Pegas, Fredo & Pid’jin si Sector 7: Proiecte preferate de tineri in 2012 si ideile care stau la baza lor

Pegas, Fredo & Pid’jin si Sector 7: Proiecte preferate de tineri in 2012 si ideile care stau la baza lor

Puterea pe care umorul si emotia o au in comunicarea cu tinerii a putut fi simtita si la evenimentul Romanian Youth Focus 2012, organizat sub umbrela SMARK KnowHow. Andrei Botescu (Pionier Pegas), Eugen Erhan si Tudor Muscalu (Fredo & Pid'jin), Sergiu Floroaia (Stand Up Comedian, Partener Sector 7) si John Riley (Fondator Sector 7, Head of Digital, GAV) au vorbit despre cum au reusit proiectele pe care le desfasoara sa aiba succes in randul tinerilor.

Sunt cateva elemente care puse in legatura i-au dat lui Andrei Botescu ideea de a relansa bicicletele Pegas, alaturi de un grup de entuziasti ce sunt pasionati de cultura urbana. Tanarul antreprenor a simtit nevoia de miscare a tinerei generatii urbane, atractia pentru retro a acesteia si dorul pentru "lucrurile de alta data" ale generatiei din care face parte. De asemenea, Andrei considera ca piata romaneasca avea nevoie de un brand local vechi si cool si, in acelasi timp, adaptat noii generatii.

"Nu este vorba doar de o bicicleta, ci de un brand care se leaga de identitatea nationala si cultura romaneasca.", a spus Andrei referitor la bicicletele Pegas.

Pentru echipa implicata in proiect, relansareaunui brand care a facut parte din copilaria unei generatii, realizata cu ajutorul Publicis, a fost o provocare mai mare decat inceperea unui proiect de la 0. Initiativa a fost intampinata cu entuziasm de public, atat de cei care au avut o bicicleta Pegas atunci cand erau mici (25 – 45 ani) cat si de tinerii care sunt dispusi sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport urban (19 – 24 ani).

Comunicarea si provocarea Pegas consta in reactualizarea unor experiente emotionale placute romanilor, traite de generatiile anilor '70 – '90, si reinterpretarea lor intr-un registru retro-cool. Strategia de comunicare implica "idei cu potential contagios", dupa cum le-a numit si Andrei, care ofera publicului sansa de a faca apel la creativitate si amintiri legate de copilarie. De exemplu, concursuri cu povesti despre prima bicicleta pe Facebook; aducerea in atentia publicului a denumirii de Mos Gerila, prin poezii; asocierea Pegas cu branduri care au acelasi mesaj (cum ar fi revista de benzi desenate Harap Alb Continua) si personaje din cartile de la scoala.

In 2012, relansarea brandului romanesc de biciclete le-a adus celor de la Pegas si agentiei Publicis argintul la Internetics, la categoria Campanii Interactive. Una dintre componentele campaniei a fost "Inaripeaza un Pegas", o aplicatie-concurs pe Facebook in cadrul careia utilizatorii recreau simbolul brandului folosind doar piese si accesorii de bicicleta. Castigatorul locului I a primit o bicicleta Pegas, iar ceilalti 14 participanti din top au fost premiati cu tricouri imprimate cu lucrarile din concurs.

Pentru consolidarea brandului, Pegas se implica in sustinerea si dezvoltarea meseriilor care nu mai sunt asa de cautate ca in trecut. Pentru producerea bicicletelor se apeleaza la sudori, la impletitori de cosuri de nuiele si mestesugari, iar pentru comercializarea bicicletelor este folosit un spatiu retro-industrial.

Si pentru a fi mai aproape de tineri, in ultimul an bicicletele Pegas au putut fi vazute si testate la cele mai diverse evenimente culturale, in strada sau indoor, precum ADfel, B'estfest, Street Delivery sauFemei pe Matasari. Vizibilitatea de care s-a bucurat a adus echipei Pegas colaborari cu diverse branduri ca Ursus, Adidas, Canon sau Sony.

In 2005 incepea povestea a doi porumbei rauvoitori care aveau in plan sa cucereasca lumea. Si Fredo&Pid'jin, personajele create de Eugen Erhan si Tudor Muscalu, chiar au ajuns sa cucereasca lumea prin replici amuzante si situatii comice, pe Internet. In 2012, site-ul a avut 4.6 milioane de vizitatori unici, 70% dintre utilizatori fiind din Statele Unite si Canada, 5% din Marea Britanie si 2% din Romania. De la inceput, pentru webcomic s-a dorit un public international, vorbitor de limba engleza.

Umorul functioneaza foarte bine ca filtru pentru public, in ceea ce priveste segmentarea lui in functie de varsta, este de parere Eugen Erhan. "E chiar mai sincer decat un plan de media foarte bine facut". Un anumit gen de umor aduce o anume audienta: ceea ce este amuzant pentru tineri, cel mai probabil nu va fi amuzant si pentru persoanele in varsta.

Inainte de a lansa un nou episod, Eugen si Tudor se gandesc daca acesta va fi intr-adevar haios si incearca sa tina cont de cel putin doua din cele sase calitati propuse de Scott Adams (autorul benzii desenate Dilbert) care pot spune daca ceva este sau nu amuzant.

Prima dintre ele se refera la recunoasterea unei situatii – daca publicul a trait sau cunoaste o situatie similara celei  prezentate va gusta si gluma propusa.

Apoi avem replicile personajelor mici si adorabile, care vor avea intotdeauna succes – faptul ca sunt simpatice le ofera personajelor posibilitatea sa faca lucruri mai putin dragute, insa publicul le va aprecia in continuare.

O alta calitate pe care o poate avea o gluma: sa fie desteapta, de exemplu sa puna intr-o lumina noua o situatie obisnuita.

De asemenea, prezenta unui element neasteptat va amuza publicul – lipsa de logica si lucrurile ciudate ii vor face pe oameni sa rada.

Publicul este atras si de glumele obraznice, iar Eugen crede ca umorul te ajuta sa critici un pic mai mult decat ai putea sa critici in mod normal.

Suferinta prezentata intr-un mod surprinzator va provoca si ea rasete.

In plus, Eugen crede ca pentru a avea avea succes, atat glumele cat si brandurile trebuie sa se bazeze si pe alte lucruri: trebuie sa le ofere oamenilor sansa de a fi amuzanti la randul lor si sa ofere continut nou si surprinzator.

Tudor Muscalu a observat, la fel ca si Serban Alexandrescu, tendinta brandurilor de a vorbi nenatural atunci cand se adreseaza tinerilor. Alaturi de aceasta, Tudor recomanda companiilor sa accepte schimbarea regulilor din lume, care sunt provocate in mare parte chiar de tineri.

Noua generatie cauta scurtaturi pentru a obtine ceea ce isi doreste si nu va astepta ca brandurile sa ii ofere solutii in satisfacerea nevoilor pe care le are. Mai mult, noua generatie da sanse ideilor noi. Pentru a demonstra acest lucru, Tudor a dat ca exemplu platforma Kickstarter, in care membrii propun idei de produse media creative si beneficiaza de finantare din partea celorlalti utilizatori. Daca ideea aduna suficienti sustinatori in demersul online de strangere de fonduri, ea devine realitate.

Sergiu Floroaia si John Riley sunt membri fondatori Sector 7, colectiv de oameni ce au ca scop declarat sa ridice stacheta in ceea ce priveste divertismentul online de calitate, din Romania.

In cadrul proiectului Sector 7, Sergiu se ocupa de scenariile clipurilor care ajung sa se raspandeasca pe internet. Unul dintre videourile clipuri, "Carti! te fac neprost", le-a aratat tinerilor beneficiile cititului. Cum explici intr-un mod haios ce este o carte? Sergiu raspunde: "Cartile sunt ca un SMS foarte lung, ca un film scris pe hartie, ca si cum ai merge la sala cu creierul".

Cu "Ma-ta are cratima", internautii au fost atentionati in legatura cu folosirea cratimei, iar Sector 7 a aparut in presa scrisa, la emisiuni TV, iar Cristian Tudor Popescu a scris un articol cu acelasi titlu ca al filmuletului. "Am facut-o pe Andreea Esca sa spuna ‘ma-ta' pe post", a amintit Sergiu unul dintre rezultatele amuzante aduse de filmulet.

John Riley a prezentat elementele care fac un filmulet sa devina viral si a aratat situatia divertismentului in Romania.

In acest moment, exista o diferenta vizibila intre continutul oferit la TV si cel al filmelor romanesti, avand in vedere de gradul de amuzament si caracterul inteligent al glumelor. Divertismentul este prezent in mare masura la televizor, insa nu intr-o forma desteapta. In acelasi timp, filmele romanesti propun subiecte destepte, care sunt abordate intr-o nota serioasa. Sector 7 incearca, prin intermediul internetului, sa ocupe acel loc liber lasat intre TV si film, oferind continut smart si haios in acelasi timp.

Care sunt ingredientele ce fac un filmulet sa ajunga subiect de discutie si sa fie distribut pe internet? Cand se pregateste un clip pentru Sector 7, John Riley tine cont de patru elemente. Originalitatea este unul dintre ele. Autenticitatea este necesara pentru ca publicul isi doreste sa descopere povesti cu sambure de adevar, care sa ii aminteasca de ceea ce traiesc. Bineinteles, continutul distractiv va ajuta viralizarea unui material, la fel ca si controversa. Un subiect controversat, fie el nascocit sau luat direct din media, va crea discutii si reactii imediate.

Prin cele cateva minute de ras pe care Sector 7 le ofera cu fiecare filmulet, echipa a obtinut un total de peste 7 milioane de vizualizari pe Youtube, peste 200.000 de like-uri pe Facebook si 150.000 de rezultate in cautarile Google.

Student din Provincie si creatiile lui Cutarica sunt alte proiecte pe placul tinerilor, care au adunat comunitati in jurul lor si au succes in online. Ceea ce le face si mai interesante este faptul ca sunt realizate chiar de reprezentantii noii generatii, tineri care au mai putin de 23 de ani.

Romanian Youth Focus 2012 este un eveniment organizat sub umbrelaSMARK KnowHow. Partenerii evenimentului sunt: IQads, Realitatea.net, 24 FUN, Cariere, BIZ, The Industry, TATAIA, HotNews, Piata, Modern Buyer, Zumzi, Retail-FMCG, 360 Revolution, Agrafa, Casa de Traduceri, Business24, Doingbusiness.ro, Ziare.com si Radio Guerrilla. Eveniment recomandat de IAA si UAPR si sustinut de City Grill.


[UPDATE]: Doar pentru "Ma-ta are cratima", Sector 7 a obtinut peste 180.000 de rezultate in cautarile Google, in 2012.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Casa de Traduceri

Toti stim ca cel mai bine ne simtim acasa. Noi credem ca, exact ca oamenii, cuvintele au locurile lor, locuri in care se potrivesc cel mai bine si in care se simt ca acasa. Intelegem ca mutarile nu sunt niciodata... vezi detalii »

Campanii

Festivaluri

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related