Adoptă un senzor în rețeaua aerlive.ro

Adoptă un senzor în rețeaua aerlive.ro

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, alături de organizațiile partenere: OPTAR, 2Celsius și Observatorul Român de Sănătate vor distribui, în perioada februarie – aprilie, 30 de senzori pentru măsurarea calității aerului către persoanele interesate să contribuie la extinderea rețelei aerlive.ro în București.

Cei 30 de senzori se numesc SMOGGIE-PM, sunt produși și distribuiți de uRADMonitor și măsoară pulberile în suspensie: PM1, PM2.5 și PM10.

Persoanele interesate să preia un senzor sunt rugate să completeze formularul disponibil pe platforma aerlive.ro și să se asigure că respectă specificațiile tehnice menționate. Selecția se va face pe măsura înscrierilor, în funcție de condițiile de instalare, iar montarea senzorilor se va face în etape, în vederea acoperirii unor zone cât mai diverse din București. Montarea va fi făcută de un coordonator tehnic al aerlive.ro.

În luna ianuarie senzorii aerlive.ro au înregistrat depășiri de peste 3 ori a valorilor maxime admise pentru protejarea sănătății umane la toate cele 10 stații de monitorizare instalate în București. Au fost înregistrate depășiri de minim 8 zile: la stația din Tipuri Noi și maxime de 16 zile în Băneasa Nord, respectiv 15 zile pentru stațiile Libertății, Iuliu Maniu și Mihalache. Ziua în care s-au înregistrat cele mai mari depășiri a fost 14 ianuarie, când stația de la Piața Sudului a înregistrat cea mai mare con-centratie de PM2.5: 131 ug/m3 și PM10: 151 ug/m3.

Potrivit Legii nr.104/15.06.2011 privind Calitatea Aerului sunt permise maxim 35 de zile pe an de depășiri ale valorilor maxime pentru PM10 (50 ug/m3-media zilnică maximă admisă).

Particulele în suspensie (PM10 și PM2,5) reprezintă un grup complex de poluanți proveniți din trafi-cul rutier, includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Mai includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen, fecale și particule de sol.

Aerlive.ro este un proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related