O nouă viziune în cultură și educație: Fundația9 și Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”

O nouă viziune în cultură și educație: Fundația9 și Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”

Se lansează Fundația9, o inițiativă nonprofit care își propune să susțină liderii și proiectele noii generații de creatori și educatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare.

Partener Fondator al Fundației9 este BRD Groupe Société Générale care pune la dispoziția Fundației  resurse, dar și know-how dezvoltat în ultimii ani, de tip incubator de proiecte culturale sau de educație, respectiv platforme de idei. Aceste inițiative sunt acum înglobate și vor fi gestionate sub îndrumarea Consiliului Director independent al Fundației, cu scopurile de a fi curatoriate și extinse. Platformele respective sunt: Scena9, platforma de jurnalism cultural fondată în 2015, o voce importantă deja pe scena culturală românească, și Rezidența BRD Scena9, centru cultural destinat tinerei generații de creatori de cultură contemporană, ce găzduiește, finanțează și produce un program cultural interdisciplinar.

Consiliul Director al Fundației9 este format din Corina Șuteu (expert politici culturale, fost Ministru al Culturii în perioada mai 2016-ianuarie 2017), Corina Puiu (cofondator Teach for Romania), Dan Petre (Conf. Univ Dr. Facultatea de Comunicare și Relații Publice), Flavia Popa (Secretar General BRD – Groupe Société Générale) și Jean–Pierre Georges Vigroux (consultant financiar).

Directorul Executiv al Fundației9 este Anca Drăgoi, fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii în perioada august 2016 - ianuarie 2017, coordonator de proiecte al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2011-2013 și ofițer de programe al Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc. Anca are o experiență multisectorială în sectorul privat, nonprofit, dar și cel al administrației centrale, cu o expertiză specifică în domeniul filantropiei și al sponsorizării în proiecte de educație, artă și sport.

 

„În calitate de Partener Fondator anunțăm cu bucurie apariția Fundației9, un concept modern, deschis atât pentru proiecte cât și pentru donatori și parteneri, un proiect destinat tinerilor lideri și proiectelor culturale și de educație. Le mulțumesc colegilor din Consiliu Director și din echipa executivă pentru implicarea lor atât în dezvoltarea platformelor existente cât și în designul de noi programe sau în mentoratul proiectelor noii generații.” a declarat Flavia Popa (Secretar General al BRD Groupe Société Générale).

 

Primul proiect nou lansat de Fundația9 este Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, creat în memoria marelui regizor român dispărut în acest an. Prin intermediul acestui fond, Fundația9 își propune să onoreze memoria marelui cineast român și să sprijine filmele de autor, semnate de regizori români aflați la debut, în spiritul cinematografiei lui Pintilie.

Primii beneficiari selectați în cadrul programului de către boardul Fundatiei sunt 3 regizori cu mare potențial - Cristi Iftime, Anghel Damian și Bogdan Mureșanu, artiști care s-au bucurat de recunoaștere încă de la primele scurtmetraje la care au lucrat.

Fondul de Cinema „Lucian Pintilie” va fi prezentat oficial de către Corina Șuteu, fost ministru al Culturii și membră a Consiliului Director al Fundației9, în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”, ce are loc între 6 și 12 august, la Sfântu Gheorghe. În toamna acestui an, fondul de cinema va genera o serie de evenimente publice construite în jurul patrimoniului artistic al lui Lucian Pintilie.

În cadrul festivalului vor avea loc „Întâlnirile Fundației9”, cu teme de interes pentru tinerii cineaști români. Ce vor pune în discuție evoluția cinematografiei românești în ultimul deceniu, dar și rolul festivalurilor pentru autorii de film din perspectiva expunerii pe care le-o oferă alături de anunțarea Fondului de cinema „Lucian Pintilie”.  

 

"Fondul Lucian Pintilie" este un program destinat în primul rând tinerilor autori de film, dar și memoriei marelui regizor. Gândit pentru a susține, în primul rând , pe creatorul de cinema de artă și conceput în așa fel încât să îi dea acestuia mijloacele de a își dezvolta și formaliza viziunea, fondul va deveni, în timp, o adevărată resursă pentru debuturi, dar și pentru relansarea și perpetuarea unei culturi estetice și cinematografice substanțiale. Prin întreg demersul său artistic și uman, Lucian Pintilie ramâne o figură emblematică a rezistenței pline de sens pe care artistul o exercită în societate prin talent și luciditate. Fundația9 aduce, prin înființarea acestui program, un modest omagiu acestui artist excepțional, confirmând în același timp interesul său pentru noua generație de autori ai celei mai vizibile și internaționalizate industrii artistice din România: cinematografia. Mă bucur că am inițiat acest program și că, în colaborare cu directorul Fundației9 si cu participarea colegilor mei de board al Fundației9 , îl vom putea dezvolta, susține Corina Șuteu (membru al Consiliului director al Fundației9). 

 

Fundația9 susține pregătirea unei noi generații prin programe de cultură și educație. Vrem să stimulăm spiritul critic și să arătăm lumea contemporană din unghiuri noi, dar și să desenăm un viitor mai bun. Vrem să facilităm accesul nemijlocit la cultură, să contribuim la crearea unui sistem modern de educație, să susținem tânăra generație de creatori și să implicăm activ partenerii și publicul larg, pentru a ajuta la construcția și dezvoltarea unei societăți mai bune. Dintre programele Fundației9 amintim: Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, Rezidenta BRD Scena9, centrul cultural aflat in inima Bucureștiului și Fondul de cinema „Lucian Pintilie” dedicat autorilor de film aflați la debut. Partener Fondator al Fundației9 este BRD – Groupe Société Générale.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related