Raportul Men in Romania: Cine sunt barbatii romani

Raportul Men in Romania: Cine sunt barbatii romani

In cadrul Marketing for Men 2013, cel mai recent eveniment din seria SMARK KnowHow, Laura Jimbu (Research Manager, Lighthouse Group) a prezentat in premiera o parte din rezultatele raportului Men in Romania realizat de Lighthouse Group sub umbrela SMARK Research. Studiul a evidentiat 7 tipologii de barbati in Romania: exploratorul, devoratorul, optimistul, atemporalul, empiricul, refractarul si responsabilul. Pe segmente de varsta, ei se impart astfel: barbatii intre 20 si 29 ani sunt cu precadere empirici, devoratori sau responsabili, o parte din cei intre 30 si 39 ani sunt exploratori, iar cei intre 40 si 55 ani sunt optimisti, atemporali sau refractari.

Una dintre categoriile cu cei mai multi reprezentanti este cea a exploratorilor. Acestia sunt, in general, barbati intre 30 si 39 ani, educati, familisti, cu copii. Ei au o viata activa, interesanta si prospera, motiv pentru care traiesc cu un sentiment de implinire de sine si echilibru interior. Le place munca pe care o fac, dar si sa calatoreasca sau sa petreaca timp cu familia.

Din perspectiva de consumator, exploratorii sunt loiali fata de batoanele de ciocolata si bauturile racoritoare si sunt interesati sa duca un stil de viata sanatos, tinand cont de cat de sanatoase sunt produsele pe care le consuma pentru organism. Ei merg in mod regulat la medic, pe care il aleg pe baza recomandarilor.

Exploratorii considera ca tehnologia moderna si computerele le imbunatatesc viata si fac parte din rutina lor, sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru produse care nu dauneaza mediului si cred ca producatorii cunoscuti fac lucruri mai bune decat cei necunoscuti.

O alta categorie care se bucura de un numar mare de reprezentanti este cea a devoratorilor. Cei mai multi reprezentanti ai acestei categorii au intre 20 si 29 ani, dar varsta lor se poate intinde pana la 39 ani. Devoratorii sunt familisti si au studii superioare. Sunt persoane creative, cu un nivel de energie si de implicare ridicat si au nevoie sa fie provocati personal si social in mod continuu. Studiul a evidentiat si faptul ca acesti tineri s-au gandit sa paraseasca tara.

Nivelul ridicat de energie si de implicare ii face pe o parte din acestia sa foloseasca vitamine si suplimente alimentare. Din perspectiva de consumatori, devoratorii sunt cei care mai degraba nu raspund la promotiile de la raft sau de la casa de marcat. Din segmentul FMCG, pentru ei conteaza cafeaua, bauturile racoritoare, cele alcoolice, cerealele, dulciurile, snack-urile si produsele proaspete.

Acesti tineri considera ca o reclama trebuie sa fie in primul rand inovatoare. O buna parte din ei petrec mult timp jucandu-se pe calculator si recunosc ca in ziua de azi oamenii folosesc tehnologia prea des in locul relatiilor interumane.

Prezenti cu precadere in ultima categorie de varsta, cea de peste 40 ani, optimistii obtin un venit mediu si reprezinta segmentul cel mai indatorat, avand atat imprumuturi la banci, cat si presiunea de a-si sustine familia. Ei sunt insa echilibrati, impliniti, multumiti de sine, responsabili, veseli si sociabili. Optimistii prefera sa aiba o viata linistita si nu cauta noutatile. Reprezentantii acestei categorii sunt constienti ca nu au multe posibilitati financiare, dar considera ca se descurca si ca viata merge inainte.

O mare parte dintre ei sunt dispusi sa incerce brandurile care apar in emisiunile favorite. Pentru cumparaturile alimentare ei prefera piata, unde merg aproape mereu impreuna cu partenera.

Un optimist crede ca poate trai linistit fara tehnologie si e mereu in cautare de promotii in magazine. Din perspectiva lui, produsele private label ofera aceeasi calitate cu cea a brandurilor consacrate.

Detalii despre toate cele 7 categorii de barbati relevate de studiul Lighthouse Group se regasesc in raportul Men in Romania, care urmeaza sa fie lansat luna urmatoare. Raportul a vizat multiple subiecte abordand in detaliu aspecte precum:  ingrijirea personala (produsele de ingrijire pe care le folosesc si cele pe care le cumpara personal, precum si serviciile din domeniu ingrijirii la care apeleaza), obiceiurile de consum si de cumparare pentru diferite categorii de produse (bauturi alcoolice, bauturi non-alcoolice, tigari, servicii financiare, etc), proportia barbatilor care se implica in treburile casnice precum gatitul sau in realizarea cumparaturilor zilnice, pentru ce categorii de produse decizia de cumparare le apartie, care sunt categoriile/brandurile pe care le urmaresc, fata de ce categorii/branduri sunt loiali, atitudinea fata de reclame si sponsori, cat timp dedica utilizarii internetului.

Acestea si multe alte subiecte le veti descoperi in Men in Romania, cel de-al saptelea raport de cercetare realizat sub umbrela SMARK Research. Men in Romania este un studiu de segmentare realizat pe barbati intre 20 si 55 ani, din orase cu peste 50.000 de locuitori. Raportul e realizat prin cercetare cantitativa si calitativa, iar dimensiunea esantionului este de 500 respondenti.

Adevaruri despre barbati, plecand de la studii de cercetare, au prezentat si Ada Roseti (Discovery Networks CEEMEA), Andrei Tudose (IPSOS Research) sau Camelia Petrescu (Unlock Market Research), speakeri in cadrul aceluiasi panel de research.

Marketing for Men 2013 este o conferinta ce face parte din seria de evenimente SMARK KnowHowDiscovery Channel a fost prezent in calitate de Men Specialist. Transportator oficial a fost Air France, iar frufru a asigurat pauzele de creative food. Evenimentul a fost leathered by Unika si sustinut de 360 Revolution, Trade Media, Casa de Traduceri si Agrafa.

Partenerii media ai evenimentului: IQads, Realitatea.net, 24 FUN, Forbes, Cariere, The Institute, HotNews, Catavencii, Magazinul Progresiv, Zumzi, Piata, Ziare.com, Business24, Money Magazine, Money.ro, Money TV si Radio Guerrilla.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Casa de Traduceri

Toti stim ca cel mai bine ne simtim acasa. Noi credem ca, exact ca oamenii, cuvintele au locurile lor, locuri in care se potrivesc cel mai bine si in care se simt ca acasa. Intelegem ca mutarile nu sunt niciodata... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related