Filme de Oscar, focus Germania si retrospective la KINOdiseea. La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lazarescu are premiera la KINOdiseea International Children Film Festival

Filme de Oscar, focus Germania si retrospective la KINOdiseea. La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lazarescu are premiera la KINOdiseea International Children Film Festival

Incepand cu 10 noiembrie, timp de 11 zile, la Bucuresti, copiii de toate varstele au ocazia de a face parte din cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est, atat ca numar de filme, cat si ca numar de spectatori. KINOdiseea a pregatit pentru anul acesta 38 lungmetraje, 80 scurtmetraje, 28 de ateliere si un bal mascat. 

Printre filmele selectate, se regasesc premiere nationale si internationale, filme premiate si apreciate de critici si public.

 

Premiera romaneasca la KINOdiseea

La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lazarescu, cunoscuta pentru scurtmetrajul Apele Tac, cel mai premiat scurtmetraj romanesc din toate timpurile, cu peste 80 de premii castigate la festivalurile internationale, va avea premiera la KINOdiseea.

Actiunea filmului se intampla in 1968, la Arad. Fratii Mihai si Emil, de origine romano-germana, au un singur lucru in comun: ingrijorarea pe care o simt fata de tatal lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare sa se fi impacat cu soarta in Romania ceausista, unde este medic si, cu inima indoita, informator al securitatii.

Emil insa, lupta cu infocare impotriva amprentelor staliniste, intrand astfel in situatii din care numai prudenta fratelui sau mai mare il poate salva. Intr-o zi, soseste vestea ca tatal lor poate fi operat la Dresda. Ne aflam insa in anul 1968, iar ei intalnesc, in calea lor spre destinatie, tancurile care aveau sa fie implicate in Primavara de la Praga. De vreme ce Romania refuza sa se alieze cu Uniunea Sovietica, cei trei ajung intr-o tabara temporara in RDG. Din cauza interventiei granita germano-cehoslovaca se inchide, iar cei trei nu se mai pot intoarce inapoi in Romania.

Negasind o alta solutie pentru apatriere, celor trei li se ofera o viza de tranzit si le este, astfel, ingaduit accesul in Republica Federala Germana. Complet nepregatita, familia trece peste hotare: intalnire neasteptata cu dusmanii de clasa – poate aceasta situatie sa se termine cu bine?

Filmul va avea premiera duminica, 13 noiembrie, de la ora 19:30 la CinemaPro si va fi reluat luni, 14 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinema Elvira Popescu. La ambele proiectii ale filmului vor fi prezenti regizoarea filmului Anca Miruna Lazarescu si actorii Alex Margineanu si Razvan Enciu.


Anca Miruna Lazarescu

 

Focus Germania si filme de Oscar la KINOdiseea

Printre premierele KINOdiseea de anul acesta se afla si filmul german Heidi, cea mai noua ecranizare a celebrei carti scrisa de Johanna Spyri. Tot in premiera in Romania va fi difuzat si filmul Rico, Oskar si piatra misterioasa, povestea a doi prieteni ce pleaca intr-o aventura la mare, impreuna cu catelul Porsche. Povestea extrem de personala a Annei Frank, vazuta dintr-o perspectiva diferita fata de cea din 1945, de la Amsterdam este spusa in Fiica mea, Anne Frank. Aceste trei filme fac parte din sectiunea Focus Germany.

 

Tot din Germania, in premiera nationala vine Fortune Favors Brave, povestea a doua fetite care trebuie sa aiba grija de un restaurant, dupa ce mama lor trebuie sa se intoarca, pe nesteptate, in Vietnam pentru a avea grija de bunica lor grav bolnava. De acest lucru nu trebuie sa afle nimeni din afara comunitatii vietnameze si cu atat mai mult protectia copilului. Proiectia este realizata in parteneriat cu Institutul Goethe, alaturi de filmul Aventurile lui Nelly.

 

Printre filmele prezentate la KINOdiseea se numara filme-cult, filme necesare, care au scris istorie. Cu Palme d’Or la Cannes in 2008 si nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain, “In clasa / Entre les Murs” prezinta un an din cariera tanarului profesor de limba si literatura franceza, Francois (interpretat de Francois Begaudeau), care preda elevilor de 14 ani, la o scoala publica de cartier din Paris, populata majoritar de imigranti.

O proiectie speciala o va avea si filmul Cinema Paradiso castigatorul premiului Oscar si al Globului de Aur, cu 3 premii BAFTA in 1990.

Povestea ascensiunii lui Bugsy Malone, faimos gangster al New York-ului anilor ’20 este spusa in celebrul Bugsy Malone, din 1976, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cea mai buna coloana sonora, nominalizat la 3 Globuri de Aur, castigator al premiilor BAFTA pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai buna scenografie, Cea mai buna coloana sonora.

Cel mai vechi lungmetraj de animatie, din 1926, Aventurile printului Achmed / The Adventures of Prince Achmed are la baza povesti din „O mie si una de nopti”.

Cu o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun film de comedie in 2000, si nominalizat la European Film Awards si BAFTA, Evadarea din Cotet / Chicken Run spune povestea unor colocatari la ferma de oua Tweedy unde orice gaina care nu furnizeaza micul dejun poate sfarsi pe post de cina.

 

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tanar din Europa Centrala si de Sud-Est, se va desfasura anul acesta in perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Taranului Roman si Hollywood Multiplex.

De luni pana vineri, la Cinemateca Eforie, intrarea este libera la proiectiile de la orele 10:00 si 12:00 si este necesara rezervarea locurilor pe eventbook.ro, pentru restul proiectiilor din timpul festivalului biletele costa 7 lei pentru copii si 10 lei pentru adulti si se pot achizitiona tot de pe eventbook.ro.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, co-finantat de Uniunea Europeana prin programul Europa Creativa - Subprogramul Media, cu sprijinul Primariei Sectorului 5, ARCUB (proiect finantat in programul Bucuresti, Orasul In-Vizibil), Administratiei Fondului Cultural National, Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related