„Elemental / Elementar”, cea mai înflăcărată animaţie a sezonului, pe marile ecrane. O poveste despre interacţiunea imposibilă a celor patru elemente ale Naturii: Foc, Apă, Pământ şi Aer

„Elemental / Elementar”, cea mai înflăcărată animaţie a sezonului, pe marile ecrane. O poveste despre interacţiunea imposibilă a celor patru elemente ale Naturii: Foc, Apă, Pământ şi Aer

„Elemental / Elementar”  este cel mai nou lungmetraj original de la Disney și Pixar, a cărui acțiune este plasată în orașul Element, unde locuitorii din Foc, Apă, Pământ și Aer trăiesc împreună. Povestea o prezintă pe Ember (Flamă), o tânără hotărâtă, iute la minte și înflăcărată, a cărei prietenie cu un tip amuzant sentimental și docil, pe nume Wade (Șuvoi), îi pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc.

Este ușor să-ți imaginezi vântul ca având atitudine sau focul ca fiind furios. Câteva flori frumoase ar putea lumina ziua unui ghiveci murdar, nu-i aşa? Iar apa ar putea fi calmă și liniştită într-o zi și foarte agitată în următoarea.

„Cum ar fi dacă elementele pe care le ştim ar fi vii?” se întreabă regizorul Peter Sohn.

Sohn spune că povestea din spatele filmului, care este foarte personală pentru el, a început cu un desen al unui personaj Foc și al unui personaj Apă care interacționează. Și-a imaginat o prietenie neașteptată între ei – o relație care va declanșa cu siguranță stinghereală și pași greșiți, amuzanți.

„Am început să mă gândesc la relația mea cu soția mea – eu sunt coreean, iar ea este de origine americană şi pe jumătate italiană”, spune Sohn. „La început, am ascuns relația de părinții mei pentru că ei îşi doreau, în mod tradiţional, să mă căsătoresc cu coreeană. Ultimele cuvinte ale bunicii mele au fost literalmente: «Căsătorește-te cu o coreeană!»”.

Părinții tradiţionalişti ai lui Sohn şi-au revenit în cele din urmă, descoperind că aveau multe în comun cu familia iubitei fiului lor. Ei au fost inspiraţie și pentru un alt aspect important al poveștii, spune regizorul.

„Este vorba de raportarea la părinţii noştri ca la nişte oameni. Din această înțelegere vine aprecierea pentru sacrificiile pe care le fac pentru copiii lor. Părinții mei au emigrat din Coreea la începutul anilor 1970, eu m-am născut acolo și am crescut cu tradițiile, limba şi cultura coreeană în New York-ul american. Asta a generat unele ciocniri culturale între prima și a doua generație. N-am prea stat să mă gândesc la încercările și necazurile pe care trebuie să le fi experimentat.”

La fel ca Sohn, Ember este o imigrantă din a doua generație – doar părinții ei au emigrat din Fireland în Element City, unde Ember s-a născut și a crescut.

Ea pleacă într-o călătorie pentru a-și înțelege propria identitate și”, spune regizorul, „odată cu asta, caută semnificaţia a ceea ce i-au dat părinții ei”.

Un punct culminant al călătoriei lui Ember – și în multe privințe impulsul pentru aceasta – este prietenia distractivă și fatidică cu un tip de apă pe nume Wade.

„La început, Ember disprețuieşte orașul, dar Wade o ajută să se îndrăgostească de tot ceea ce are de oferit”, spune Sohn.

Am găsit modalități de a o prezenta în oraș, așa cum fac unele dintre comediile mele preferate, oferind oportunități pentru râs.”

Amplasat într-un oraș ce reunește elemente din medii diferite, „Elemental / Elementar”  demonstrează că, de fapt, contrariile se atrag.

„Este o comedie plină de suflet”, spune producătorul Denise Ream. „Este o poveste despre relațiile dintre Foc și Apă, dintre părinți și copiii lor și dintre noi toți și vecinii noștri. E şi comedie, e vorba şi de călătorie în familie, dar şi de ciocnirile culturale.”

Potrivit lui Ream, peste 100 de imigranți din prima sau a doua generație, care lucreză la Pixar, s-au reunit pentru a vorbi cu echipa de producţie despre experiențele lor.

„A fost fenomenal”, spune Ream. „Majoritatea dintre noi, oriunde ne-am afla, venim din altă parte. Au fost atât de multe povești emoționante despre experienţele prin care au trecut oamenii pentru a ajunge aici.”

Regizat de Peter Sohn, produs de Denise Ream, cu Pete Docter, producător executiv, „Elemental / Elementar” se bazează pe un scenariu semnat de John Hoberg & Kat Likkel și Brenda Hsueh, după o poveste de Sohn, Hoberg & Likkel și Hsueh.

Distribuția o include pe Leah Lewis în rolul Ember, Mamoudou Athie ca Wade, Ronnie del Carmen în rolul tatălui lui Ember, Bernie; Shila Ommi ca mama a lui Ember, Cinder; Wendi McLendon-Covey în rolul șefului lui Wade, iubitor de Air Ball, Gale; Catherine O’Hara ca mama primitoare a lui Wade, Brook; Mason Wertheimer ca vecinul lui Ember, Clod; și Joe Pera ca un birocrat de oraș, Fern.

Popularea oraşului Element City

Când regizorul Peter Sohn și-a propus să construiască o lume în care locuitorii din foc, apă, aer și pământ să trăiască și să interacționeze, a știut că va fi ceva îndrăzneţ. Dar nu avea idee cât de îndrăzneț.

„Nu știam deloc în ce mă bag”, râde regizorul. „Știam că personajele vor fi complicate, dar am ghicit greșit care personaje vor fi cele mai dificile. Știam că vor fi o mulțime de obstacole, dar am intrat în asta cu o naivitate plină de speranță și entuziasm.”

Desigur, Pixar Animation Studios a fost construit pe genul ăsta de naivitate – genul care permite povestitorilor ca Sohn să depășească limitele a ceea ce este posibil. Gândiți-vă la „Toy story /Povestea jucăriilor” și la ideea imposibilă ca jucăriile să prindă viață în trei dimensiuni folosind tehnologia computerizată. Isprăvile tehnologice sunt o marcă distinctivă a studioului – fapte care au făcut posibile povești despre pești uituci, părinți cu super-puteri și schelete emoționante.

În mod tradițional, când faci un film ca acesta, ai o lume și o cultură cu un tip general de personaj pe care poți să-l inventezi”, spune designerul de producție Don Shank. „Pentru acest film am avut patru.”

Înainte de “Elemental / Elementar,” un film cu două personaje principale care sunt efecte vizuale în sine – unul Foc și altul Apă – nu era posibil. Edictul lui Sohn a fost ferm: Ember este Foc – ea nu arde. Și Wade, în mod natural, este apă, nu un vas ce conține apă.

„Când am văzut prezentarea lui Peter, am știut că demersul e de amploare”, spune supervizorul efectelor vizuale Sanjay Bakshi. „În fiecare cadru al acestui film are loc o simulare de foc sau apă – adesea ambele. Amploarea efectelor este fără precedent pentru un film Pixar.”

Potrivit producătorului asociat Krissy Cababa, efortul necesar pentru efectele vizuale aproape s-au dublat pentru “Elemental / Elementar”, care a presupus prezența a peste 50 de artiști de efecte vizuale.

„Am adăugat un departament complet nou”, spune ea. „Avem două echipe de efecte pentru acest film – una se ocupă de acele efecte pe care le-am vedea în mod normal, cum ar fi explozii sau inundații, care sunt deja destul de semnificative. Cealaltă de personajele – elemente şi a atins fiecare imagine din film.”

Pentru a crea aceste personaje complexe – și fundalul la fel de complex – a fost introdusă o fază suplimentară de producție pentru a rula simulări de personaje în fiecare cadru al filmului. Artiștii, povestitorii și tehnicienii au făcut echipă pentru a pune pe marele ecran viziunea lui Sohn despre o femeie Foc plină de spirit și călătoria ei specială de auto-descoperire alături de un tip de Apă rece.

Dacă l-ai lua pe Peter Sohn și l-ai despărți în două personaje”, spune supervizorul de poveste Jason Katz, „ai primi Ember și Wade”.

 

SINOPSIS:

“Elemental / Elementar”, cea mai tare animaţie a momentului, spune povestea unei tinere pe nume Ember (Flamă), o fată dură, iute la minte și înflăcărată, a cărei prietenie cu un tip distractiv, sentimental și docil, pe nume Wade (Șuvoi), îi pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc. Acesta este doar un pretext pentru o poveste mai amplă despre generaţii, ciocniri culturale şi poveştile imigranţilor, în contextul improbabil al transformării celor patru elemente ale naturii în personaje reale.

Regizat de Peter Sohn, cu Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara dând viaţă personajelor, “Elemental / Elementar” este distribuit în România de Forum Film şi va avea premiera în toate cinematografele din țară  data de 16 iunie, fiind disponibil dublat și subtitrat în formatele 2D, 3D și 4DX.

 

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel și LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor A24, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related