Digital Innovation Zone anunță lansarea oficială a Health Innovation Zone 2025, un program unic de pre-validare a soluțiilor inovatoare în domeniul sănătății.
„Construim un ecosistem de inovare în sănătate centrat pe pacient, bazat pe date și sprijinit de tehnologie. Health Innovation Zone este un catalizator pentru idei, soluții și parteneriate care pot transforma cu adevărat domeniul sănătății.”, echipa Digital Innovation Zone.
Health Innovation Zone este mai mult decât un program pentru startup-uri. Este o oportunitate unică pentru inovatorii din domeniul sănătății de a-și valida soluțiile, oferind acces la experți din domeniu, mentori, facilități de testare și fast track către ecosistemul internațional.
Scopul programului este de a oferi o platformă de validare a soluțiilor inovatoare în sănătate, contribuind la formarea unei comunități puternice de inovare.
Inițiativa este organizată de Digital Innovation Zone, hubul european de inovare digitală din regiunea de Nord-Est a României, în colaborare cu clustere, universități și companii de tehnologie din România și Europa.
Pe lângă mentorat cu experți naționali și internaționali în inovație, tehnologie și sănătate, această ediție oferă acces la servicii suport pentru inovare în valoare de minim 20000 euro pentru cei din regiunea Nord-Est:
- Sprijin continuu și acces la infrastructură pentru dezvoltare, experimentare, testare și validare;
- Ateliere practice pentru pregătirea accesului la finanțare;
- Acces la cursuri de formare;
- Suport pentru dezvoltarea parteneriatelor și expunere în ecosistem;
- Participare la prima Școală de Medicină Personalizată din România, organizată de Digital Innovation Zone EDIH & programul european PRECISEU.
Premiul ediției:
Oportunitatea de a participa la Web Summit Lisabona în perioada 10-13 noiembrie 2025, unul dintre cele mai mari evenimente tech din lume.
Programul se va desfășura în format hibrid, fizic în Iași și online, în perioada 9 iunie - 1 noiembrie 2025.
Înscrierile sunt prelungite până pe 6 iunie 2025.
Startup-urile înscrise vor fi selectate în program pe baza susținerii unui pitch în data de 9 iunie la Iași.
Condiții de eligibilitate:
- Companii, startup-uri și spin-offs (cu personalitate juridică) cu proiecte inovatoare, cu aplicabilitate în sănătate. Pentru organizațiile cu sediu sau punct de lucru în regiunea Nord Est se acordă un punctaj suplimentar în faza de selecție.
- Soluțiile înscrise trebuie să fie la nivel TRL 3, ceea ce înseamnă stadiu de concept validat analitic și experimental. Nu este necesară existența unui produs final sau a unui prototip complet funcțional, mai ales că în cadrul programului ne concentrăm pe creșterea nivelului de maturitate a tehnologiei și (pre)validarea prototipului;
- Soluțiile înscrise pun accent pe inovație tehnologică, sănătate digitală, medicină personalizată, prevenție și adoptarea unui stil de viață sănătos. Este încurajată înscrierea soluțiilor care se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și au impact social pozitiv în ecosistemul de sănătate.
- Participanții trebuie să fie disponibili pentru a participa în format fizic la pitch-ul de selecție, care va avea loc pe 9 iunie 2025, în Iași.
Teme care pot fi abordate în HIZ 2025:
- SDG 3 - SĂNĂTATE ȘI BUNĂSTARE (Terapie personalizată, Acces la servicii medicale în zonele rurale, Prevenția bolilor cronice, Biomateriale pentru industria medicală)
- SDG 4 - EDUCAȚIE DE CALITATE (pentru sănătate)
- SDG 5 - EGALITATE DE GEN (Acces egal la sănătate, Aplicații pentru sănătatea reproductivă, Produse pentru sănătatea femeilor)
- SDG 9 - INDUSTRIE, INOVAȚIE ȘI INFRASTRUCTURĂ (Laboratoare virtuale, Biofabricare, Automatizarea proceselor în spitale)
- SDG 11 - ORAȘE ȘI COMUNITĂȚI SUSTENABILE (Proiecte de sănătate comunitară integrativă, Mobilitate activă)
- SDG 12 - CONSUM ȘI PRODUCȚIE RESPONSABILĂ (Tehnologii de gestionare a deșeurilor medicale, Reducerea consumului de resurse, Materiale biodegradabile pentru industria medicală)
Organizații care oferă servicii suport pentru inovare în program:: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, Iceberg Plus, Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord-Est (IMAGO-MOL), Atelierul de Idei, Grapefruit, Strongbytes, Asociația Digital Innovation Zone.