al IV-lea î.Hr. Zidurile se întind pe o lungime de cinci kilometri și includ patru porți principale – İstanbul, Yenişehir, Lefke și Porțile Lacului – oferind orașului un aer de „mic Istanbul”. Această senzație este accentuată de prezența Moscheii Sfânta Sofia din İznik. Construită în secolul al VII-lea ca o bazilică ridicată peste un fost gimnaziu roman, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee de Orhan Gazi, al doilea conducător otoman, după cucerirea orașului în 1331. Mai târziu, a fost renovată de faimosul arhitect otoman Mimar Sinan, în timpul sultanului Suleiman Magnificul. Aici a avut loc al șaptelea Sinod Ecumenic, care a ridicat interdicția asupra frescelor religioase. Astăzi, vizitatorii pot admira în nișa peretelui sudic fresce creștine reprezentând-o pe Fecioara Maria, pe Iisus Hristos și pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Pe lângă aceste monumente, se mai pot vizita și alte vestigii creștine din İznik, precum ruinele bisericilor Hagios, Tryphonos, Koimesis și Ayatrifon, mormântul subteran Hypoge și Teatrul Roman, care a fost ulterior utilizat în scopuri religioase, odată cu răspândirea creștinismului. Muzeul din İznik, amplasat într-o fostă cantină otomană din secolul al XIV-lea, adăpostește o colecție de artefacte din perioadele romană, bizantină și otomană. Cei care doresc să afle mai multe despre trecutul orașului pot explora și numeroasele structuri otomane, în special Moscheea Verde, faimoasă pentru minaretul său placat cu ceramică. Vizitatorii pot lua parte și la atelierele ceramice pentru a descoperi tradiția locală a faianței din İznik. O plimbare în jurul lacului și o masă cu pește proaspăt din apele acestuia completează perfect experiența. De asemenea, nu trebuie ratate delicioasele „köfte” (chiftele) din İznik, servite în restaurantele locale.

 

Pelerinaj urban creștin și în Istanbul

Orașul pitoresc İznik este o escapadă ideală, departe de agitația Istanbulului, aflat la doar 2 ore și jumătate de mers. După descoperirea patrimoniului creștin din İznik, turiștii pot continua traseul religios în Istanbul. O vizită de jumătate de zi la iconica Hagia Sophia, împreună cu turul interactiv oferit de Muzeul Experienței Hagia Sophia, dezvăluie grandoarea arhitecturală și spirituală a acestei capodopere bizantine. Alte obiective de neratat sunt Hagia Irene, Chora (Moscheea Kariye), decorată cu fresce și mozaicuri creștine spectaculoase, Moscheea Zeyrek și Biserica Mică Sfânta Sofia (Little Hagia Sophia). Explorarea moștenirii creștine deopotrivă în Istanbul și în fermecătorul oraș İznik, în acest an aniversar al primului Sinod de la Niceea, promite o experiență cu adevărat de neuitat.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related