Huawei a lansat Kirin 980, cel mai puternic procesor dotat cu o inteligență artificială îmbunătățită

Huawei a lansat Kirin 980, cel mai puternic procesor dotat cu o inteligență artificială îmbunătățită

Huawei, lider în tehnologie și inovație la nivel global, a prezentat la Berlin, în cadrul IFA 2018, procesorul Kirin 980. Procesorul revoluționează piața telefoanelor mobile dotate cu inteligență artificială și anticipează noua etapă a dezvoltării dispozitivelor mobile care integrează această tehnologie.

Kirin 980 este primul chipset din lume construit pe structura de 7 nanometri a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de microprocesoare din lume. Procesorul îmbină caracteristici precum cea mai bună performanță din categoria sa, eficiență sporită în utilizare, numeroase funcționalități de conectivitate și o unitate de procesare neurală duală.

 

 

 „Anul trecut, cu ajutorul procesorului Kirin 970, am arătat lumii întregi potențialul uriaș pe care inteligența artificială îl aduce dispozitivelor mobile. Anul acesta am creat o tehnologie și mai avansată, înzestrată cu o inteligență artificială remarcabilă, capabilă să ofere performanțe de utilizare mult superioare. Echipat cu cea mai nouă generație CPU, GPU și NPU dual, Kirin 980 este cel mai puternic motor pentru generațiile viitoare de aplicații pentru entertainment și celor dedicate mediului de afaceri”, a declarat CEO-ul Huawei Consumer Business Group, Richard Yu, în cadrul prezentării sale de la IFA 2018.

 

Superioritate absolută

Construit pe o tehnologie de doar 7nm, Kirin 980 înglobează 6,9 miliarde de tranzistori pe o suprafață de un centimetru pătrat, un număr de 1,6 ori mai mare față de generația anterioară. Comparativ cu tehnologia de 10nm, cea lansată acum este cu 20% mai performantă și cu 40% mai eficientă.

De asemenea, Kirin 980 este primul procesor care încorporează nuclee Cortex-A76, care sunt cu 75% mai puternice și cu 58% mai eficiente în comparație cu generația precedentă. Chipset-ul Kirin utilizează un mecanism inteligent de programare Flex-scheduling, care creează o arhitectură de eficiență energetică pe trei niveluri, formată din patru nuclee bazate pe Cortex-A76 și patru nuclee mici Cortex-A55. În comparație cu designul tradițional big.LITTLE, această soluție este capabilă să aloce nucleelor sarcini precise, astfel încât aplicațiile să pornească mai repede, să ofere o experiență multitasking mult îmbunătățită și, în general, o utilizare mai rapidă și mai ușoară a dispozitivelor.

Pentru a susține evoluția rapidă a jocurilor pe telefonul mobil și pentru a îmbunătăți experiența de gaming, Huawei a integrat în Kirin 980 noua tehnologie Mali-G76, care este capabilă să proceseze grafica in-game cu 46% mai rapid. Totodată, noua tehnologie dă șansa utilizatorului de a se bucura îndelung de jocurile preferate, Mali-G76 având o eficiență energetică îmbunătățită, cu 178% peste generațiile anterioare. Ajutat de inteligența artificială, Mali-G76 este capabil să identifice momentele de utilizare extremă a procesorului din timpul sesiunilor de joc și să ajusteze eficient alocarea resurselor, creând astfel o experiență fără egal.   

 

Primul chipset cu două unități de procesare neurală

Noul chipset Huawei, Kirin 980 deschide o nouă eră a dispozitivelor dotate cu inteligență artificială. Având integrate două unități neurale de procesare – Dual Neural Network Processing Unit, Kirin 980 este capabil să distingă până la 4.600 de imagini pe minut, cu 120% mai multe față de versiunea lansată în 2017, fapt care demonstrează că Huawei rămâne lider incontestabil în ceea ce privește integrarea inteligenței artificiale în dispozitive (On-device AI). În plus, Kirin 980 poate integra cele mai des întâlnire framework-uri AI, precum Caffee, Tensorflow și Tensorflow Lite, beneficiind totodată și de o suită de instrumente care simplifică integrarea inteligenței artificiale în dispozitive. Acest lucru permite dezvoltatorilor să acceseze cu ușurință capacitățile celor două unități de procesare neurală (Dual NPU).

 

 

Un nou procesor de imagine

Huawei continuă permanent să îmbunătățească experiența utilizatorilor în materie de fotografii realizate cu smartphone-ul. Tocmai de aceea, compania a integrat în Kirin 980 cea de-a patra generație a procesorului de imagine ISP. Acesta îmbunătățește cu 46% rata transferului de date, în comparație cu predecesorul său. De asemenea, noul ISP oferă un suport mai bun pentru configurațiile cu mai multe camere, precum și o nouă tehnologie de reproducere a culorilor HDR, care poate ajusta contrastul imaginii, pentru a scoate în evidență anumite obiecte. În plus, în cazul fotografiilor realizate în condiții de iluminare scăzută, Kirin 980 utilizează un sistem care îmbunătățește claritatea imaginii, fără a elimina însă din detalii. O altă caracteristică a noului ISP o reprezintă îmbunătățirea instantaneelor făcute în mișcare. Spre exemplu, când un utilizator încearcă să fotografieze o persoană aflată în mișcare, ISP poate recunoaște subiectul cu o precizie de până la 97,4%, astfel încât orice utilizator să poată capta cu ușurință orice moment.  

În plus, Huawei se aliniază la cerințele utilizatorilor platformelor de social media, care impun noi standarde în materie de înregistrări video. Astfel, Kirin 980 integrează și o nouă caracteristică dedicată procesării capturilor video, permițând modulului camerei să pornească filmarea cu 33% mai rapid.

 

Experiență premium de conectivitate

Pentru a oferi cea mai bună conectivitate, Huawei a integrat în Kirin 980 primul modem din lume care suportă LTE Cat.21, cu o viteză maximă de download de 1,4 Gbps. În plus, datorită noii tehnologii, utilizatorii vor putea să-și aleagă operatorii de telefonie mobilă și să se bucure de aceeași experiență premium de conectivitate, indiferent de locul în care se află.

 

Inspirat de natură

Tot în cadrul IFA 2018, Huawei a anunțat lansarea a două noi variante de culoare pentru seria HUAWEI P20: albastru „Morpho Aurora” și alb „Pearl White”. Dacă nuanța „Morpho Aurora” a fost inspirată de fluturele Morpho, „Pearl White” emană aceeași eleganță ca a perlelor.

Aboneaza-te la newsletterul SMARK cu cele mai importante articole despre marketing si comunicare
Info


Companii

Branduri

Campanii

Oameni

Pozitii

Subiecte

SectiuneBranded


Related