„Caravana Literației”: Teach for Romania dezvoltă un proiect de intervenție la nivel de școală pentru a dezvolta competențele de literație ale copiilor din școlile vulnerabile din România

„Caravana Literației”: Teach for Romania dezvoltă un proiect de intervenție la nivel de școală pentru a dezvolta competențele de literație ale copiilor din școlile vulnerabile din România

În contextul preocupărilor privind nivelul de literație în România, Teach for Romania anunță lansarea proiectului „Caravana Literației”, o inițiativă menită să contribuie la creșterea competențelor de literație ale copiilor din școlile situate în comunitățile vulnerabile și susținută cu sprijinul PEPCO România.

Literația este cu adevărat o poartă către opțiuni de viață și încă reprezintă o provocare pentru o parte semnificativă din populația globală. În comunitățile defavorizate, aceste provocări se simt și mai acut. La începutul anului școlar 2022-2023, rezultatele evaluărilor Teach for Romania arătau că:

  • 5 din 10 elevi din clasele Teach for Romania au un nivel nefuncțional al alfabetizării;
  • în majoritatea claselor Teach for Romania, indiferent de anul de studiu, exista cel puțin un copil cu grave lipsuri de scris-citit, care are nevoie de intervenție remedială.

Aceste evaluări interne sunt confirmate de studiile internaționale - testele PISA arată ca aproximativ 5 din 10 copii de 15 ani din România suferă de analfabetism funcțional și ale altor parteneri de-ai noști. O testare realizată de partenerii de la Fundația Noi Orizonturi remarcă faptul că jumătate dintre copiii din mediul rural au provocări semnificative de scris-citit la terminarea școlii primare.

Ca urmare a acestor evaluări, am implementat cea mai riguroasă intervenție de literație din istoria organizației și, din cercetările noastre, din întregul sistem de învățământ public din România, concentrându-ne eforturile atât pe soluții remediale de adresare a nevoilor copiilor cu decalaje grave, cât și punerea unor baze sănătoase în primii ani de școală, și pregătirea cadrelor didactice de a lucra cu elevii lor la dezvoltarea literației, indiferent de clasa și materia pe care o predau. Indicatorul la care ne raportăm este progresul elevului. La finalul anului școlar 2022-2023, 8 din 10 copii au reușit să treacă din zona de literație nefuncțională la alfabetizare funcțională. Modelul de intervenție pe care l-am testat în școli din întreaga țară este unul integrat – cu instrumente specifice de evaluare, formare pentru profesori, mentorat și exemple de bune practici, resurse adaptate. Modelul a fost testat alături de sute de profesori din programul Teach for Romania, iar acum ne propunem să îl testăm la nivel de școală și în afara comunității de profesori Teach for Romania.

„Lansăm „Caravana Literației”, un proiect ambițios de literație, în care ne vom concentra eforturile pentru a susține copiii din 9 școli publice din comunități vulnerabile să facă progrese semnificative la scris și citit, una dintre cele mai mari provocări ale sistemului de învățământ public. Scopul principal al proiectului este de a oferi copiilor acces la resurse educaționale de calitate, de a ne asigura că toți copiii din școală au o fundație solidă de literație și de a stimula pasiunea pentru lectură, construind astfel o bază solidă pentru dezvoltarea lor pe termen lung.

Pe lângă formarea profesorilor din cele 9 școli selectate din județele Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Galați, Prahova și Vâlcea, proiectul vizează investiții în infrastructura școlară și formarea părinților în cadrul unor ateliere dedicate prin care ne propunem să îi învățăm cum să vorbească cu copiii lor, ce să citească împreună, ce activități să facă pentru dezvoltarea literației.”, Iuliana Pielmuș, Director Executiv, Teach for Romania.

„Anul trecut, Pepco România a susținut activ campania de conștientizare a problemelor de citit -scris în rândul copiilor din medii vulnerabile, desfășurată alături de Teach for Romania și Fundația Noi Orizonturi. Această campanie a reușit nu doar să câștige 9 premii importante pentru conceptul creativ și pentru impact, ci și să transforme aceste premii în acțiuni concrete și semnificative pentru ambele organizații partenere. Dedicăm simbolic fiecare premiu câștigat celor 9 școli implicate în Caravana Literației, un proiect care va schimba aceste comunități prin modul integrat în care se va lucra cu copiii, profesorii și părinții. 

Prin această nouă colaborare cu Teach for Romania, PEPCO România demonstrează că angajamentul în educație este mai mult decât o inițiativă, este o misiune la care nu renunțăm. Ne simțim privilegiați să fim parte a acestei călătorii și suntem nerăbdători să vedem cum împreună vom continua să deschidem uși spre un viitor plin de oportunități pentru acești copii”, Raluca Popescu, Corporate Social Responsibility Specialist, PEPCO România. 

 

Principalele obiective ale proiectului includ:

  • Formarea cadrelor didactice pentru a evalua nivelul copiilor, a construi plan de intervenție pentru recuperarea decalajelor de citit-scris și monitorizarea lor.
  • Sprijin mentoral profesorilor din cele 10 școli pentru a aplica instrumentele și resursele oferite de Teach for Romania.
  • Furnizarea de materiale didactice și cărți adecvate vârstei, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei școli implicate.
  • Organizarea de ateliere interactive pentru profesorii și părinții din fiecare școală pentru a încuraja participarea activă și a transforma procesul de învățare într-o experiență captivantă.
  • Dotarea a cel puțin 7 școli cu un laborator de literație.
  • Continuarea activităților și în perioada vacanței școlare de vară prin organizarea unor școli de vară pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris în cele 9 școli partenere în Caravana literației.

Cu sprijinul PEPCO, ne propunem ca în următoarele luni să lucrăm cu cel puțin 100 de profesori generând plus-valoare pentru cel puțin 300 de părinți și 1000 de copii, inclusiv minimum 100 de copii cu grave decalaje de scris-citit. În plus, ne propunem să organizăm școli de vară de literație pentru cel puțin 100 de copii.

 

De ce este importantă literația la vârste fragede?

Dezvoltarea abilităților de literație la vârste fragede este esențială pentru formarea unei societăți prospere și informate. Copiii care posedă competențe solide de scris-citit au șanse mai mari de a reuși în școală și în viață.

Prin intermediul proiectului „Caravana Literației”, Teach for Romania și PEPCO România se angajează să contribuie la schimbarea actualului peisaj al nivelului de literație în țara noastră și să ofere șansă fiecărui copil să își exploreze potențialul maxim.

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 10 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.

În anul școlar 2023-2024, 146 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 123 școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 279 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 26 000 de copii.

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. În prezent, PEPCO operează peste 2700 de magazine în Europa.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related