PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări
Carmen Peli, partener PeliPartners și coordonatoarea practicii de Banking & Finance

Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate trebuie să fie adaptată la realitatea actuală a pieței de creditare, pentru a diminua riscurile și a susține potențialul maxim al finanțărilor, arată o analiză a casei de avocatură PeliPartners.

„Unele cadre legislative nu au reușit să țină pasul cu dezvoltarea pieței de creditare și de multe ori ajung să frâneze potențialul unei finanțări. Este cazul Legii Societăților, care, la mai bine de 30 de ani de la intrarea în vigoare și în ciuda nenumăratelor modificări, nu este o lege în pas cu realităţile afacerilor de astăzi”, a explicat Carmen Peli, partener PeliPartners și coordonatoarea practicii de Banking & Finance.

Analiza PeliPartners arată că, deși contextul economic nu este favorabil, băncile înregistrează trenduri pozitive în zona de finanțare corporate. Energia, agricultura și construcțiile se numără printre domeniile care beneficiază de finanțări semnificative, în timp ce alte domenii sunt în atenția băncilor prin prisma potențialului mare de creștere.

Nevoia de finanțare a capitalului de lucru este tot mai mare, pe fondul creșterii inflației și a costurilor de producție. În acest sens, băncile recomandă inclusiv metode de creditare mai puțin populare, precum factoring, care reduc riscurile și costurile unei companii.

Legislația care nu a fost adaptată nevoilor actuale de pe piața de creditare se traduce în riscuri pe care companiile trebuie să și le asume sau care trebuie evitate prin structuri juridice complicate.

Companiile sunt reglementate exclusiv ca entități individuale, fără un cadru legislativ clar care sa priveasca modalitatile de a oferi sau beneficia de sprijinul grupului din care fac parte, ceea ce afecteaza activitățile grupurilor de companii dintr-o perspectivă investițională și operațională mai amplă.

Astfel, în multe tranzacţii băncile oferă finanţare unor grupuri de companii, ţinând cont de situaţii financiare consolidate şi de perspective sau planuri de afaceri agregate. Societatea-mamă poate căuta să obţină finanţare în condiţii mai avantajoase financiar pentru mai multe din societăţile pe care le controlează şi care fie sunt simple societăşi de proiect, fie au activitate în sinergie cu alte societăţi din acelaşi grup.

„Este firesc în aceste condiţii ca pachetul de garanţii agreat cu banca să cuprindă active aflate în patrimoniul mai multor societăţi, pentru constituirea cărora sunt deci necesare decizii ale mai multor societăţi din grup. Or, Legea Societăţilor reglementează conflicte de interes atât pentru administratori, cât şi pentru asociaţii sau acţionarii care votează în cadrul organelor societare - aceste reguli privind conflictele de interes ar trebui revizuite pentru a permite desfăşurarea cu celeritate şi fără risc artificial a finanţărilor de grup”, a explicat Carmen Peli.

Un alt exemplu are în vedere finanţarea tranzacţiilor de achiziţii de societăţi. Legea Societăţilor cuprinde o interdicţie de creditare, respectiv de constituire de garanţii, pentru societatea achiziţionată. Din acest motiv, în practică, tranzacţiile de finanţare a achiziţiei unei societăţi pot avea o structură complicată, în care atât băncile, cât şi cumpărătorul (debitor) îşi asumă riscuri, ceea ce măreşte costul acestui tip de finanţări. Prin clarificarea şi limitarea interdicţiei la anumite tipuri de tranzacţii sau societăţi, sau prin instituirea unei liste de excepţii bine gândite, finanţările achiziţiilor pot beneficia de structuri mai uşor de implementat, cu costuri reduse. De altfel, în multe din statele membre ale Uniunii Europene aplicabilitatea acestei restricţii este limitată expres prin lege.

Analiza PeliPartners arată că, în acest context, legislația ar trebui să prevadă conceptul de grup prin reglementarea relațiilor dintre afiliați, să elimine restricțiile privind garanțiile ce pot fi utilizate în cadrul finanțărilor pentru achiziția de companii, să limiteze răspunderea asociaților și administratorilor pentru operațiunile intra grup, respectiv să clarifice sfera de aplicare a răspunderii acestora.

Modificarea Legii Societăților reprezintă, atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru mediul de business, o preocupare constantă și se lucrează continuu la un set de propuneri legislative menite să modernizeze cu adevărat cadrul legislativ.

PeliPartners are o echipă specializată în proiecte complexe care solicită abordări inovative. Avocații PeliPartners au fost implicați în unele dintre cele mai importante proiecte și tranzacții de pe piața românească din ultimii 20 de ani. Echipa adună o bogată experiență în domenii variate, care includ fuziuni și achiziții, finanțări, concurență, infrastructură și concesiuni, energie, drept imobiliar și drept societar. 

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related