- 1 din 10 tineri cred, în mod greșit, că bolile cu transmitere sexuală nu pot fi diagnosticate.
- 44% nu s-ar simți confortabil să discute cu un medic despre sănătatea sexuală, iar 18% nu au vorbit niciodată cu cineva despre subiectul BTS.
- Principalele bariere: lipsa de informare, disconfortul, frica de rezultate pozitive și teama de stigmatizare.
- Pe seama interesului crescut, MedLife continuă programul „Testat e Hot” și oferă gratuit pachete de analize care pot depista bolile cu transmitere sexuală în cadrul celor mai mari festivaluri din România, Electric Castle și Summer Well.
În ciuda unei prezențe active online și a accesului aparent facil la informație, tinerii români rămân slab informați în privința sănătății sexuale. Conform unui studiu realizat de Path*, unit-ul din Lowe Group specializat în analiza și interpretarea datelor, solicitat de MedLife, doar 10% dintre tinerii cu viață sexuală activă sunt pe deplin conștienți de ce înseamnă bolile cu transmitere sexuală (BTS), cum se manifestă și cum pot fi prevenite sau diagnosticate.
Dialogul cu specialiștii, evitat din rușine sau frică
Mai mult, 1 din 10 participanți la studiu consideră, în mod eronat, că BTS-urile nu pot fi diagnosticate. Această percepție este mai răspândită în rândul bărbaților tineri (18–24 de ani), cu viață sexuală activă sau aflați într-o relație, ceea ce indică o lipsă acută de educație medicală în rândul celor mai expuși.
Subiectul BTS rămâne sensibil și adesea evitat. 44% dintre respondenți au declarat că nu s-ar simți confortabil să discute cu un medic despre astfel de probleme, iar 18% recunosc că nu au vorbit niciodată cu cineva despre subiectul bolilor cu transmitere sexuală. Printre principalele obstacole în calea testării pentru BTS, tinerii menționează lipsa de informare, dar și disconfortul legat de discuțiile despre probleme de sănătate sexuală (17%), teama de a primi un rezultat pozitiv și consecințele acestuia (13%) și frica de stigmatizare socială (10%).
Educația sexuală rămâne o urgență. MedLife continuă programul „Testat e Hot”
Rezultatele studiului indică o realitate socială în care educația sexuală lipsește sau este incompletă, iar accesul la informații corecte este blocat de rușine și prejudecăți culturale. În acest context, MedLife continuă și în acest an inițiativa „Testat e Hot”, prin programul de educație sexuală “Escape the Past. Testează-te ca în 2025” dedicat tinerilor din România.
Pentru a încuraja testarea și dialogul deschis despre sănătatea sexuală, MedLife oferă gratuit pachete de analize pentru depistarea BTS-urilor în cadrul celor mai mari festivaluri din România - Electric Castle și Summer Well - care includ o gamă variată de teste, acoperind principalele infecții cu transmitere sexuală. De asemenea, organizează work-shopuri și discuții deschise cu medicii buni (ginecologi, urologi și psihoterapeuți - în cadrul acelorași evenimente.
„Rușinea și lipsa de informare îi țin pe tineri departe de testările pentru BTS. Prin continuarea programului Testat e Hot ne propunem să normalizăm testarea pentru aceste afecțiuni și să le oferim tinerilor nu doar acces la servicii medicale specializate, ci și sprijin informațional, într-un mod apropiat de realitatea lor. Observăm deja o creștere a interesului pentru testare, semn că tinerii sunt deschiși, dar au nevoie de contexte sigure și deconectate de judecată pentru a acționa responsabil.”, declară Ina Bădărău-Ilie, Director de Comunicare MedLife.
Potrivit datelor interne MedLife, interesul pentru testările BTS a avut o creștere importantă de 24% în a doua jumătate a anului 2024 comparativ cu a prima jumătate a aceluiași an, imediat după finalizarea campaniei de informare derulată de MedLife anul trecut, ceea ce indică o deschidere progresivă a tinerilor spre prevenție și servicii medicale specializate.
Prin inițiative precum „Testat e Hot”, MedLife contribuie activ la schimbarea percepțiilor despre sănătatea sexuală și la reducerea stigmatului din jurul testărilor BTS. Pentru ca tinerii să poată face alegeri informate și să aibă grijă de sănătatea lor intimă fără rușine sau teamă, este esențial să li se ofere acces la informații clare, contexte sigure de discuție și sprijin real din partea specialiștilor.
* Studiul Path a fost realizat în 2024 pe un eșantion reprezentativ la nivel național cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, cu acces la internet, din panelul Daedalus Online.
MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.
Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare bază de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din țară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.
Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică și experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.
Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementaftă, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.
În perioada de pandemie, MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.
Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale, în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.