Ce ar face oamenii de afaceri romani daca ar avea tara pe mana: reforma educatiei, dezvoltarea infrastructurii, o noua Constitutie. Dar nu ar modifica taxele

Ce ar face oamenii de afaceri romani daca ar avea tara pe mana: reforma educatiei, dezvoltarea infrastructurii, o noua Constitutie. Dar nu ar modifica taxele
  • Reducerea birocratiei, digitalizarea, responsabilizarea si salarizarea pe criterii de merit a bugetarilor, prioritati pentru proprietarii de IMM-uri
  • Infrastructura, dar si reforme majore, precum o noua Constitutie, printre prioritatile oamenilor de afaceri din companii mari
  • 2020, un an de crestere, dar si un moment de rascruce

Educatia, infrastructura si organizarea autoritatilor publice pe criterii de eficienta sunt cele trei mari prioritati de care s-ar ocupa in primul rand antreprenorii romani, daca acestia ar avea timp de un an puterea si resursele necesare pentru a schimba lucrurile, arata un sondaj efectuat de platforma de afaceri, networking si dezvoltare profesionala Business Days.

Sondajul, efectuat pe un esantion de 210 antreprenori si manageri, a avut in vedere inclusiv identificarea opiniilor comunitatii de afaceri fata de actualul context politic si interesul lor fata de modul de elaborare si implementare a politicilor publice, in perspectiva Business Days Bucuresti 2019. Evenimentul va reuni peste o saptamana, intre 11 si 12 decembrie,  circa 700 de oameni de afaceri,  antreprenori,, General manageri,  CEO, manageri  de toate nivelurile,  specialisti independenti, precum si reprezentanti ai comunitatii academice si ai mass-media.

Business Days Bucuresti anunta  in premiera  prezenta unui  profesionist de exceptie: Emrah Akcay. Ofiter de peste 20 de ani si seful Diviziei de Social Media din cadrul Comandamentului General al Jandarmeriei din Turcia, autorul cartilor "Silent Nonverbal Leakages" si "Manual of Body Language and Lie Catching”, Emrah vine pentru prima oara in Romania si va sustine in cadrul Business Days Bucuresti un MasterClass in limba engleza.

In premiera, Business Days Bucuresti 2019 isi deschide portile organizatiilor societatii civile, pentru a beneficia de expertiza si perspectiva unor speakeri de top precum Catalin Tenita (fondator Geeks for Democracy si 2020 Eisenhower Fellow), Bogdan Ivanel (co-fondator si CEO, Code for Romania), Mihaela Nabar (director executiv, World Vision Romania) si Gabi Pascal (COO Habitat for Humanity Romania). 

 

Ce doresc sefii marilor companii: fara coruptie, infrastructura functionala, reforme ample

Rezultatele sondajului Business Days releva preocuparea antreprenorilor atat fata de functionarea statului, cat si fata de resursa cea mai importanta a Romaniei, respectiv cea umana.

Astfel, majoritatea proprietarilor de IMM-uri cu 50-200 de angajati au declarat ca ar schimba, daca ar avea puterea timp de un an, sistemul de educatie, cu formulari lipsite de ambiguitate: „upgrade la sistemul de educatie”, „tot sistemul de invatamant”, „reforma reala a sistemelor de invatamant, sanatate, judiciar” etc. A doua prioritate a micilor antreprenori este reforma autoritatilor publice, in special prin reducerea birocratiei, digitalizare, profesionalizarea personalului bugetar si salarizarea pe criterii de merit. In fine, alte prioritati mentionate de proprietarii de IMM-uri sunt infrastructura, politicile de dezvoltare a mediului de business si extinderea utilizarii parteneriatelor public-private.

In ceea ce priveste afacerile mari, cu peste 200 de angajati, setul de prioritati relevat de sondaj este usor diferit. „Diminuarea coruptiei” este o tema recurenta, in diverse formulari, precum introducerea de „politici antifrauda”. Infrastructura – fizica, precum reteaua de autostrazi, dar si cea institutionala – reprezinta o alta prioritate. Majoritatea antreprenorilor care conduc mari companii s-au referit la reforma administratiei publice, in special prin diminuarea aparatului administrativ si responsabilizarea personalului prin evaluari periodice si independente, o alta tema des repetata de respondenti. In mod previzibil, acest segment de respondenti a fost cel mai interesat de reforme de substanta mai degraba decat de politici concrete: o noua Constitutie si regandirea mecanismului de „checks and balances”, adica a echilibrului dintre puterile statului, a fost de asemenea o tema des invocata.

 

Un mit sfaramat: teama oamenilor de afaceri de impozitul progresiv pe venit

Alte prioritati pentru businessurile mari sunt stimularea pietei muncii prin „introducerea impozitului progresiv pe venit”, pentru atragerea emigrantilor inapoi in tara, dar si „stoparea defrisarilor haotice”. De fapt, nici unul dintre cei chestionati nu a mentionat reducerea taxelor. Mai degraba, problemele identificate de oamenii de afaceri, indiferent daca acestia provin din IMM-uri sau mari companii, tin nu de nivelul fiscalitatii, ci de un mediu care este perceput ca ostil businessurilor: infrastructura deficitara, administratie ineficienta si birocratizata, resursa umana slab calificata.

 

Previziuni pentru 2020: crestere, dar si un moment de rascruce pentru businessurile romanesti

Mediul de afaceri din Romania „isi va vedea de drum cu succes” in 2020, considera Dragos Anastasiu, presedintele Grupului Eurolines Romania. „Oamenii de afaceri din Romania care au supravietuit ultimilor 12 ani sunt vaccinati si au toate sansele sa razbata. Progresele facute de mediul de afaceri sunt imense, tanara generatie are mintea deschisa spre lucruri noi, preia tot ce inseamna inovatie si tehnologie cu mare usurinta. Noi toti am invatat sa fim flexibili si sa nu fim daramati de lipsa de predictibilitate a autoritatilor. Pe de alta parte, cred ca si acestea au inteles ca modul in care au facut treaba pana acum nu mai poate continua. Astept deci ca si administratia sa faca progrese.”

Si antreprenorul Marius Ghenea, partener Catalyst Romania, anticipeaza un an de crestere marcat de un moment de ruptura cu trecutul. „Cred ca ajungem la un punct de inflexiune, posibil chiar in 2020, cu un numar crescand de noi companii infiintate, dar si o crestere rapida a numarului de companii romanesti ce ajung la un nivel semnificativ de business, inclusiv pe plan international. In 2018 a aparut prima companie unicorn din Romania, UiPath. In 2020 am putea sa vedem si alte companii romanesti evaluate la circa un miliard de dolari.”

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related