Filmul Touki Bouki, apreciat de critici ca fiind cel mai bun film african din toate timpurile, se vede joi, 27 august, la CINEVARA

Filmul Touki Bouki, apreciat de critici ca fiind cel mai bun film african din toate timpurile, se vede joi, 27 august, la CINEVARA

Joi, 27 august, de la ora 21:00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul senegalez Touki Bouki, regizat de Djibril Diop Mambéty, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

Ediția din acest an a programului CINEVARA este una specială, fiind organizată în parteneriat cu Film Foundation, organizație neguvernamentală înființată de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea și conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes din 1973, Touki Bouki a câștigat premiul criticii internaționale, urmat de premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Moscova, în același an. Filmul s-a clasat pe locul 52 în topul 100 al celor mai bune filme din toate timpurile din revista Empire în 2010. În 2018, un juriu format din 15 critici de film, în cadrul Festivalului de Film African Tarifa-Tanger, a apreciat filmul ca fiind cel mai bun de origine africană realizat vreodată. Touki Bouki este singurul film african aflat pe lista celor mai bune 100 filme străine din lume al BBC Culture, ocupând poziția 62.

Touki Bouki a fost restaurat digital în anul 2008 de către Cineteca di Bologna în asociere cu World Cinema Project – Film Foundation și familia lui Djibril Diop Mambéty.

Djibril Diop Mambéty a realizat primul său scurtmetraj numit „Badou Boy” în anul 1970, în care este prezentată viața unui tânăr renegat. În anul 1973, a regizat primul său lungmetraj, Touki Bouki,  iar după aproape 20 de ani, a realizat cel de-al treilea film din carieră, „Hyènes”, în 1992, care este considerat a fi o continuare a filmului Touki Bouki și o pildă bazată pe piesa de teatru „Vizita bătrânei doamne”, de Friedrich Dürrenmatt.

Touki Bouki prezintă povestea a doi îndrăgostiți, Mory și Anta, care locuiesc într-o suburbie săracă a Dakarului, însă visează să emigreze din Senegalul natal în Franța, la Paris. S-au săturat să trăiască în ceea ce ei consideră a fi o țară provincială și abia așteaptă să simtă pe pielea lor ce înseamnă o viață bună pe un teritoriu străin. Hotărâți să părăsească Senegalul cu orice preț, Mory și Anta încearcă împreună să facă rost de bani pentru această aventură. După o serie de escapade și eșecuri care îi conduc pe cei doi prin periferia Dakarului, Mory și Anta jefuiesc casa unui bogat om de afaceri. Această ilegalitate le aduce celor doi suficienți bani pentru a pleca în străinătate, însă când lucrurile aproape devin realitate, despărțirea de pământul natal se dovedește a fi imposibilă pentru unul dintre ei, fapt ce îi face să-și reconsidere adevăratele sentimente pentru Senegal.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related