Business Focus Brasov Solutii de afaceri si networking cu sute de lideri ai mediului de afaceri local si national

Business Focus Brasov Solutii de afaceri si networking cu sute de lideri ai mediului de afaceri local si national

In data de 14 septembrie, platforma Business Days, liderul evenimentelor de afaceri din Romania, organizeaza Business Focus Brasov, cea mai ampla manifestare de profil din Brasov, care se va desfasura in cadrul Hotel Kronwell.

La Business Focus Brasov vor conferentia in jur de 50 de speakeri si sunt asteptati 350 de manageri, antreprenori si profesionisti din Brasov si judetele limitrofe. Evenimentul va avea in componenta 16 manifestari: 4 sesiuni plenare, 7 workshopuri cu teme de marketing (2), vanzari (2), management (2), HR (1), 5 masterclass-uri cu teme de HR (1) si business development (4) si 2 sesiuni de power networking la inceputul evenimentului si la final, aceasta din urma fiind condimentata cu o degustare de vinuri si o tombola cu premii.

„Revenim dupa 6 ani la Brasov cu speranta ca demersul nostru de a ajuta mediul de business din oras si regiune sa ajute la gasirea de solutii la provocarile mari cu care se va confrunta regiunea in viitorul apropiat. Studiul si cercetarea pe care le am efectuat inainte de evenimentul Business Focus Brasov au relevat cateva provocari majore: 

  • lipsa infrastructurii, practic orasul si regiunea sunt greu de accesat atat pe cale rutiera cat si pe cale ferata
  • migratia accelarata a populatiei tinere si apte de munca din oras catre alte regiuni mai dinamice sau in afara tarii; pana in 2030 se estimeaza ca Brasov va pierde undeva in jur de 20% din populatia sa cu efecte drastice pe piata muncii
  • fenomenul de imbatranire a populatiei va continua si va pune presiune mare pe umerii celor care sunt activi pe piata muncii
  • mediul economic din Brasov este supus si el unor riscuri, care, daca nu sunt gestionate in mod corespunzator, vor afecta pe termen lung dezvoltarea economica a regiunii (vezi concluziile cercetarii pentru mai multe detalii).

Ne propunem, prin acest eveniment, sa oferim o perspectiva clara a trendurilor si tendintelor si sa ajutam oamenii din afaceri din regiune sa maximizeze oportunitatile viitorului si sa minimizeze riscurile generate de amenintari, oferind in acelasi timp un cadru profesionist care sa ajute la dezvoltarea spiritului asociativ.”, Laszlo Pacso, fondatorul si Presedintele Business Days.

Informatiile statistice despre mediul de afaceri din judetul Brasov, culese si prelucrate de echipa Business Days impreuna cu partenerul sau, Termene.ro, arata ca in judetul Brasov sunt la ora actuala 42.744 de companii si persoane fizice autorizate inregistrate din care 38.165 sunt active, 1.280 sunt in insolventa.

Distributia firmelor dupa gradul de risc este: risc foarte mare - 24.5%, risc mare - 2.32%, risc mediu - 2.32%, risc scazut - 11.77%, neidentificat - 14.57%.

Distributia firmelor dupa dimensiune arata astfel: micro - 41.100, mici - 1.434, medii-mari – 210. In ce priveste evolutia mediei cifrei de afaceri nete a firmelor brasovene, se constata ca intre 2008 si 2016 aceasta este relativ mica: in 2008 - 1.814.164 lei, iar in in 2016 - 2.193.467 lei. Media datoriilor nete evoleaza si ea usor spre indatorare mai mare: in 2008 - 1.229.794 lei, in 2016 - 1.418.589 lei.

Este interesanta evolutia numarului mediu de angajati pe companii, care are si ea un trend descrescator, an de an. Minimul atins a fost in 2015, dar in 2016 se manifesta o usoara crestere: in 2008 – 9, in 2015 – 7, in 2016 – 8. Cei mai multi salariati sunt in industrie (40%), urmata de servicii (​31%) si comert (18%). Media pierderii nete a companiilor din Brasov are si ea o evolutie descendenta: 2008 - 63.656 lei, fata de 2016 - 50.454 lei.

Cea mai interesanta evolutie este cea a mediei profitului net, unde avem un minim in 2009 si o crestere constanta pana in 2016 pe doua paliere: pana in 2013 o crestere usoara, aproape stagnare si o crestere accelerata din 2013 pana in 2016:

  • 2008 - 86.333
  • 2009 - 62.116
  • 2013 - 81.688
  • 2016 - 136.182

Este de remarcat polarizarea firmelor pe principalele domenii. Cele mai multe sunt in comert (31%) si servicii (44%), dar cea mai mare contributie la cifra de afaceri a judetului o aduce industria. Aceasta are doar 11% din numarul total de firme, in vreme ce contributia sa la cifra de afaceri a judetului este de 46%.

 

Top 5 ramuri industriale in functie de CA: 

  1. Industria mijloacelor de transport 27.08%
  2. Fabricarea de masini si echipamente 17.72%
  3. Productia si distributia de energie 12.65%
  4. Industria chimica10.93%
  5. Industria de prelucrare a lemnului 8.09%

Din punctul de vedere al profitabilitatii, sectoarele de activitate se claseaza astfel: 1. Servicii (7.40%), 2. Agricultura (6.10%), 3. Industrie (4.40%), 4. Comert (2.90%), 5. Constructii (1.50%).​

La nivelul investitiilor straine directe, Braso​vul se situeaza pe locul 6 la nivel national din perspectiva capitalului social subscris in valuta, dupa Bucuresti, Ilfov, Timis, Bihor si Mures. Cele mai multe firme cu capital strain sunt cele din Italia si Germania, la distanta mica una de alta, dar interesant de remarcat este ca societatile din Germania au adus aport de capital de 10 ori mai mult decat cele din Italia.

 

Principalele provocari ale judetului Brasov

Cercetarea efectuata de Business Days si Termene.ro releva 3 provocari majore ale judetului Brasov:

  1. scaderea populatiei afectata in principal de doi factori: scaderea constanta a natalitatii si migratia populatiei active catre alte regiuni (orase importante) sau alte tari, care va determina in timp o scadere a populatiei cu aproximativ 21% pana in 2030, fapt care va afecta puternic piata fortei de munca;
  2. procesul de imbatranire a populatiei va continua:
    • astazi la un umar de 100 de persoane active cu varsta intre 15 si 65 de ani ii revin un numar de 17,4 pensionari;
    • in anul 2030, conform estimarilor, numarul acestora se va dubla la 37 pensionari​;
    • acest proces va aduce cu sine urmari privind modul de organizare a vietii de familie. Ingrijirea, aprovizionarea si tratamentul medical destinat persoanelor in varsta din familie sunt elemente care necesita in viitor o atentie mai mare. Daca astazi 4 persoane hranesc un pensionar in urmatorii 20 de ani numarul acestora va scadea pana la 2. Acest fapt atrage dupa sine mari provocari pentru intreg sistemul social si pentru retelele existente.
  3. lipsa infrastructurii de transport care sa incurajeze dezvoltarea schimburilor economice si atragerea investitorilor straini, care prefera orase aflate la granita cu vestul tarii sau cele care sunt bine conectate prin aeroport, transport rutier, transport feroviar sau au porturi cu deschidere catre mare (cum ar fi Constanta).

Pornind de la aceste statistici si provocari ale mediului de afaceri local, Business Focus Brasov va identifica solutii, tendinte, modele de succes si le va oferi participantilor ocazia unica de a invata prin schimb de experienta si de a-si dezvolta afacerea prin numeroase oportunitati de business networking si interactiuni cu participantii, partenerii evenimentului si speakerii prezenti.

 

Evenimentul este organizat cu sprijinul: 

UniCredit Bank, Fan Courier, PwC Romania, Raiffeisen Leasing,  IQOS,  BMW, Terme.ro, Zitec,  Autonom rent a Car, Galaxy Design, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Segafredo, Alira,  Hotel Royal, Hotel Edelweiss, Ana Hotels.

 

Parteneri media:

Nationali: Romania Libera, Europa Fm, 9AM News, Business Cover, Revista Piata Financiara, Jurnalul de Afaceri, Business 24, Ziare.com, Chic Elite, avocatnet.ro, IQads, SMARK, Zelist Monitor, Editura Amaltea.

Locali: Catalog de Cariere, Mix TV, Radio Brasov, Brasovul Tau, Tex Fm, Transilvania Expres, MyTex.ro, NewsBV.ro, Monitorul de Fagaras, Transilvania 365, Radio Tg. Mures, Revista FwdBV, ANIS, GPeC,  Bizz Club Brasov.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Zitec

Lider pe piata IT & Digital Marketing din Romania, cu birouri in Bucuresti si Brasov, Zitec este specializata in dezvoltarea de solutii de afaceri, servicii si produse tehnologice personalizate, precum si... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related