Tot mai multe persoane își doresc să evadeze din mediul stresant în care lucrează pentru a-și înființa propria fermă departe de agitația orașului. Într-o statistică făcută de agenția de training Cursuri Creative, 18% dintre participanții la cursurile de agricultură ecologică nu au nicio legătură cu domeniul dar își doresc să părăsească corporațiile în care lucrează pentru viața la țară și oportunitatea de a dezvolta o afacere din mâncarea sănătoasă.
Timp de 5 ani, agenția de training a organizat aproximativ 40 de sesiuni de training în domeniul agriculturii ecologice la care au participat 500 de cursanți. Conform fișelor de înscriere completate la începutul cursului reiese că 18% dintre aceștia nu au o legătură cu agricultura și activează în industrii complet diferite precum IT, administrație, dezvoltare sau servicii.
Majoritatea au în intenție ca în următorii 5 ani să părăsească mediul corporatist pentru a-și înființa o afacere cu produse bio. Scopul principal al inițiativei lor este sănătatea familie și desprinderea de obiceiurile alimentare nocive pe care le-au dobândit în timp. Cei mai mulți au deja terenuri între 2 și 10 hectare moștenite din familie și caută soluții de monetizare a acestora prin înființarea unor exploatații de legume, fructe sau plante medicinale.
"Poveștile de success ale unor persoane care au părăsit mediul corporatist și s-au dedicat producției de produse bio nu mai sunt o excepție. Cursanții noștri vin din domenii de activitate care le-au pus bazele unei gândiri strategice în termeni de setare a unui plan de afaceri, deci știu ce vor să facă și cât trebuie să investească pentru acest lucru. Cei mai mulți au sumele necesare sau au aplicat deja pentru finanțări europene pentru dezvoltarea exploatațiilor bio. Singurul lucru care le lipsește sunt cunoștințele tehnice și procedurile pe care trebuie să le urmeze în scopul înființării plantaților. La cursul de agricultură ecologică, trei dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu îi ghidează pe cursanți cu sfaturi și informații utile pentru a pune în aplicare strategia", spune Bianca Preda (business Manager în cadrul Cursuri Creative).
Majoritatea celor care vor să înființeze plantații de mici dimensiuni au în plan cultivarea de legume sau plante medicinale și aromatice. În principal, aceștia pleacă de la premisa de cultivare pentru autoconsum apoi vânzarea produselor în vrac sau în diverse moduri prelucrate manual cum ar fi legumele procesate sau uleiurile esențiale și săpunurile în cazul plantelor aromatice. Dintre cei care au început deja activitatea, cei mai mulți nu au stabilit o rețea de distribuție și au rămas la stadiul de comenzi online și livrare directă către consumator.
Un alt factor care a impulsionat deschiderea unor afaceri bio au fost subvențiile acordate de stat. Tot în cadrul cursului, lectorii prezintă care sunt pașii pentru obținerea acestora și care sunt condițiile de obținere a unei certificări oficiale a produselor bio. Următoarea sesiune a cursului de agricultură ecologică va avea loc în data de 26 octombrie.