Stuful e beton!

Stuful e beton!

Asociatia Letea in UNESCO, in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Centrul de Resurse pentru Participare Publica, lanseaza campania de informare ”Stuful e beton!”. Campania face parte din proiectul cu acelasi nume si isi propune sa promoveze peisajul rural deltaic, pornind de la realitatea satului Letea, Comuna C.A. Rosetti. In acest context, mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf din Delta Dunarii are toate premisele pentru a putea fi introdus, ca valoare imateriala, in patrimoniul universal UNESCO.

Mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf este o meserie care se pierde. In comuna C.A. Rosetti, localitate cu 1.000 de locuitori din Delta Dunarii, mai exista doar un mester care inveleste casele cu stuf folosind tehnicile traditionale locale. Cu toate acestea, Letea - parte a comunei Rosetti, este singurul sat din delta care inca mai are aspectul rural deltaic si vrem sa-l pastram asa mult timp de acum inainte. Aici mai pot fi vazute ultimele exemplare de case captusite pe dinafara cu scanduri, acoperisuri din stuf si un decorativism arhitectural tipic slav reprezentat de simboluri precum razele soarelui, sirena, pasarea in zbor, papura sau inima.

Vrem sa atragem atentia autoritatilor asupra beneficiilor promovarii acestui mestesug, care ar putea aduce schimbari majore in comunitatea locala, prin cresterea numarului de turisti in zona. Totodata, vrem sa promovam in randul localnicilor utilitatea acoperisului din stuf, care arata mult mai bine decat alternativele, este mai ieftin si un bun izolator termic. De cele mai multe ori, localnicii opteaza pentru alte acoperisuri, considerand stuful desuet.

In urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti, ne propunem sa strangem cel putin 500 de semnaturi de sustinere din partea localnicilor si sa trimitem 100 de carti postale catre autoritatile cu competente in domeniu. Alaturi de aceste dovezi de sustinere, vom depune la Ministerul Culturii o ampla nota de fundamentare in vederea includerii mestesugului in patrimoniul imaterial UNESCO.

”Stuful e beton!” este un proiect finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in valoare de 31.182 euro, implementat de Asociatia Letea in UNESCO, in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Centrul de Resurse pentru Participare Publica.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related