O nouă ediție de succes a Făgăraș Fest, festivalul-manifest pentru oameni și natură

O nouă ediție de succes a Făgăraș Fest, festivalul-manifest pentru oameni și natură

Mii de iubitori de natură și ai Munților Făgăraș au participat la a patra ediție a Făgăraș Fest, care a început vineri (7 iulie) și continuă până duminică (9 iulie) la Porumbacu de Sus, județul Sibiu. Evenimentul a adus la un loc turiști din toată țara, artiști meșteșugari, iubitori de natură, exploratori ai munților, pasionați de gastronomie și muzicieni de renume. Toți participanții la festival au putut lua parte la activități sportive și de aventură destinate atât pentru adulți cât și copii, dar și expediții pentru a descoperi natura din Munții Făgăraș, precum și la concerte și experiențe gastronomice.

Făgăraș Fest este singurul festival itinerant din România, dedicat Munților Făgăraș, naturii și comunităților de la poalele acestora. Evenimentul este o ințiativă a Fundației Conservation Carpathia și a ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, cu rolul de a promova unicitatea și frumusețea zonelor naturale din România și de a atrage atenția asupra importanței protejării celor mai întinse păduri sălbatice de pe continent, în beneficiul oamenilor și al naturii. 

 

Zile de festival aparte, la poalele Munților Făgăraș

Făgăraș Fest a debutat vineri, 7 iulie, cu o proiecție în aer liber a filmului documentar „Lynx” de Laurent Geslin și a continuat sâmbătă și duminică cu activități interesante pentru participanți precum concrete, tururi ghidate pentru observarea păsărilor, florei sau faunei din Munții Făgăraș, plimbări prin Porumbacu de Sus, conversații și ateliere pline de energie bună care au tratat teme importante precum revenirea zimbrilor în Munții Făgăraș sau rolul deosebit de important pe care îl au pădurile și eforturile care se depun pentru a le conserva cât mai bine, dar și târguri sau experiențe gastronomice care pun în valoare gustul unic al produselor locale.

Dacă revenim la concrete, pasionații de muzică s-au putut bucura de atmosfera serilor de vară care a fost întreținută de Zdob și Zdub, Nico de Transilvania și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini.

„Avem o moștenire naturală unică în Europa prin munții și pădurile din țară și trebuie să avem grijă de aceasta. Astfel, prin Făgăraș Fest, alegem în mod constant alte zone ale Munților Făgăraș unde să desfășurăm festivalul, pentru a implica comunitățile locale și pentru a le ajuta să beneficieze de expunere către noi publicuri de oameni, iar anul acesta am ajuns în Porumbacu de Sus, județul Sibiu. Festivalul nostru a adus întotdeauna un plus de valoare în eforturile localnicilor de a-și promova regiunea, cu respect și responsabilitate, în armonie cu mediul înconjurător”, afirmă Victoria Donos, directorul de comunicare al Fundației Conservation Carpathia. 

 

Experiențe, momente și povești în natură

În cele trei zile de festival, toți cei prezenți au putut lua parte la tururi inedite de observare a liliecilor, păsărilor, insectelor, dar și florei din Munții Făgăraș. Toți participanții au fost imersați în diversitatea naturii din zona Făgărașilor și au avut șansa să o observe în tihnă, alături de specialiști Fundației Carpathia.

Activitățile pline de adrenalină nu au lipsit, așa că toți iubitorii de sport și mișcare în natură au putut participa la Făgăraș Adventure, o competiție sportivă de aventură, ce a inclus ore pedalat, de alergare, de mers pe munte, canoe, rapel, tir cu arcul, orientare, dar și alte elemente surpriză. Zeci de participanți au răspuns provocării și au încheiat cu succes una dintre cele mai solicitate și unice, experiențe în natură din România.

Festivalul a pus pe agendă și experiențe pentru toată familia, astfel că și copiii au putut lua parte la activități special organizate pentru ei.

Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale, Bat zone – prezentare și activități despre lilieci și traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor sau Escape Tent – aventura salvării planetei, sunt câteva dintre momentele concepute pentru ca cei mici să se apropie și să înțeleagă cu adevărat cât de specială este natura și cât de frumos este să o descoperi.

Menționăm că pe tot parcursul festivalului a avut loc târgul de produse locale din vecinătatea Munților Făgăraș, expoziții de fotografie, puncte gastronomice cu mâncare gătită numai din produse locale și naturale, tururi ghidate prin istoria, cultura și identitatea comunei Porumbacu, dar și sesiuni de discuții Carpathia Talks, în cadrul cărora s-a vorbit despre starea la zi a Munților Făgăraș.

 

Din 2019, Făgăraș Fest promovează unicitatea și frumusețea Munților Făgăraș

Este singurul eveniment-manifest care promovează Munții Făgăraș, comunitățile din vecinătate acestora, într-un mix de activități în natură, care includ cinematograf în aer liber, concerte, activități educative și tururi ghidate. Făgăraș Fest se distinge prin caracterul itinerant, an de an se organizează în alt loc. Astfel, prima ediție a avut loc în Lerești, a doua în Nucșoara, județul Argeș, iar a treia în Avrig, județul Sibiu.

La a 4-a ediție care s-a ținut la Porumbacu de Sus din județul Sibiu și care se sfârșește astăzi adăugăm faptul că pe tot parcursul celor trei zile de festival, toate unitățile de cazare din comuna Porumbacu de Sus și Valea Avrigului au fost ocupate.

Evenimentele care respectă oamenii și natura în egală măsură sunt o sursă importantă de venit în comunitățile locale și reprezintă viitorul dezvoltării durabile a comunităților din zona Munților Făgăraș.

 

Împreună pentru Munții Făgăraș

Făgăraș Fest 2023 nu ar fi fost posibil fără sprijinul prietenilor și partenerilor evenimentului. Astfel, recunoștința și mulțumirile organizatorilor merg către Serviciul Public Salvamont Brașov.

 

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate.

Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.
Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

Propark Fundația pentru Arii Protejate a fost înființată în anul 2008 și este principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în România, având în același timp un rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related