Primii 50 de studenți s-au înrolat în program, iar RCG Consulting Group va inaugura un Hub Antrepenorial

Primii 50 de studenți s-au înrolat în program, iar RCG Consulting Group va inaugura un Hub Antrepenorial
  • Programul vizează înrolarea și finalizarea stagiilor de practică pentru 251 de studenți
  • Finalul stagiilor de prectică aduce studenților indemnizații individuale de 540 lei
  • În al patrulea trimestru, RCG Consulting va inaugura un Hub Antreprenorial

RCG Consulting Group SRL susține tinerii în procesul de formare și integrare profesională a acestora și anunță că primele 50 de persoane s-au înrolat în proiectul „Studenți pe piața muncii” (Cod SMIS 318213), număr contract de finanțare G2024-73732 din 07.11.2024, co-finanţat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027; Cod apel: PEO/71/PEO_P7/OP4/ESO4.5/PEO_A49.

„Ne dorim să trecem de la teoria simplă la soluții aplicate. Am gândit acest proiect ca un mecanism care să funcționeze nu doar pe hârtie, ci în realitate. Astăzi, mai mult ca niciodată, educația trebuie să fie ancorată în realitate. Cei mai mulți absolvenți își doresc oportunități concrete, dar nu știu unde să le găsească, iar companiile au nevoie de talente noi, dar întâlnesc candidați care au nevoie de pregătire pentru realitatea pieței muncii. Universitățile investesc resurse în formare, dar nu au întotdeauna mijloacele necesare pentru a integra studenții direct în piața muncii, iar acest proiect este răspunsul la aceste provocări”, declară Doru Tit, fondator, RCG Consulting Group.

Obiectivul specific al programului este ESO4.5, îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie Fondul Social European+.

„Am identificat o problemă comună, decalajul dintre competențele dezvoltate în sistemul de învățământ superior și cerințele reale ale pieței muncii, pe care acest program o abordează. Ne-am înrolat în proiect deoarece vedem ca prim, efect o corectare a acestui dezechilibru care până acum a dus la șomaj în rândul absolvenților și la lipsă de personal calificat în industrii cheie. Astfel, ne-am asumat rolul de parteneri activi ai tinerilor și îi susținem în procesul de formare și integrare profesională, în directă colaborare cu universitățile din județul Cluj”, menționează Cristina Florina Cristea Deac, manager al departamentului Programul Educațional Ocupațional în cadrul RCG.

În plus, în al patrulea trimestru al anului, RCG Consulting va inaugura un Hub Antreprenorial, într-o locație accesibilă și de interes pentru studenți. Acest spațiu este gândit ca un instrument de sprijin pentru dobândirea competențelor complementare necesare integrării pe piața muncii și pentru facilitarea contactului direct dintre studenți și mediul de afaceri.

Hub-ul va fi un spațiu dedicat antreprenoriatului tinerilor, loc în care aceștia vor avea oportunitatea de a participa la workshop-uri tematice, de a accesa o bibliotecă specializată, cu volume din domeniul antreprenoriatului și din alte arii relevante, și de a interacționa cu reprezentanți ai mediului de afaceri prin participarea la evenimente de profil. Spațiul va fi dotat cu echipamente moderne și conceput pentru a susține activ dezvoltarea profesională și spiritul antreprenorial al studenților.

Bugetul total al proiectului este de 4.816.095,72 lei, din care valoarea co-finanțării UE și buget de stat este de 4.575.290,93 lei. Proiectul se implementează în Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest și Centru pe o perioadă de 24 luni, în perioada Decembrie 2024 – Noiembrie 2026.

 

OBIECTIVE

Proiectul „Studenți pe piața muncii”, inițiat de RCG Consulting Group, își propune să faciliteze integrarea absolvenților în piața muncii prin stagii de practică relevante și activități menite să le dezvolte competențele socio-profesionale.

Acesta se concentrează pe organizarea stagiilor de practică și a activităților complementare, oferind studenților pregătirea necesară pentru a face față cerințelor unei piețe a muncii în continuă evoluție. Pe termen mediu și lung, proiectul contribuie la dezvoltarea capitalului uman, susținând alinierea ofertei educaționale din învățământul superior la nevoile reale ale angajatorilor.

Activitățile proiectului sunt concepute pentru a răspunde provocărilor actuale ale pieței muncii, fiind corelate cu obiectivele Strategiei pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021–2027 și adaptate contextului economic în permanentă schimbare.

ACTIVITĂŢILE PRINCIPALE ale proiectului sunt:

  • Organizarea de stagii de practică
  • Organizarea de stagii de internship
  • Înființare Hub antreprenorial

REZULTAT PREVIZIONAT:  251 studenți care au finalizat cu succes programul de stagiu de practică

BENEFICII PENTRU STUDENȚI:

Acces la experiență practică reală: stagii de practică relevante, concepute pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței muncii. Acestea vor fi coordonate de 4 tutori cu experiență vastă în domenii precum managementul afacerii, management organizațional, management financiar, achiziții publice, reglementări privind GDPR, confidențialitate și protecția datelor, proprietate intelectuala și drepturi asociate,  marketing și vânzări, scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă;

Dezvoltare personalizată și suport continuu (planuri de lucru adaptate nevoilor fiecărui stagiar, sesiuni de coaching personalizat, menite să sprijine studenții în clarificarea obiectivelor profesionale și personale;

Acces la resurse moderne și inovative: spațiu de lucru dedicat de 400 mp dotat cu echipamente individuale moderne, resurse digitale, instrumente AI;

Acces gratuit la un HUB antreprenorial, care include o bibliotecă specializată, workshopuri cu experți și o platformă de e-learning;

Indemnizații la finalul stagiilor de practică în valoare de aprox. 540 lei;

Programe de internship;

Construirea unor competențe socio-profesionale esențiale, precum gândirea strategică, abilitățile de comunicare și lucrul în echipă. Posibilitatea de a aplica cunoștințele teoretice în contexte reale, contribuind la o tranziție mai ușoară către piața muncii;

Perspective crescute de angajare;

Oportunități de networking și colaborare cu antreprenori;

Recunoașterea performanțelor.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded