AVON, Vital Voices şi Departamentul de Stat SUA lansează JUSTICE INSTITUTE - Institutul de Justiţie pentru Violenţă de Gen în România

AVON, Vital Voices şi Departamentul de Stat SUA lansează JUSTICE INSTITUTE - Institutul de Justiţie pentru Violenţă de Gen în România

Organizaţia globală Vital Voices, Fundaţia globală AVON şi Asociaţia ANAIS lansează cel de-al 16 program Justice Institute, în România.

Justice Institute e un program inovator de formare – care aparține organizaţiei globale Vital Voices şi în egală măsură un parteneriat public-privat care are scopul de a facilita răspunsurile holistice în adresarea violenţei împotriva femeilor, cu ajutorul și implicarea specialiştilor din domeniu.

Timp de 3 zile, între 14 şi 16 noiembrie, cei 50 de participanţi (procurori, judecători, avocaţi, coordonatori ONG şi asistenţi sociali) alături de facilitatorii internaţionali vor cauta soluţii şi vor dezbate bune practici din alte state. Între temele dezbătute se află: Răspunsul la intimidare, Evaluarea unui incident de violență domestică în care sunt prezenți și copii,  Lucrul cu și pentru victima care își retrage acuzațiile sau Împuternicirea victimelor ca supraviețuitoare.

Până acum, în cele 9 ţări în care a avut loc programul, 600 de participanţi au fost formaţi. La final, 96% dintre ei au declarat că au o înţelegere mai aprofundată a violenţei domestice şi a abuzului sexual din ţările lor şi 95% spun că programul le-a oferit încredere că fiecare dintre ei poate aplica bune practici pentru a diminua amploarea fenomenului.

În România, se estimează că 1 din 4 femei e agresată fizic sau sexual de partenerul său, iar 75% dintre aceste cazuri nu sunt raportate*.  În acelaşi timp, din totalul plângerilor prealabile pentru cazuri de violență în familie, depuse la Poliție, aproximativ 50% sunt retrase. Un procent foarte mic (2-3% pe an) se finalizează cu rechizitoriu**.  Violenţa în familie e un fenomen răspândit pretutindeni în România, indiferent de nivelul de educaţie sau venituri. Pentru diminuarea acestuia şi îmbunătăţirea serviciilor pentru victimele violenţei sunt necesare nu doar numeroase reglementări legale şi norme de aplicare ale acestor legi, dar şi implicarea fiecăruia dintre noi, de la profesionişti din domeniu, organizaţii non-guvernamentale, până la companii private.

 

“E o onoare pentru noi că Fundaţia Globală AVON şi organizaţia Vital Voices lansează în România cel de-al 16-lea Justice Institute. Decizia de a aplica aici un program ce şi-a dovedit eficienţa în toată lumea e încă o dovadă a faptului că situaţia româncelor, victime ale violenţei e una extrem de delicată. În egală măsură, ne dă curaj faptul că în 2017, România a fost selectată alături de Africa de Sud, Argentina şi Marea Britanie, pentru a obţine cel mai mare grant al Fundaţiei Globale AVON. 250.000 lire sterline vor fi investite pentru dotarea a 5 centre de adăpost pentru victimele din România şi a le oferi astfel un an de linişte”, declară Angela Creţu, Group Vice-president AVON Central Europe & General Manager AVON România.

 

Programul Justice Institute a fost lansat printr-o discuţie despre ce putem face fiecare dintre noi pentru a sprijini victimele. Discuţia a fost moderată de Andreea Marin, Ambasadorul Campaniilor Sociale AVON, Preşedinte Asociaţia Preţuieşte Viaţa şi Ambasador UNICEF şi a reunit perspectivele victimei, ale unei organizaţii non-guvernamentale locale (ANAIS) şi ale iniţiatorilor programului.

 

“Aici, la Institutul de Justiţie pentru Violenţă de Gen din Bucureşti”, spune Nicole Hauspurg, Director de programe pentru Drepturile Omului, în cadrul Vital Voices, “colaborăm cu judecători, procurori, furnizori de servicii şi susţinători ai drepturilor femeilor pentru a facilita oferirea unui răspuns integrat victimelor violenţei, în cadrul legal actual şi mai presus de toate, asigurarea protecţiei victimei”.

 

“Realizăm că în ciuda diferitelor provocări cu care se confruntă fiecare ţară, participanţii la Justice Institute au o caracteristică similară: legile existente nu sunt înţelese sau aplicate într-o manieră prin care victima să nu fie lăsată fără protecţie, iar agresorul să fie tras la răspundere”, spune Christine Jaworsky, Directorul Fundaţiei Globale AVON.

“Deşi avem multe de pus la punct când vorbim despre diminuarea acestui fenomen, am încredere în schimbările pe care le-am văzut în alte ţări după acest program de pregătire şi ştiu că cele mai importante efecte se vor vedea în anii următori”.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related