[Hrană bună] Narcisa & Ovidiu Cozea: Indiferent ce crești, legume sau animale, trebuie să te adaptezi tu la ritmul lor, nu invers. Ele au nevoie constantă de atenție, fie că e sâmbătă sau duminică, zi de sărbătoare legală, plouă sau e prea cald

[Hrană bună] Narcisa & Ovidiu Cozea: Indiferent ce crești, legume sau animale, trebuie să te adaptezi tu la ritmul lor, nu invers. Ele au nevoie constantă de atenție, fie că e sâmbătă sau duminică, zi de sărbătoare legală, plouă sau e prea cald

Doi orășeni cu studii superioare, venituri sigure și drag de natură au ales după 15 ani de muncă să dea viața agitată de la oraș și stresul jobului cu program pe un trai cu ritm molcom și lucrul pământului la țară. Au preluat o fermă de legume de la Jucu, județul Cluj și, cu toate că oamenii apropiați nu au crezut în ei, și-au făcut un business din agricultură sustenabilă și au muncit mult pentru a-l dezvolta.

Narcisa și Ovidiu Cozea spun că viața într-o comunitate mică este mai onestă și că trăitul în tihnă, fără zgomotul și forfota orașului, i-a reînvățat bucuria lucrurilor simple. Munca le-a devenit un stil de viață și o sursă de bine și nu doar ei beneficiază de pe urma acestora, ci și clienții, care le cumpără produsele deoarece caută gustul legumelor de altădată și apreciază pământul pe morcovii nespălați. Viața unui producător de legume nu este, însă, perfectă.

"Natura se trezește când răsare soarele. Pe la 5, vara. Zilnic. Ne lipsește somnul de dimineață. Ne lipsesc concediile la mare sau mersul la pescuit. La noi se merge în concediu în extrasezon agricol, adică în ianuarie-februarie. Vara facem saună, solar și fitness în solarii", spun Narcisa și Ovidiu.

Narcisa și Ovidiu povestesc în cele ce urmează despre ce înseamnă cultivarea legumelor în solar și despre DeSaga cu legume.

 

Despre voi

Narcisa Cozea și Ovidiu Cozea suntem noi. Doi orășeni cu studii superioare cu drag de natură, care după mai bine de 15 ani de muncă au vrut să fugă de viața agitată și stresul unui job de birou.

 

Cum era viata voastră înainte

Stres, mult stres, agitație, ore suplimentare, prea mulți șefi, un mediu de viață toxic în general, situații care au început să ne afecteze sanatatea.

 

Momentul în care ați luat decizia să deveniți producători de legume

Am început schimbarea în 2016 când în timpul liber și în weekend dădeam o mână de ajutor la Ferma de legume a unei rude la Jucu. A fost suficient un sezon agricol să ne dăm seama că asta ne dorim. LINIȘTE.

Ne-am regăsit liniștea în mijlocul naturii, unde munca fizică ne golea mintea de stresul zilnic și ne încărca bateriile cu energie pozitivă. Soare, păsărele, zumzetul albinuțelor, dar mai ales împlinirea ce o simțim de fiecare dată când punem pe masă o salată de legume crescute de noi din stadiul de sămânță!

 

Începuturile în rol de cultivatori

În scurt timp am știut că asta e ceea ce trebuie să facem, am lăsat în urmă un job stabil ce ne aducea un venit constant, lunar și am preluat în mod oficial Ferma de la Jucu. Am botezat-o Desaga cu legume, am investit în ea TOTUL. Timpul, banii, toate resursele noastre.

Am învățat singuri în mare parte cu ce se mănâncă legumicultura de pe internet și din propriile greșeli. În ciuda tuturor descurajărilor din partea familiei și a râsetelor apropiaților și prietenilor, ce nu înțelegeau cum este posibil să lași o carieră deja formată și să mergi la sapă, am continuat și credem că am reușit!

Ne-am descoperit prietenii adevărați, cei care sunt lângă tine și te susțin indiferent de statutul social pe care-l ai, am descoperit oameni noi, oameni foarte faini și oameni foarte urâți (ca în orice domeniu de fapt). Am primit sprijin și suport de unde nu credeam și am fost dezamăgiți de oameni în care am crezut cel mai mult.

 

Cum se vedea de la distanță genul vostru de viață și cum este în realitate

Ovidiu zice că acuma ne-am salbaticit. Poate că are dreptate, dar preferăm așa. Decât să trăim o viață în minciună, cu un zâmbet fals și prefăcut pe buze, mai bine sălbatici. Nu am crezut vreodată că o să ne “sufocăm” în Mall, că o să judecăm “normalitatea”. Am redescoperit gustul de altădată, autenticul, am reinvățat să trăim în tihnă. Am descoperit conceptul slow food, slow life, am învățat să ne bucurăm de viață, de niște lucruri simple, banale.

 

Provocările

Cel mai greu ne este cu trezitul de dimineață, sincer. Indiferent ce crești, legume sau animale, trebuie să te adaptezi tu la ritmul lor, nu invers. Ele au nevoie constantă de atenție, fie că e sâmbătă sau duminică, zi de sărbătoare legală, plouă sau e prea cald, nu contează. Natura se trezește când răsare soarele. Pe la 5, vara. Zilnic. Ne lipsește somnul de dimineață. Ne lipsesc concediile la mare sau mersul la pescuit. La noi se merge în concediu în extrasezon agricol, adică în ianuarie-februarie. Vara facem saună, solar și fitness în solarii. Avem 5 bucăți de 500 mp fiecare. Pe unul l-am botezat Bali, altul e Miami Beach, altul e Zakyntos, Malta, Corfu…. după caz. Ce vrem noi să fie.

 

Viața într-o comunitate mică

Viața în comunitate mică e mai sinceră. Ne place. Să pui suflet în ceea ce faci, inclusiv în formarea și păstrarea unei mici comunități, îți dă un sentiment de împlinire ce te ajută să treci peste greutăți mult mai ușor. Și împreună.

 

Cât este de greu să cultivi sustenabil

Nu credem în cultivatul fără substanțe chimice. E o poveste frumoasă, dar tot poveste rămâne. Când ai ca hobby 3 fire de roșii în gradina de la țară și mor de mană nu e chiar așa dureros. Când ai peste 5000 de fire și trăiești de pe urma lor faci tot ce poți să le salvezi. Așa cum ne vaccinăm noi de copii, la fel facem și cu plantele. Tratamentele preventive în faza de răsaduri, le ajută să lupte cu bolile mai ușor, deci nu e musai să stropim când deja avem fructe.

Folosim deci pe cât posibil tratamentul preventiv, de multe ori cu substanțe certificate în culturile bio, dar mai ales respectăm timpul de pauză. Asta mi se pare ca ar trebui să fie o întrebare mult mai importantă când mergeți la piață. CÂND AȚI STROPIT?? NU DACĂ AȚI STROPIT. Și faimoasa piatră vânătă e nocivă pentru om dacă o mănânci imediat după stropire. Fiecare substanță are o recomandare de timp de pauză de la aplicare până la consum. Asta înseamnă că planta, în mod natural reușește să elimine din sistem substanta respectivă în acel timp și deci nu mai există pericol nici pentru consumul uman.

 

Produsele voastre

Credem că gustul ne deosebește în primul rând. Și poate povestea.

 

Clienții

Avem clienți din cele mai variate medii. Oameni în vârstă ce apreciază pământul de pe morcovii nespălați, tineri ce caută gustul de la bunici. Nu sunt neapărat cele mai ieftine legume, nici cele mai scumpe, dar cu toate adunate parcă au ceva… altceva.

 

Brandul DeSaga cu legume online și offline

Desaga cu legume a fost numele ce ne-a fost dat de nașa noastră, cum o numim noi, Simona Rus - Manifest bon Vivant, în 2019 la un târg la care am participat la muzeul satului - Prânzișor în Foișor. Eram atunci deja “pe val” și începeam să ne diferențiem de restul producătorilor de la piață. Căutam un brand, pentru promovare online și pentru că urma să facem livrări la domiciliu. Și, stând la o poveste cu Simona, în cadrul acela pitoresc, ea a fost cea care ne-a sugerat numele DESAGA CU LEGUME. Că e ceva ce presupune mișcarea, transportul bunătățurilor, un obiect ce îți amintește de bunici, de trecut, de lucru bine făcut. Pe vremuri, desaga era cea cu care duceau mai demult oamenii de la țară hrană la oraș. Și așa de mult ne-a plăcut că am rămas cu el. Acum, după mai bine de 5 ani ne-am rebrenduit puțin. Nu mai facem livrări la domiciliu, dar pentru că în atât de mulți ani am adunat atât de multe povești am hotărât să dăm Desăgii un twist. I-am zis DeSaga. Adică De Poveste. Saga=Poveste. Vedem dacă prinde.

 

Ce ați descoperit cel mai important despre voi și viață de când ați început această etapă

Am descoperit în primul rând că cel mai greu în viață este să faci un lucru simplu. O banală ridiche. E banală. E o ridiche. Nu e linie de cod, de exemplu. Ce poate fi așa de greu? Am descoperit că prefer o ridiche la orice oră, în fața unui smart wach care să îmi spună în fiecare secundă câți pași mai am de făcut. Ne bazăm un pic prea mult pe tehnologie acum. Am uitat să citim un ceas analog, să ne uităm pe o hartă.

Nu vrem neapărat să acuzăm stilul de viață cel nou sau să predicăm pentru ce a fost. Credem doar că nu e cel mai bun drum să ne îndepărtăm sau mai bine zis să ne decontăm așa de tare de la natural.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related