A 12-a generație de profesori Teach for Romania se pregătește să intre la clase în școli din medii vulnerabile

A 12-a generație de profesori Teach for Romania se pregătește să intre la clase în școli din medii vulnerabile

Teach for Romania a dat startul Academiei de Leadership și Formare în Educație, un program intensiv care pregătește viitori lideri pentru o educație de calitate pentru fiecare elev, care să predea în zone vulnerabile din România și să transforme educația de la firul ierbii, în școlile unde este cea mai mare nevoie.

Timp de cinci săptămâni, în perioada 7 iulie – 9 august 2025, 112 participanți din întreaga țară și chiar din diaspora – viitori educatori, învățători și profesori din Generația a 12-a, parcurg o experiență transformatoare, intensivă, de formare pedagogică, leadership educațional, literație, numerație, educație de mediu și abilități socio-emoționale cu elevi din școli vulnerabile.

Academia este gândită ca un spațiu de învățare colaborativă, mentorat și dezvoltare personală, punând accent pe practică și soluții reale pentru provocările din clasă, pe analiza specificului comunităților în care predau profesorii Teach for Romania și adaptare activităților la acest specific.

„Profesorii dedicați, bine formați și pregătiți pentru provocările din zone vulnerabile sunt un element cheie pentru redresarea educației în România. La Teach for Romania, toate eforturile noastre se îndreaptă spre susținerea acestor profesori care își doresc să predea acolo unde este cea mai mare nevoie de educație de calitate și spre pregătirea unor lideri care înțeleg profund provocările cu care se confruntă educația din mediile vulnerabile din România, pot și vor să acționeze. Academia este un prim pas într-o călătorie de cel puțin doi ani pentru acești lideri transformaționali.”,  Iuliana Pielmuș, Directorul Executiv al Asociației Teach for Romania.

Formarea din timpul Academiei vizează dezvoltarea următoarelor competențe:

  1. Dezvoltare personală: autocunoaștere; reflecție; autodepășire.
  2. Învățare strategică: cultura reușitei, planificare, evaluare, facilitarea experienței de învățare.
  3. Leadership în sala de clasă și în cancelarie: inițiativă; influență pozitivă; gândire strategică.
  4. Construire de relații: colaborare; incluziune; comunicare asertivă/nonviolentă.

Participanții parcurg trei module în timpul acestei formări intensive:

  • Gestionarea sinelui și Gestionarea schimbării, cu o incursiune în propriile nevoi, valori, credințe limitative și cu soluții practice de autoreglare, comunicare nonviolentă și relaționare productivă;
  • Gestionarea învățării, dinspre teorie spre experiența practică, cu o înțelegere corectă a cadrului conceptual pedagogic, cu un laborator metodic în care oferim planificare asistată, modelare, context de simulare și feedback aplicat, constructiv.

 

De la teorie la practică – un program comasat în 5 săptămâni intense de pregătire

Academia a început cu trei săptămâni de formări teoretice și se finalizează cu două săptămâni de practică pedagogică supervizată, într-o zonă vulnerabilă, unde participanții asistă zilnic la lecții, țin lecții, analizează împreună cu mentorul lor comportamentul elevilor, planifică, se consultă cu colegii de cancelarie, primesc și integrează feedback pe baza orelor de predare.

Anul acesta, practica pedagogică va avea loc în două județe - Iași și Timiș, în școlile Podu Iloaiei respectiv Giarmata și Cerneteaz, unde peste 600 de elevi vor interacționa cu 300 de profesori, alumni, mentori, specialiști Teach for Romania și voluntari.

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 11 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.

În anul școlar 2024-2025, 229 de cadre didactice au făcut parte din program și au predat în 180 școli, din 29 de județe. De asemenea, din cei 336 de alumni, absolvenți ai programului, 195 au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga comunitate de profesori a ajuns astfel la peste 28 000 de copii.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related