Analiză OLX: Piața forței de muncă peste granițe. Joburile în domeniul ”Sănătate” ating un nou record, fiind remunerate cu până la 4.500 euro lunar

Analiză OLX: Piața forței de muncă peste granițe. Joburile în domeniul ”Sănătate” ating un nou record, fiind remunerate cu până la 4.500 euro lunar

Platforma de recrutare OLX anunță că angajatorii au scos pe piață, în 2021, un număr mai mare de oferte de muncă pentru românii care și-au dorit un job peste granițe, comparativ cu 2020, conform datelor colectate. Cele mai multe oferte de muncă au fost disponibile în Germania, iar cele mai atrăgătoare categorii au fost ”Fabrici și Depozite”, ”Servicii de Transport Auto”, precum și ”Construcții”.

Evoluția numărului de anunțuri 2021 vs 2020 și comparație cu 2022

Numărul locurilor de muncă în străinătate, disponibile pe platforma OLX, a crescut în 2021 cu 9%, comparativ cu anul anterior. Astfel, în intervalul ianuarie - decembrie 2021, companiile au listat în platformă 15.000 de posturi libere, în comparație cu puțin peste 13.700, în 2020.

Daca facem o comparație cu anul 2020, cifrele obținute de OLX în 2021 ne indică în primul rând un avans puternic al numărului de anunțuri de angajare. Acest avans, valabil inclusiv pentru ofertele de muncă în străinătate, a fost generat în principal de faptul că angajatorii au avut un nivel mai ridicat de certitudine în ceea ce privește evoluția business-ului propriu, comparativ cu starea de incertitudine indusă odată cu apariția COVID-19”, a declarat Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.

Mai mult, în primele două luni din 2022, cifrele sunt comparabile cu cele înregistrate în 2021, astfel că în ianuarie și februarie au fost disponibile în platformă aproximativ 1.200, respectiv 1.300 de joburi, pentru românii care își doresc să muncească peste granițe.

Top țări cu cele mai multe anunțuri de angajare în 2021

Cele mai multe anunțuri au fost disponibile anul trecut în Germania, care a condus topul țărilor cu cele mai multe oferte de muncă pe OLX, totalizând peste 6.000 de joburi. Germania s-a aflat pe poziția fruntașă și în anul 2020, însă cu puțin peste 5.000 de oferte de muncă.

Mai departe, peste 2.800 de locuri de muncă au fost disponibile în categoria ”Alte țări”.

Pe locul următor, la mare distanță, s-a situat Franța, cu peste 1.200 de anunțuri, urmată de Spania cu 720 de locuri de muncă și Italia - 660. În top s-a mai aflat și UK, cu 470 de oferte de angajare, însă cifra este mult mai mică decât în 2020, moment în care angajatorii au pus la bătaie peste 1.250 de anunțuri pe OLX.

Top țări care au stârnit cel mai mult interesul candidaților (conform numărului de aplicări)

Tot Germania este cea care ocupă primul loc și în topul preferințelor candidaților care își doresc un job peste hotare. Astfel, pe parcursul anului 2021, joburile cu destinația Germania au primit aproximativ 82.000 de aplicații pe OLX. Interesul este mai scăzut, însă, comparativ cu anul 2020, când candidații români depuneau peste 100.000 de CV-uri pentru locurile de muncă disponibile în Germania.

De asemenea, un număr important de candidaturi au fost depuse și pentru joburile din categoria ”Alte țări”, respectiv peste 37.000 de aplicări.

Următoarele locuri în topul țărilor vizate de candidații români în 2021, la distanță mică între ele, dar foarte departe de lider, au fost ocupate de Spania, cu aproximativ 8.800 de aplicări, UK, cu circa 8.600 de aplicări și Franța - 8.400 de aplicări.

Românii au fost interesați și de ofertele de angajare din Italia, astfel că aceștia au depus aproximativ 6.400 de candidaturi în 2021, precum și de cele din Danemarca - 3.000 de aplicări.

Domenii cu cele mai multe oferte de muncă în afara granițelor

Din cele aproximativ 15.000 de anunțuri de angajare în afara granițelor României, publicate anul trecut de companiile de pe platforma OLX, cele mai multe au fost pentru oferte de muncă în domeniul ”Constucții”. Astfel, circa 4.250 de oferte de muncă, respectiv 30% din totalul anunțurilor, au vizat candidați interesați de acest sector, care rămâne, ca și în anii trecuți, în topul domeniilor, dacă luăm în calcul numărul de joburi active.

Peste 3.200 de oferte de muncă au fost disponibile în străinătate în domeniul ”Servicii de Transport Auto”, care, păstrează poziția secundă din 2020, urmat de locurile de muncă din categoria ”Fabrici și Depozite”, sector în care au fost active peste 3.100 de anunțuri de angajare.

În top, cu 2.450 de locuri de muncă disponibile, au rămas și categoriile ”Alte domenii” și ”Agricultura și Silvicultură”, la mai mare distanță, cu peste 900 de oferte de angajare.

În primele două luni din 2022, dacă ne uităm la numărul de oferte de muncă disponibile peste granițe, observăm că pe primul loc rămâne în continuare domeniul ”Construcții”, urmat de ”Fabrici și Depozite” și ”Servicii de Transport Auto”.

Evoluția interesului pentru joburile de peste granițe – top domenii pentru care s-au depus cele mai multe candidaturi în 2021 și comparație cu 2022

Per total, în 2021, românii interesați de un loc de muncă în străinătate au depus peste 160.000 de candidaturi pentru joburile disponibile pe OLX, iar cele mai multe au fost îndreptate către domeniul ”Fabrici și Depozite”, care a rămas pe primul loc, la fel ca și în 2020. Astfel, aproximativ 53.000 de aplicații au fost înregistrate de categoria ”Fabrici și Depozite”, respectiv o treime din totalul candidaturilor.

Un interes crescut au avut candidații și pentru domeniile ”Servicii de Transport Auto”, pentru care au aplicat 33.000 de persoane, precum și pentru sectorul ”Construcții”, care a înregistrat peste 28.000 de aplicații.

De asemenea, în topul preferințelor s-au clasat și ”Alte domenii”, cu circa 22.000 de aplicări, precum și ”Agricultura și Silvicultură”, cu aproximativ 17.000 de candidaturi, în 2021.

În 2022, preferințele candidaților sunt similare, astfel că pe primul loc a rămas categoria ”Fabrici și Depozite”, urmată de ”Construcții”, de data aceasta, și de ”Servicii de Transport Auto”, alături de ”Alte domenii”.

Top salarii 2021 și 2022, peste granițe

Cele mai mari salarii pentru joburile în străinătate au fost înaintate anul trecut de angajatorii care căutau personal pentru domeniul ”Sănătate”, unde renumerația medie lunară a depășit 2.500 de euro. Această categorie conducea topul salariilor chiar și în 2020.

Aproximativ 2.000 de euro lunar au oferit angajatorii și pentru joburile din categoriile ”Construcții”, ”Alte Domenii” și ”Servicii de Transport Auto”.

Oferte financiare atractive au fost postate în 2021 și pentru sectoarele ”Îngrijire persoane” (1.700 de euro), ”Fabrici și Depozite” (1.560 de euro),  ”Agricultura și Silvicultură” (1.550 de euro), precum și ”Hoteluri și Restaurante” (1.540 de euro).

Anul 2022 a debutat cu oferte financiare atractive pentru candidații la joburile din domeniul ”Sănătate”, care pot câștiga până la 4.500 de euro lunar, mult peste nivelul din 2021.

Angajatorii oferă remunerații ridicate și pentru cei care optează pentru un job în domeniile ”Construcții”, ”Servicii de Transport Auto”, ”Îngrijire persoane” și ”Alte domenii”, respectiv, în medie, peste 2.000 de euro pe lună.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android.

Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active și peste 4 milioane de vizite lunare. În medie, peste 250.000 de candidați unici contactează lunar un angajator de pe OLX, iar numărul interacțiunilor lunare între angajatori și angajați ajunge la peste 1.2 milioane.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


OLX Group

At OLX we improve people’s lives by bringing them together for win-win exchanges. Sellers win. Buyers win. Communities win. OLX wins. And most of all, you win. Being part of something special. In an open... vezi detalii »

Companii

Pozitii

Subiecte

SectiuneBranded


Related