Cărți noi în 2022 pentru peste 40.000 de elevi. 7890 de volume donate în a treia ediție a proiectului CarteTeca

Cărți noi în 2022 pentru peste 40.000 de elevi. 7890 de volume donate în a treia ediție a proiectului CarteTeca

Libris donează în cadrul ediției a treia a proiectului CarteTeca 7890 de cărți. În urma concursului desfășurat la sfârșitul anului trecut, prin care librăria online oferă unităților de învățământ oportunitatea de a câștiga cărți pentru biblioteca proprie, volumele donate au ajuns la 41.537 elevi, din 80 de unități de învățământ din toată țara.

Prin proiectul CarteTeca inițiat în 2019 în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii și prin generozitatea cititorilor care aleg să doneze șanse la finalul fiecărei comenzi, Libris.ro și-a propus ca în 5 ani să doteze peste 350 de unități de învățământ din România cu volume actuale, care să îi atragă pe copii și adolescenți către lectură.

Astfel, ediția a treia a adus 80 de premii în valoare de 200.000 lei. Valoarea totală a fondului de carte alocat în cele 3 ediții se ridică la 378.000 lei. Jumătate din sumă provine din donațiile cititorilor de pe Libris.ro, iar cealaltă jumătate vine ca sponsorizare din partea Libris.

149 de biblioteci au fost dotate în total de la lansarea proiectului, numărul câștigătorilor și al volumelor donate crescând de la an la an. Dacă în 2019 au fost donate 992 de cărți, iar la ediția a doua aproape 6000 de cărți, în cadrul ediției CarteTeca 2021, 7890 de volume donate au ajuns în 80 de biblioteci școlare.

"În fiecare an, cea mai dificilă misiune este alegerea unităților de învățământ către care vor pleca donațiile noastre. În spatele fiecărei aplicații există o nevoie reală, prin urmare selecția beneficiarilor nu este ușoară. Acesta este și motivul pentru care, ediție după ediție, ne propunem să ajungem la cât mai mulți copii, prin intermediul bibliotecilor școlare.", a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.ro.

"Educația înseamnă putere și capacitatea de a sparge cercul vicios al sărăciei. Mai mult, cunoașterea, exersarea imaginației, abilitatea de a pune lucrurile în context sunt resurse necesare unui copil. De aceea accesul la cărți, cititul, exercițiul lecturii trebuie susținute, iar campania Libris este una necesară educației din România", a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

CarteTeca se adresează atât unităților de învățământ care dispun de o bibliotecă, unde se va îmbogăți stocul de carte cu titluri actuale, dar și celor care nu au încă o bibliotecă funcțională, însă în care există interes pentru lectură.

Volumele cu care sunt dotate bibliotecile școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive, titluri celebre și interesante, povești cu care copiii și adolescenții empatizează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară.

Mesajele primite de la aplicanți în cadrul acestei ediții completează imaginea adusă de statistici și informațiile oferite de participanți la edițiile anterioare, precum:

  • numărul volumelor deținute de o bibliotecă școlară de cele mai multe ori nu reflectă oferta de carte accesibilă copiilor. Deși sunt situații în care o bibliotecă școlară poate număra mii de volume, în multe cazuri, acestea sunt cărți foarte vechi, uzate, care nu sunt casate doar pentru a mai păstra biblioteca în viață;
  • mulți elevi nu dețin o bibliotecă acasă, iar achiziția chiar și a unei cărți pe an nu poate fi susținută financiar de familie;
  • în multe unități de învățământ, bugetul (acolo unde el există) alocat împrospătării fondului de carte nu este suficient pentru a acoperi nevoia, iar în anumite cazuri ultima achiziție de carte a avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani.

"Prin intermediul aplicațiilor primite am avut privilegiul de a cunoaște persoane cu adevărat dedicate copiilor și actului educațional, cadre didactice a căror implicare depășește cu mult fișa postului și a căror exemplu nu poate decât să ne inspire. Am fost impresionați și de ingeniozitatea activităților menite să încurajeze lectura organizate de către cei care au aplicat, toate făcute cu multă dragoste, dedicare și înțelegere a faptului că fiecare copil are potențial, fiecare copil merită si are nevoie de grijă, atenție, dragoste și educație.", a mai precizat Laura Țeposu.

Cele mai dorite titluri

Topul titlurilor dorite de aplicanți este dominat de ”Matilda” (Roald Dahl), urmată de ”Harry Potter” (J.K. Rowling), și de ”Minunea” (R.J. Palacio), în timp ce ”Harry Potter”, ”Jurnalul unui puști” și ”Cronicile Narnia” sunt titlurile cele mai dorite de elevi. Există bineînțeles o nevoie și pe partea de bibliografie școlară, însă titlurile menționate mai sus sunt cele care aduc cea mai mare bucurie copiilor și sunt cele mai râvnite de bibliotecari și profesori, întrucât cu ajutorul unor astfel de volume, personalul didactic poate insufla elevilor dragostea pentru lectură.

Mesaje din partea câștigătorilor

Pentru unii dintre aplicanții al căror nume se regăsește pe lista câștigătorilor ediției a 3-a, acordarea unuia dintre premiile CarteTeca poate reprezenta o recunoaștere în plus a muncii și a efortului depus și poate oferi o sursă de energie pentru a continua activitățile desfășurate cu multă dăruire.

"Vă mulțumesc mult pentru bucuria pe care mi-ați făcut-o și pentru faptul ca am fost una dintre alegerile dumneavoastră! Mă simt onorată de cuvintele frumoase pe care mi le-ați adresat și mă ajută să continui atunci când simt că îmi este greu!", Câștigător CarteTeca, ediția 2021.

"Mulțumesc din suflet, pentru frumoasele cuvinte adresate în e-mailul trimis. Te simți bine când cineva iți apreciază și încurajează munca de zi cu zi. Suntem fericiți că povestea noastră a ajuns acolo unde trebuie și că ne aflăm și noi printre fericiții câștigători.", Câștigător CarteTeca, ediția 2021.

"Ne-ați surprins, onorat și mult încântat cu vestea cea bună. Ca profesor de Limba și literatura română, mă simt încurajată să continui atât de provocatorul demers al promovării lecturii la clasă, cu atât mai mult cu cât acum avem și cărțile, ca suport, ca recompensă, ca fond de carte pentru împrumut.", Câștigător CarteTeca, ediția 2021.

Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 12 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,6 milioane de clienți din întreaga lume.

În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținător al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related