In ce domenii prefera romanii sa se angajeze in 2016

In ce domenii prefera romanii sa se angajeze in 2016

eJobs, site-ul numarul unu in recrutarea online, a realizat o cercetare despre domeniile domeniile preferate de angajare ale romanilor, in functie de gen, varsta, experienta.

Profilul candidatilor si interesele lor reprezinta date importante atat pentru cei interesati sa-si gaseasca un job, cat si pentru companii. Este util ca din postura de candidat sa iti cunosti competitorii, iar din postura de recrutor sa stii ce preferinte au candidatii pentru a veni cu acele oferte care sa corespunda asteptarilor lor.

eJobs a analizat preferintele candidatilor in perioada iunie-iulie 2016, majoritatea persoanelor chestionate provin din Bucuresti, din Nord Estul si Nord Vestul tarii si indica Tendintele in piata fortei de munca.

 

Rezultatele studiului eJobs

 

Ingineria, Contabilitatea si Vanzarile in Top 3 domenii preferate de candidati

La nivelul intregii tari, cele mai cautate domenii, in care respondentii chestionarului eJobs doresc sa lucreze sunt: Ingineria, aleasa de 9% dintre respondenti, Contabilitatea-Finante, preferata de 7% dintre persoanele chestionate, urmate de Vanzari si Resurse umane – Psihologie (6% dintre respondenti pentru fiecare domeniu).

Salariile peste medie din domeniul IT, situeaza acest domeniu pe locul 5 in topul preferintelor candidatilor pentru angajare, pe aceeasi pozitie fiind si domeniul Achizitii-Logistica-Aprovizionare si Management-Consultanta (5% dintre respondenti pentru fiecare domeniu). 

 

Barbatii aleg Transporturile, femeile – domeniul Secretariat-Administrativ

Domeniul de activitate cu cea mai pregnanta prezenta masculina: 94% este Transporturile. Domeniul cu cea mai pregnanta prezenta feminina: 89% este Secretariat – Administrativ.

IT-Hardware este pe locul doi in topul domeniilor in care lucreaza barbatii, 83% dintre persoanele de sex masculin chestionate, declara ca au job in tehnologia informatiilor. Si domeniul Constructiilor este dominat de 83% dintre barbati. Femeile au, insa, alte domenii preferate decat barbatii, fiind orientate, spre joburile de birou care necesita organizare.

Pe primul loc, in cazul lor este domeniul secretariat-administrativ, unde lucreaza de 89% dintre femeile chestionate, pe locul doi este Contabilitatea-Finante cu 87% dintre femei, iar pe locul trei – Resursele umane si Psihologia. Majoritatea respondentilor provin din Bucuresti, din Nord-Estul, Nord-Vestul tarii, dar si din zona de sud.

 

Publicitatea este preferata de Tineri, iar Agricultura, Productia si Managementul sunt dominate de Seniori

50% dintre cei care aleg sa lucreze in Publicitate sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. 41,6% dintre cei care prefera sa lucreze in Media Jurnalism si 40% dintre cei care aleg IT-Hardware sunt de asemenea tineri sub 24 de ani.

56,4% dintre cei care aleg sa lucreze IT – Software si 54,2% dintre cei care aleg sa lucreze in Marketing sunt tineri intre 25 si 34 de ani.

41,6% dintre persoanele care prefera un job in Achizitii – Logistica – Aprovizionare si 35,2% dintre cei care aleg domeniul Customer Support – Client Service au varste cuprinse intre 35 si 44 de ani.
Seniorii, cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani se regasesc cu precadere in domenii ca Agricultura, Productie si Management, pentru fiecare domeniu au optat 33,3% respondenti. In Constructii, Transporturi si Inginerie lucreaza indeosebi persoane intre 55 si 65 de ani.

 

 

Cei mai experimentati candidati sunt in Management

Domeniile de activitate in care putem gasi cei mai experimentati oameni (cu peste 5 ani vechime) sunt: Management-Consultanta (80%), Constructii (74%), Achizitii-Logistica-Aprovizionare (70%).
Exista, insa, si domenii in care se gasesc si oameni cu experienta mai redusa (cu vechime mai mica de 5 ani): Chimie-Petrochimie (69%), IT-Software (68%), Media Jurnalism (66,6%), Internet-eCommerce (65,2%), IT-Hardware (63%).

 

Domenii preferate la nivel de regiune. Publicitatea si Jurnalismul dominate de bucuresteni

In cele 8 zone ale tarii, din care provin candidatii analizati, iata care sunt domeniile preferate:

  • Agricultura (in top in zona de Vest, 25% dintre respondenti)
  • Educatie-Training (in top in Nord-Vest, 21,6% dintre respondenti)
  • Farma (in top in Sud-Vest Oltenia, 18,2% dintre respondenti)
  • Publicitate – Agentii de publicitate (pe primul loc in preferinte in Nord-Est si in Bucuresti, 33,3% dintre respondenti, respectiv 58,3% dinte respondenti)
  • Transporturi (pe primul loc in Sud-Est, 19,4% dintre respondenti)
  • Turism (ales de 22,7% dintre respondentii din Centrul tarii)
  • Chimie-Petrochimie (in topul preferintelor in Sud-Muntenia, pentru acest domeniu au optat 37,5% dintre respondenti)

In Bucuresti-Ilfov, in top 5 domenii preferate de candidatii chestionati se afla:

  1. Publicitatea si Media Jurnalism (58,3% respondenti pentru fiecare domeniu)
  2. Fundatii – Vountariat- ONG (52,9%)
  3. Customer Support – Client Service (47,1%)
  4. Marketing (45,7%)
  5. Juridic (42,9%).

 

Transporturile preferate de oamenii cu studii medii, Ingineria – domeniul in care se califica in mod natural absolventii de studii superioare

74,3% dintre persoanele care muncesc in Transporturi, 63,2 % dintre cei care lucreaza in Telecomunicatii si 54,6% dintre cei care au un job in Publicitate sunt absolventi de studii medii (gimnaziu/scoala profesionala/liceu/scoala postliceala/colegiu).

Asa cum era de asteptat, Ingineria este aleasa in proportie de 91% de absolventii de studii superioare. Tot absolventii de studii superioare aleg Contabilitatea (89,7%) sau domeniul Juridic (88,9%).

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related