- 8,9% dintre angajații români au participat în 2024 la activități de perfecționare profesională, față de o medie de 28,1% în UE, arată cele mai recente date Eurostat.
- Doar aproximativ 300 de manageri urmează anual un MBA în România. Vasile Alecsandru Strat, Decan Bucharest Business School: „Avem nevoie de cel puțin 750 pentru a dezvolta un mediu competitiv de afaceri".
- Absolvenții programelor de tip MBA pot avea în medie, creșteri salariale de peste 30% în doar 6 luni, arată datele Bucharest Business School.
Statisticile Eurostat plasează România pe ultimele locuri între țările europene în ceea ce privește formarea continuă a adulților cu vârse între 25-64 de ani, în special în programe acreditate sau certificate de tip MBA.
Dezvoltarea leadershipului și a competențelor manageriale rămân o verigă slabă în economia românească. În fiecare an, doar 200–300 de lideri din România aleg să urmeze un program de MBA sau Executive MBA – de peste două ori mai puțini decât ar fi necesar pentru a susține progresul economic, arată cele mai recente date și informații analizate de către Bucharest Business School, școala de afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice. Atingerea pragului de 750 de manageri/an în programe de MBA ar fi un prim pas esențial pentru alinierea la ritmul european de adaptare și dezvoltare managerială.
„România are nevoie de cel puțin 500–750 de manageri care, în fiecare an, să își asume parcursul exigent al unui MBA — cu toate resursele implicate: timp, bani și efort — pentru a deveni lideri mai eficienți și mai adaptați cerințelor economiei moderne”, a declarat Vasile Alecsandru Strat, Decan al Bucharest Business School.
El subliniază că nu este vorba doar despre atragerea unor candidați de top în programele existente, ci despre extinderea exponențială a acestei piețe, pentru a răspunde realităților economice actuale.
Pe plan național, nivelul formării continue a adulților rămâne mult sub media Uniunii Europene. Potrivit celor mai recente date Eurostat (decembrie 2024), doar 8,9% dintre angajații români au participat la activități de perfecționare profesională, față de o medie de 28,1% în UE. Diferența majoră față de media europeană evidențiază o vulnerabilitate strategică a economiei românești: lipsa investițiilor consistente în dezvoltarea capitalului uman la nivel de leadership.
„Pentru a înțelege dimensiunea reală a decalajului, este suficient să ne comparăm cu Polonia: deși economia lor este de doar 2,5 ori mai mare decât a noastră, piața lor de MBA atrage anual circa 1.500 de manageri“, declară Vasile Alecsandru Strat, Decanul Bucharest Business School din cadrul ASE.
În acest context, accesarea programelor de MBA trebuie să devină o prioritate pentru departamentele de Resurse Umane din mediu de business local. Astfel de programe de dezvoltare accelerată reprezintă instrumente esențiale pentru companiile care doresc să atragă, să păstreze specialiști de top și să răspundă noilor tendințe din piața muncii, unde retenția angajaților nu mai este determinată exclusiv de un pachet salarial competitiv.
Investiția într-un program de tip MBA nu reprezintă doar un cost operațional, ci o decizie strategică de dezvoltare a capitalului uman, cu impact direct și măsurabil în performanța profesională. Potrivit datelor furnizate de Bucharest Business School, absolvenții programului Româno-Canadian – inclus în prestigiosul clasament QS, care realizează anual evaluari globale și regionale ale universităților – înregistrează, în medie, creșteri salariale de peste 30% în doar șase luni. În aceeași perioadă, aproape o treime dintre participanți sunt promovați în poziții de conducere sau aleg să își lanseze propriile afaceri.